Εγκρίθηκε μέσω εντάσεων ο προϋπολογισμός του Δήμου Χανίων

Τον προϋπολογισμό του 2019 ενέκρινε -κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων σε ειδική εξ αναβολής συνεδρίαση που ξεκίνησε στις  4  και ολοκληρώθηκε στις 6 το απόγευμα της Πέμπτης. Ο προϋπολογισμός έχει ύψος 106 εκ. ευρώ, είναι ισοσκελισμένος και έχει εγκριθεί από το παρατηρητήριο των ΟΤΑ. Στο ξεκίνημα της συνεδρίασης αλλά και χθες, το Προεδρείο δέχτηκε τις “βολές” των παρατάξεων της μείζονος μειοψηφίας για τον προγραμματισμό των συνεδριάσεων την ώρα του συνεδρίου της ΚΕΔΕ. Πάντως οι απουσίες των εκπροσώπων τους σήμερα έγιναν αντικείμενο σχολιασμού.

Με “σημαία” την ανάπλαση σε Χάληδων – Νέα Χώρα, το Πάρκο Αμπεριάς και τη μείωση των ανταποδοτικών τελών με απαλλαγή για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, ο Δήμαρχος αντέκρουσε τις κατηγορίες για έναν προϋπολογισμό αντιαναπτυξιακό, αντικοινωνικό που στερείται έργου και οράματος που “εκτόξευσε” η αντιπολίτευση.
“Κατά” ψήφισαν όλες οι παρατάξεις της μειοψηφίας.
Βάμβουκας: Αναπτυξιακός προϋπολογισμός και με κοινωνική διάσταση
Ο συγκεκριμένος προϋπολογισμός, που είναι ισοσκελισμενος όπως κάθε χρόνο, είναι στα πλαίσια της εποχής των συγκεκριμένων συνθηκών (…) και έχει αναπτυξιακό χαρακτήρα δεδομένων των δυνατοτήτων από τα ποσά που υπάρχουν και έντονη κοινωνική διάσταση” τόνισε ο Δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας.
Στην εισηγησή του επανέλαβε πως επί της θητείας του πέτυχε το “νοικοκύρεμα των οικονομικών του Δήμου Χανίων, δρομολόγησε και ολοκλήρωσε έργα, εξασφάλισε κονδύλια από όλες τις διαθέσιμες πηγές και φέτος προχωρά σε ελαφρύνσεις  με την μείωση των τελών.

“Ο Δήμος Χανίων είναι ένας Δήμος οικονομικά ισχυρός και αξιόπιστος” τόνισε από την πλευρά του ο Γιάννης Μαράκης, αντιδήμαρχος οικονομικών κάνοντας λόγο για έναν προϋπολογισμό ρεαλιστικό και ισοσκελισμένο. Ο προϋπολογισμός, όπως σχολίασε είναι “υπό συνεχή και ασφυκτικό έλεγχο από το Παρατηρητήριο” και γίνεται μέσα σε ένα δύσκολο περιβαλλον για τους ΟΤΑ με μείωση τακτικών πόρων σε πολύ μεγάλο ποσοστό, μεταφορά αρμοδιοτήτων χωρίς μεταφορά πόρων, αύξηση γραφειοκρατίας και υπερφολόγηση, μείωση προσωπικού και αδυναμία είσπραξης από μια κοινωνία που δεν αντέχει άλλο.Κριτική της αντιπολίτευσης

“Σήμερα αποχαιρετά τη θητεία της η Δημοτική Αρχή του κ. Βάμβουκα με έναν προϋπολογισμό που δεν είναι αναπτυξιακός.” τόνισε από την παράταξη Σκουλάκη η Νάνσυ Αγγελάκη: “Περιμέναμε πολλά έργα, να σταθούν δίπλα στον άνθρωπο,δίπλα στον πολίτη” τόνισε και διαπίστωσε πως στον προϋπολογισμό υπάρχουν “πάνω από 22 εργολαβίες της τάξεως των 74 χιλιάδων και κανένα έργο πνοής που θα είχε συνέχεια.” Τέλος, ζήτησε από την Δημοτική Αρχή “να εντάξει στο πρόγραμμα της έργα πνοής όπως η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου, η ανάπλαση της παλιάς πόλης, να δώσει σημασία στους περιαστικούς δήμους με υποδομές, κοινοχρηστους χώρους και οδοποιία.”Με κριτική για την απουσία του Δημάρχου από το συνέδριο της ΚΕΔΕ ξεκίνησε την τοποθέτησή του οΆρης Παπαδογιάννης, για να πάρει πάντως την απάντηση πως ενώ ο ίδιος είχε επιστρέψει από την Αθήνα, αντί να παρουσιαστεί στο δημοτικό συμβούλιο, προτίμησε να παραστεί σε κοινωνική εκδήλωση.  ” Ο προϋπολογισμός του Δήμου και το τεχνικό του πρόγραμμα είναι το αποτύπωμα της σκέψης και της στρατηγικής μιας Δημοτικής Αρχής” τόνισε και συνέχισε διαπιστώνοντας πως “δεν παρουσιάζει ούτε ένα στοιχείο ανάπτυξης ούτε ένα στοιχείο ευαισθησίας (…) Δεν ανταποκρίνεται στις δυνατότητες και τις προοπτικές ενός Δήμου όπως των Χανίων” Ακόμη σχολίασε πως ο Δήμαρχος “μοιράζει χρήματα πριν τις εκλογές ενώ τα τελευταία χρόνια ακολούθησε μια φορομπηχτική πολιτική. Έρχεται λίγο πριν τις εκλογές να δείξει δήθεν ένα κοινωνικό πρόσωπο και να μοιράσει παροχές” είπε χαρακτηριστικά.Στην ελλειπή στήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και τον προννοιακών δομών, στάθηκε ο επικεφαλής της “Πρωτοβουλίας Πολιτών”, Γιάννης Σαρρής: “Πέρα από τα ζητήματα που αφορούν την καθημερινότητα, τις υποδομές, την προβολή κλπ,  πρέπει να προσέξουμε το θέμα της στήριξης των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Από τα στοιχεία που έχουμε βλέπουμε ότι τα εφάπαξ βοήθημα για τις οικογένειες που έχουν ανάγκη, μειώνεται, δεν στηρίζονται οι δομές μέριμνας” σχολίασε.

Ακόμη επανέφερε το αίτημα για ισονομία και  ίση μεταχείριση όλων των Δημοτών: “Δεν μπορεί να υπάρχουν αδήλωτα τετραγωνικά, δηλαδή αρκετά εκατομμύρια ευρώ μειωμένα έσοδα και επίσης πρέπει να κάνουμε σωστή αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας.” τόνισε και κατέληξε: “Χωρίς να μηδενίζουμε το έργο της δημοτικής Αρχής, θεωρούμε οτι ενώ έκανε δειλά βήματα στην αρχή, δεν προχώρησε σε τομές και σε ρήξεις. Γι’ αυτό και δεν έχει τα αποτελέσματα που προσδοκούσαν οι άνθρωποι”.

“Ο προϋπολογισμός είναι αντιλαϊκός, με την δικαιολογία ότι η Ελλάδα περνά δύσκολες ώρες” σχολίασε από την πλευρά της “Λαϊκής Συσπείρωσης, ο Νίκος Παπαντωνακης: “Κάνοντας ανασκόπηση των προϋπολογισμών της τετραετίας, όλοι είχαν την ίδια κλισέ φιλοσοφία, ότι όλα πάνε καλά. Ο χανιώτικος λαός δεν έχει όμως αυτή την άποψη. Όλα τα έβλεπαν τεχνοκρατικά, λειτουργούν τον δήμο σαν επιχείρηση, δεν έχουν καμία επαφή με τα λεγόμενα λαϊκά στρώματα.” τόνισε.

Από την “Ανταρσία στα Χανιά” ο Σεραφείμ Ρίζος υποστήριξε πως ο προϋπολογισμός είναι “κομμένος και ραμμένος στα μέτρα των μνημονίων”: “Ρίχνει τα βάρη στους φτωχούς και τα απαλλάσσει από τους πλούσιους” υποστήριξε, διαπιστώνοντας πως δεν ανταποκρίνεται ούτε στις ανάγκες αλλά ούτε και στις αγωνίες των Χανιωτών.

zarpanews.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί