Στρασβούργο: Πυροβολισμοί με νεκρούς και τραυματίες – Εγκλωβισμένος ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης (Βίντεο)

Οι αστυνομικές δυνάμεις έχουν ταυτοποιήσει τον δράστη της ένοπλης επίθεσης που έγινε σήμερα το βράδυ στο κέντρο του Στρασβούργου και τον καταδιώκουν, ανακοίνωσε η αστυνομία. Στους δύο νεκροί ανέρχονται οι νεκροί και έντεκα οι τραυματίες.

Στους δύο νεκροί ανέρχονται οι νεκροί και έντεκα οι τραυματίες, η κατάσταση των οποίων θεωρείται πολύ κρίσιμη κατάσταση, από την επίθεση στο Στρασβούργο σήμερα το βράδυ ανακοίνωσαν η αστυνομία και η νομαρχία, χαρακτηρίζοντας “τρομοκρατική” την επίθεση.

Ο Γάλλος εισαγγελέας, αρμόδιος για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, δήλωσε ότι παρακολουθεί την κατάσταση στο Στρασβούργο.

Οι πυροβολισμοί έπεσαν στην πλατεία Κλεμπέρ, στην παλιά πόλη του Στασβούργου, όπου είναι στημένο ένα τεράστιο χριστουγεννιάτικο δέντρο.

Πηγές τόνισαν στην DNA ότι ο δράστης άνοιξε πυρ κοντά στον Καθεδρικό της πόλης, όπου φιλοξενείται και η χριστουγεννιάτικη αγορά της πόλης. Ορισμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο δράστης είχε και συνεργό.

Μια πηγή της εισαγγελίας είπε ότι το κίνητρο του δράστη δεν είναι σαφές προς το παρόν και διεξάγεται έρευνα για το αν σχετίζεται με τρομοκρατία.

Ο υπουργός Οικολογίας Φρανσουά Ντε Ριζί με μήνυμά του στο twitter εξέφρασε την αλληλεγγύη του στο λαό του Στρασβούργου και την υποστήριξή του στις δυνάμεις ασφαλείας.

“Είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι να προστατέψουμε τον γαλλικό λαό”, είπε.

Σε εξέλιξη βρίσκονται πολλές επιχειρήσεις της αστυνομίας σε πολλούς τομείς της πόλης

Το κέντρο της πόλης παραμένει αποκλεισμένο σε ακτίνα περίπου 200 μέτρων γύρω από την πλατεία Γκούτενμπεργκ.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ενημερώνεται διαρκώς για τα γεγονότα στο Στρασβούργο και στέλνει στην πόλη τον υπουργό Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ, όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο του.

Η Αστυνομία έχει διακόψει την κυκλοφορία, ενώ στο Ευρωκοινοβούλιο δόθηκε εντολή να μην αποχωρήσουν μέχρι νεωτέρας, ευρωβουλευτές, προσωπικό και δημοσιογράφοι.

Ανάμεσα στους εγκλωβισμένους είναι ο Έλληνας ευρωβουλευτής, Νίκος Ανδρουλάκης.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως ο ίδιος, αλλά και 20 ακόμη άτομα είναι σε ασφαλές μέρος, κατόπιν οδηγιών της αστυνομίας.

Τις τραγικές στιγμές της ένοπλης επίθεσης στο Στρασβούργο και ενώ είναι εγκλωβισμένος μέσα σε κατάστημα στο Στρασβούργο περιγράφει στο Νews 24/7 o ευρωβουλευτής Νίκος Ανδουλάκης.

“Ήμουν σε ένα κατάστημα στο κέντρο της αγοράς και ξαφνικά ακούστηκαν απανωτοί πυροβολισμοί. Αμέσως ήρθε η αστυνομία και μας είπε μπείτε όλοι μέσα στο μαγαζί. Έσβησαν τα φώτα και μας είπαν καθίστε κάτω και στο πίσω μέρος του μαγαζιού” σημειώνει στο News 24/7. Ψύχραιμος και ενώ είναι στα σκοτεινά εντός του καταστήματος για λόγους ασφαλείας ανέφερε ότι “τουλάχιστον τρία άτομα είναι στο έδαφος γεμάτοι άιματα. Οι πυροβολισμοί πέσανε δίπλα μας” και καταλήγει λέγοντας: “Είμαι εγκλωβισμένος στο κατάστημα, μαζί με ακόμη 30 άτομα, στο πίσω μέρος του καταστήματος χωρίς φώτα και ανάμεσά μας είναι και μωρά”.

Η επίθεση εκδηλώθηκε σε απόσταση μόλις 10 μέτρων από το εστιατόριο στο οποίο βρισκόταν μαζί με τον δημοσιογράφο Απόστολο Μαγγηριάδη. Ο κ. Ανδρουλάκης ανέφερε πως με εντολή της αστυνομίας θα παραμείνουν τουλάχιστον για δύο ακόμη ώρες στο εστιατόριο.

Λίγη ώρα αργότερα ανέβασε και σχετική φωτογραφία στο twitter από το σημείο που βρίσκεται:

Δημήτρης Παπαδημούλης: Η σκέψη μου αυτή την ώρα στις οικογένειες των θυμάτων

Από το γραφείο του στο Στρασβούργο όπου παραμένει για λόγους ασφαλείας μετά από υποδείξεις των αρμοδίων αρχών, ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης δηλώνει στο ΑΠΕ ΜΠΕ ότι σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες που έχουν, οι πυροβολισμοί “έπεσαν” στην Χριστουγεννιάτικη αγορά του Στρασβούργου.

Οι αρμόδιες αρχές κάνουν λόγο για νεκρούς και τραυματίες χωρίς να δίνουν περισσότερα στοιχεία ενώ μέχρι στιγμής ο δράστης δεν έχει συλληφθεί ή εξουδετερωθεί, αναφέρει ο κ. Παπαδημούλης και όπως προσθέτει στην επικοινωνία του με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, με απόφαση των αρμοδίων αρχών έχει απαγορευτεί η κίνηση έξω από το κοινοβούλιο και δεν επιτρέπεται για λόγους ασφαλείας σε κανέναν να μετακινηθεί. Αντίστοιχα και όσοι πολίτες βρίσκονταν στο κέντρο της πόλης παραμένουν στο σημεία μέχρι νεοτέρας.

Ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπογραμμίζει πως η σκέψη του αυτή την ώρα είναι στις οικογένειες των θυμάτων και εκφράζει την ελπίδα να υπάρχουν οι λιγότερες δυνατές ανθρώπινες απώλειες.

Αυτόπτες μάρτυρες μιλούν για “πολλούς πυροβολισμούς” σε διάφορους δρόμους του Στρασβούργου

Για “πολλούς πυροβολισμούς” σε διάφορους κεντρικούς δρόμους του Στρασβούργου, έκαναν λόγο μάρτυρες που μίλησαν στον ιστότοπο της τοπικής εφημερίδας DNA.

Ένας από τους μάρτυρες, κάτοικος της οδού Αρκάντ, είπε ότι είδε δύο ανθρώπους πεσμένους στο έδαφος. “Αιμορραγούσαν, φαίνονταν τραυματισμένοι. Άλλοι άνθρωποι άρχισαν να φωνάζουν. Οι αστυνομικοί έφτασαν πολύ γρήγορα. Στην αρχή νόμιζα ότι ήταν ξεκαθάρισμα λογαριασμών, επειδή ο κόσμος κυκλοφορούσε ακόμη στον δρόμο. Στη συνέχεια η περιοχή αποκλειστήκε, έφτασαν τα ασθενοφόρα και απομάκρυναν τα θύματα”, είπε.

Ο Αλέν Λαφόν, που ζει στην οδό Ορφέβρ, στο κέντρο του Στρασβούργου, είπε ότι άκουσε πέντε πυροβολισμούς. Όταν κοίταξε από το παράθυρο του σπιτιού του “αρχικά δεν είδα τίποτα”, είπε. “Μετά, είδα έναν άνθρωπο πεσμένο μπροστά στο κοσμηματοπωλείο Schmidt-Lutz. Στην απέναντι πλευρά ήταν άλλοι δύο άνθρωποι, ξαπλωμένοι κάτω. Είδα και τον γιατρό μου, τον Δρ. Φιλίπ Βαλί, να τους δίνει τις πρώτες βοήθειες”, είπε ο μάρτυρας.

Το κέντρο της πόλης παραμένει αποκλεισμένο σε ακτίνα περίπου 200 μέτρων γύρω από την πλατεία Γκούτενμπεργκ.

Ο δήμος του Στρασβούργου κάλεσε τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους, μετά τους πυροβολισμούς στο κέντρο της πόλης, από τους οποίους έχασε τη ζωή του τουλάχιστον ένας άνθρωπος.

“Πυροβολισμοί στο κέντρο του Στρασβούργου. Παρακαλούμε όλους να μείνουν στα σπίτια τους αναμένοντας να ξεκαθαρίσει η κατάσταση”, ανέφερε ο αντιδήμαρχος της πόλης, Αλέν Φοντανέλ.

Οι αρχές κάλεσαν επίσης μέσω του Twitter τον κόσμο να μην διαδίδει ψευδείς φήμες, να παραμείνει ψύχραιμος και να ενημερώνεται μόνο από επίσημες πηγές.

 

Ο Στέλιος Κούλογλου ζωντανά μέσα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο:

ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, news247

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί