Α. Γκουτέρες: Τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι καθολικά και αιώνια

«Τώρα περισσότερο από ποτέ, το καθήκον μας είναι σαφές: Ας υπερασπιστούμε τα ανθρώπινα δικαιώματα – για όλους, παντού». Το μήνυμα αυτό έστειλε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, με αφορμή την 70ή επέτειο της Οικουμενικής Διακήρυξης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

«Για 70 χρόνια, η Οικουμενική Διακήρυξη Δικαιωμάτων του Ανθρώπου έχει υπάρξει o παγκόσμιος φάρος που εκπέμπει το φως της αξιοπρέπειας, της ισότητας και της ευημερίας, που φέρνει την ελπίδα σε σκοτεινά μέρη» τόνισε ο Αντόνιο Γκουτέρες και συμπλήρωσε: «Τα δικαιώματα που περιλαμβάνονται στη Διακήρυξη ισχύουν για όλους – ανεξάρτητα από τη φυλή, την πεποίθησή μας, που ζούμε ή οποιαδήποτε άλλη διάκριση».

Τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι καθολικά, αιώνια, αδιαίρετα, υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ και ανέφερε πως δεν μπορεί κανείς να διαλέξει μεταξύ των ατομικών, πολιτικών, οικονομικών, κοινωνικών και πολιτιστικών δικαιωμάτων.

Παράλληλα, μίλησε για τις σημερινές προκλήσεις, αναγνωρίζοντας πως τα ανθρώπινα δικαιώματα βρίσκονται υπό πολιορκία σε όλο τον κόσμο, οι καθολικές αξίες φαλκιδεύονται και το κράτος δικαίου υπονομεύεται.

Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε πως σήμερα, «τιμούμε επίσης τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διακινδυνεύουν τη ζωή τους για να προστατεύσουν τους ανθρώπους μπροστά στο αυξανόμενο μίσος, τον ρατσισμό, τη μισαλλοδοξία και την καταπίεση.

 

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί