Brexit: H Μέι επέζησε της πρότασης μομφής

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας μέτρησε απόψε φίλους και εχθρούς, και κατάφερε να παραμείνει στην ηγεσία των Τόρις για να ολοκληρώσει τη μεγάλη περιπέτεια του Brexit.

Η Τερέζα Μέι νίκησε με ψήφους 200 υπέρ έναντι 117 κατά την ψηφοφορία επί της πρότασης μομφής που ενεργοποίησαν 48 εσωκομματικοί της αντίπαλοι.

Η Μέι αναχώρησε από το Γουέστμινστερ και επέστρεψε χαμογελαστή στην Ντάουνινγκ Στριτ, όπου φέρεται να ενημερώθηκε για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας πριν από την ανακοίνωσή του.

Λίγη ώρα πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας, το Reuters είχε καταμετρήσει 185 βουλευτές των Συντηρητικών που δήλωναν πίστη στην πρωθυπουργό, κάτι που σημαίνει ότι η Μέι μπορεί να ελπίζει σε άνετη νίκη, για την οποία απαιτούνται 159 ψήφοι σε σύνολο 317 βουλευτών των Τόρις.

Η βουλευτής Σάρα Γούλαστον φωτογράφησε το ψηφοδέλτιο στο οποίο δηλώνει πίστη στη Μέι

Ορίζοντας το 2022

Η Τερέζα Μέι έσπευσε να προειδοποιήσει το πρωί πως, αν η ίδια καθαιρεθεί, ο νέος πρωθυπουργός που θα αναδείξουν οι Τόρις θα αναγκαστεί να καθυστερήσει το Brexit «ή ακόμα και να το σταματήσει».

Ωστόσο η εκπρόσωπός της δήλωσε αργότερα ότι η Μέι δεν θα χρησιμοποιήσει ενδεχόμενη νίκη της στην ψηφοφορία για να μείνει στην πρωθυπουργική καρέκλα μέχρι τις επόμενες εκλογές.

Με άλλα λόγια, δεν θα είναι υποψήφια στις εκλογές του 2022, κάτι που ίσως κατευνάσει τις εσωκομματικές επικρίσεις.

«Η ψηφοφορία αφορά το εάν θα αλλάξουμε πρωθυπουργό στη μέση των διαπραγματεύσεων για το Brexit, όχι το ποιος θα είναι ηγέτης του κόμματος στις επόμενες εκλογές» διευκρίνισε η εκπρόσωπος.

Ενόψει της ψηφοφορίας, πάντως, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ αλλά και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απέκλεισαν κάθε ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης με το Λονδίνο για το Brexit.

 

«Άκουσα τους συναδέλφους μου»

Η Τερέζα Μέι, μπροστά από τη Ντάουνινγκ Στριτ, εμφανίστηκε ικανοποιημένη για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, δήλωσε, όμως, ότι «σημαντικός αριθμός συναδέλφων μου δεν με στήριξε και σήμερα άκουσα τι έχουν να πουν».

«Τώρα πρέπει να ολοκληρώσουμε τη συμφωνία για το Brexit που ψήφισε ο βρετανικός λαός, που θα μας δώσει τον έλεγχο στη χώρα, τα χρήματα και τις εργασίες μας» είπε η πρωθυπουργός, καλώντας σε ενότητα τον πολιτικό κόσμο της χώρας.

Επανέλαβε ότι στη Σύνοδο Κορυφής θα ζητήσει διαβεβαιώσεις από τους Ευρωπαίους για την περιβόητη δικλείδα ασφαλείας στα σύνορα Βορείου Ιρλανδίας και Ιρλανδίας.

Η πρωθυπουργός της χώρας υπογράμμισε «Το σημαντικό είναι να επικεντρωθούμε σε άλλα θέματα. ΤΑ θέματα που μας ψήφισαν για να λύσουμε. Να χτίσουμε μια δυνατή οικονομία, σωστές κοινωνικές υπηρεσίες, να χτίσουμε σπίτια για τους πολίτες».

Καταλήγοντας η Τερέζα Μέι έκανε λόγο για μια νέα αποστολή μετά τη σημερινή ψηφοφορία «Ολοκλήρωση του Brexit, ενότητα εντός της χώρας και χτίσιμο μιας νέας χώρας».

 

newpost, efsyn

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί