Οι διαδηλώσεις για τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη (Βίντεο & φωτο)

Με συμμετοχή χιλιάδων διαδηλωτών η απογευματινή πορεία στην Αθήνα για τα 10 χρόνια από τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου από τον ειδικό φρουρό Κορκονέα.

Με το σύνθημα «Κουμής, Κανελλοπούλου, Μιχάλης Καλτεζάς, Αλέξης Γρηγορόπουλος, αυτή είναι η ΕΛ.ΑΣ» να ακούγεται μεταξύ άλλων, οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου συγκεντρώθηκαν αρχικά στα Προπύλαια και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν στη Βουλή.
Σταδιακά αποκαθίσταται η κυκλοφορία στους δρόμους γύρω από το κέντρο της Αθήνας, που είχε διακοπεί κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης.

Δείτε ακόμη: 10 χρόνια από τη σφαίρα στην καρδιά της νεολαίας (Βίντεο & φωτο)

Σε οδούς των Εξαρχείων έχουν στηθεί πρόχειρα οδοφράγματα με φωτιές σε κάδους απορριμμάτων, ενώ είναι σε εξέλιξη συγκρούσεις με την αστυνομία. Στην οδό Στουρνάρη είναι σε εξέλιξη επεισόδια με συνεχή ρίψη μολότοφ προς τις δυνάμεις των ΜΑΤ, ενώ σε επιφυλακή βρίσκεται και ο «Αίαντας», το υδροφόρο όχημα της αστυνομίας.

Η  Πανεπιστημίου έχει κλείσει, ενώ κλειστοί είναι και οι σταθμοί «Σύνταγμα» και «Πανεπιστήμιο» του Μετρό, με εντολή της αστυνομίας, και οι συρμοί θα περνούν από εκεί χωρίς στάσεις.

Σύμφωνα με αναρτήσεις στα social media (6.30 μ.μ.), σε οδούς των Εξαρχείων έχουν στηθεί πρόχειρα οδοφράγματα με φωτιές σε κάδους απορριμμάτων.

Στις 9 το βράδυ θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση και στη συμβολή των οδών Τζαβέλλα και Μεσολογγίου, στα Εξάρχεια, στο σημείο όπου δολοφονήθηκε ο 15χρονος Αλέξης.

Στη Θεσσαλονίκη

Φωτιά ξέσπασε σε εργοτάξιο του Μετρό στην οδό Εγνατία, μετά τα επεισόδια που σημειώνονται με την ολοκλήρωση της πορείας στη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Άντρες της πυροσβεστικής έσπευσαν επί τόπου και έθεσαν υπό έλεγχο τη φωτιά που εκδηλώθηκε στο κοντέινερ του εργοταξίου, στο ύψος του Άσυλου του Παιδιού, αλλά και της διάσπαρτες φωτιές στην οδό Εγνατία.

Φωτ. από seleo.gr

Φωτιά έχει ξεσπάσει κοντά στο εργοτάξιο του Μετρό στη Θεσσαλονίκη

Η αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη ενός ατόμου, στη συμβολή των οδών Εγνατία και Αγγελάκη για συμμετοχή στα επεισόδια.

Η ένταση συνεχίζεται, με ομάδες που έχουν ορμητήριο τη Θεολογική Σχολή, να βγαίνουν κατά διαστήματα στο οδόστρωμα και να πετάνε μολότοφ. Τα επεισόδια επικεντρώνονται στην πύλη εμπορίου της ΔΕΘ.

27 οι προσαγωγές ως τις 7.30 το απόγευμα στην Αθήνα

Σε 27 ανέρχονταν περί τις 19:30 οι προσαγωγές της Αστυνομίας, στο κέντρο της Αθήνας, σύμφωνα με το ΑΠΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες από αστυνομικές πηγές, μεταξύ των προσαχθέντων είναι και ορισμένοι ανήλικοι.

Το μεσημέρι είχαν προσαχθεί δέκα άτομα για ένταση μικρής έκτασης πστην πλατεία Κλαυθμώνος, κατά τη διάρκεια του μαθητικού-φοιτητικού συλλαλητηρίου για τον Αλ. Γρηγορόπουλο, ενώ άλλα 14 άτομα προσήχθησαν αργότερα.

Οι πρωινές διαδηλώσεις

Ολοκληρώθηκε περίπου στις 2:30 το μεσημέρι το μαθητικό-φοιτητικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας, για τα 10 χρόνια από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου και την εξέγερση του Δεκέμβρη . Μαθητικές και φοιτητικές συλλογικότητες συγκεντρώθηκαν αρχικά στα Προπύλαια και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν μέχρι τη Βουλή με κεντρικό σύνθημα: «ακόμα δεν είπαμε την τελευταία λέξη, αυτές οι μέρες είναι του Αλέξη».

Φωτ. του Μάριου Λώλου

Συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν από οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου, στο κέντρο της Αθήνας, στις 18:00.

Τέλος, στις 21:00, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στο σημείο όπου δολοφονήθηκε ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος, στη συμβολή των οδών Τζαβέλλα και Μεσολογγίου, στα Εξάρχεια.

Αποτέλεσμα εικόνας για Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος, στη συμβολή των οδών Τζαβέλλα και Μεσολογγίου

Έκλεισε εκ νέου με εντολή της Αστυνομίας ο σταθμός μετρό του Πανεπιστημίου.

(φωτογραφίες: news247.gr)

Ένταση στην Κλαυθμώνος – Δέκα προσαγωγές

Παράλληλα, σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, σε δέκα προσαγωγές, συνολικά, προχώρησε η αστυνομία για τα επεισόδια που σημειώθηκαν το μεσημέρι, στο ύψος της πλατείας Κλαυθμώνος, μεταξύ νεαρών και αστυνομικών δυνάμεων. Οι νεαροί πέταξαν βόμβες μολότοφ και πέτρες στις αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες απάντησαν με περιορισμένη χρήση χημικών.

Παράλληλα, αυτόπτες μάρτυρες καταγγέλλουν ξυλοδαρμό 2 νεαρών διαδηλωτών, κατά πάσα πιθανότητα μαθητών, από άνδρες των ΜΑΤ, στο ύψος του υπουργείου Εργασίας.  «Αναίτιες συλλήψεις και σε ακραία καταστολή» καταγγέλλει η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας ότι παρόμοια περιστατικά οφείλουν να μην επαναληφθούν και δεν είναι δικαιολογήσιμα, ιδιαίτερα όταν προκύπτουν στο πλαίσιο μια ειρηνικής μαθητικής κινητοποίησης στη μνήμη της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Για ένταση έκανε λόγο νωρίτερα στο twitter και ο ρεπόρτερ Μάκης Συνοδινός ο οποίος κατέγραψε μία από τις προσαγωγές:

(φωτογραφία: Anna Malliarou)

Στη Θεσσαλονίκη

Δύο συγκεντρώσεις σήμερα στη Θεσσαλονίκη. Συγκεκριμένα, το πρωί πραγματοποιήθηκε η μαθητική πορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης  (ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι) ενώ, στις 17:00, αντιεξουσιαστές θα πραγματοποιήσουν αντικρατική – αντιεθνικιστική πορεία.

Σύμφωνα με το news247.gr και το thestival. gr, σημειώθηκαν επεισόδια όταν νεαροί πέταξαν μολότοφ προς την πλευρά των αστυνομικών που βρίσκονταν στο υφυπουργείο Μακεδονίας – Θράκης ενώ προκάλεσαν και φθορές σε Ι.Χ., στην οδό Αγίου Δημητρίου.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ – ΜΠΕ (στις 15:42), η πορεία ολοκληρώθηκε στην Καμάρα, αλλά κουκουλοφόροι που έχουν μπει στη Φιλοσοφική, έχουν κλείσει με κάδους το δρόμο μπροστά στην Εθνικής Αμύνης και πετούν μολότοφ και πέτρες, με τις δυνάμεις των ΜΑΤ να «απαντούν» με χειροβομβίδες κρότου λάμψης και χημικά.

Παράλληλα, σε κατάληψη στη Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης προχώρησαν άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου. Η είσοδος της Σχολής έχει αποκλειστεί με έπιπλα, που μετέφεραν οι αντιεξουσιαστές από το εσωτερικό του κτιρίου, ενώ, σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, έχουν προκαλέσει φθορές στο κυλικείο της Σχολής.

Στην Πάτρα

Διαδήλωση μαθητών και φοιτητικών συλλόγων πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης και στο κέντρο της Πάτρας:

Στην μαθητική πορεία στα Προπύλαια καλούσε και το BLOCO μαθητών/τριών:

 

Διαδηλώσεις και το απόγευμα

Όπως προαναφέραμε, το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί ξανά διαδήλωση με αφετηρία τα Προπύλαια, στην οποία καλούν οργανώσεις και συλλογικότητες της αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού χώρου.

«Το δολοφονικό λιντσάρισμα του Ζακ Κωστόπουλου και η επιχείρηση συγκάλυψης του εγκλήματος, αποδεικνύουν ότι δέκα χρόνια μετά, το κράτος εξακολουθεί να δολοφονεί, εξακολουθεί να ψεύδεται», αναφέρεουν, μεταξύ άλλων, στο κοινό τους κάλεσμα το Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα, η Ανασύνθεση-ΟΝΡΑ, η Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση και η Δικτύωση για τη Ριζοσπαστική Αριστερά.

Στο κοινό κάλεσμα γίνεται σύνδεση του παρελθόντος με το παρόν, καθώς υπογραμμίζεται ότι «το δολοφονικό λιντσάρισμα του Ζακ Κωστόπουλου και η επιχείρηση συγκάλυψης του εγκλήματος αποδεικνύουν ότι δέκα χρόνια μετά το κράτος εξακολουθεί να δολοφονεί, εξακολουθεί να ψεύδεται».

 Στη συνέχεια, στις 9 το βράδυ, αναμένεται να λάβει χώρα η καθιερωμένη συγκέντρωση στο σημείο της δολοφονίας, στη συμβολή των οδών Τζαβέλλα και Μεσολογγίου, στα Εξάρχεια.

Ισχυρά μέτρα ασφαλείας

Για ακόμη μια χρονιά, όπως αναφέρει το ΑΠΕ – ΜΠΕ, θα ληφθούν δρακόντεια μέτρα ασφαλείας από την Ελληνική Αστυνομία. Η ΕΛΑΣ βρίσκεται σε επιφυλακή, ενώ στα μέτρα που θα ληφθούν στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας, πρόκειται, σύμφωνα με πληροφορίες από αστυνομικές πηγές, να συμμετέχουν, όπως άλλωστε και στην επέτειο του Πολυτεχνείου, περισσότεροι από 5.000 αστυνομικοί.

Τα μέτρα ασφαλείας που θα εφαρμοστούν θα είναι ανάλογα με αυτά στο Πολυτεχνείο, ενώ θα υπάρχουν αυξημένες αστυνομικές δυνάμεις σε αστυνομικά τμήματα και κτίρια, όπου στεγάζονται κρατικές υπηρεσίες.

Παράλληλα, πολλοί «μυστικοί» αστυνομικοί θα βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή του Εξαρχείων και του Πολυτεχνείου, που θα παρατηρούν κινήσεις διαφόρων ατόμων και ειδικότερα έξω από κτίρια που τελούν από κατάληψη. Η αστυνομία εκτιμά ότι οι συγκεκριμένοι χώροι είναι πιθανό να αποτελέσουν ορμητήριο για διάφορες επιθέσεις.

Επίσης, συνεχείς πτήσεις πάνω από την ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας θα πραγματοποιούν το ελικόπτερο της Αστυνομίας, καθώς και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τα γνωστά «drones».

Η εξέλιξη σε δικαστικό επίπεδο

Θυμίζουμε ότι στις 11 Οκτωβρίου 2010, το μικτό ορκωτό δικαστήριο της Άμφισσας έκρινε ένοχο και καταδίκασε τον Επαμεινώνδα Κορκονέα σε ισόβια κάθειρξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση με άμεσο δόλο. Ένοχος κρίθηκε και ο Βασίλης Σαραλιώτης, ο οποίος ήταν παρών στο περιστατικό, σε 10 χρόνια φυλάκιση για συνέργεια. Ωστόσο, ο Σαραλιώτης ένα χρόνο μετά την καταδίκη του αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους, καθώς το Εφετείο έκανε δεκτή την αίτησή του για αναστολή της εκτέλεσης της ποινής.

Οι δύο πρώην αστυνομικοί-ειδικοί φρουροί αποτάχθηκαν από το Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας, πέντε χρόνια μετά τη δολοφονία. Από τον Απρίλη του 2017, έχει ξεκινήσει στο Μεικτό Ορκωτό Εφετείο της Λαμίας η δίκη, σε δεύτερο βαθμό.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.», η… καταδίκη των Εξαρχείων και η ανάδειξη του νεκρού Αλέξη Γρηγορόπουλου ως 15χρονου συνειδητοποιημένου αναρχικού επαναστάτη κυριαρχούν στις προσπάθειες των συνηγόρων υπεράσπισης να «σπάσει» η ποινή των ισοβίων στην οποία είχε καταδικαστεί πρωτόδικα ο Επαμεινώνδας Κορκονέας για τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξη, πριν από 10 χρόνια στα Εξάρχεια.

Με πληροφορίες από Left.gr, Εφημερίδα των Συντακτών, news247.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί