“Παιδί σε κίνδυνο”- Ημερίδα στο Ηράκλειο για την παραμέληση και την κακοποίηση

Η 2η ημερίδα με θέμα «Παιδί σε κίνδυνο», πραγματοποιείται στο Ηράκλειο το ερχόμενο Σάββατο Δεκεμβρίου, στο Παγκρήτιο Στάδιο (αίθουσα Τύπου, θύρα 1)

Η ημερίδα οργανώνεται από την Ο.Α.Σ.Η. (Ομάδα Ανηλίκων Στήριξης Ηρακλείου) και συνδιοργανώνεται με το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών & Προσφύγων του Δήμου Ηρακλείου, την συνεργασία του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου «Δομήνικος Θεοτοκόπουλος», την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, ενώ χορηγός της αίθουσας είναι η Ανάπτυξη Αθλητισμού Ηρακλείου.

Σε ανακοίνωση των οργανωτών αναφέρονται: “Με άξονα την αλληλεγγύη, την εκπαίδευση, την συμμετοχή, την κοινωνική ένταξη, την δημιουργία, την κοινωνική επιχειρηματικότητα, την καινοτομία και τέλος την ενίσχυση του αισθήματος αυτοπροστασίας και αυτενέργειας των ίδιων των παιδιών, ευελπιστούμε να αφυπνίσουμε και κυρίως να ενεργοποιήσουμε γονείς, εκπαιδευτικούς, ειδικούς κλπ αλλά και απλούς πολίτες σε ό,τι αφορά τους κινδύνους που αντιμετωπίζει το Παιδί σήμερα.Τα νέα κοινωνικά δεδομένα που αφορούν τόσο στην οικονομική κρίση, όσο και στην έλευση μεγάλου αριθμού προσφύγων στην Κρήτη αλλά και η ευρύτερη ανάπτυξη της ιδέας του εθελοντισμού, μας ώθησαν να συνεχίσουμε τις ενημερωτικές ημερίδες σε θέματα παραμέλησης και κακοποίησης των παιδιών, με σκοπό την συμμετοχή και των ομάδων αυτών στις δραστηριότητες στα κοινά”.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

09:30  Προσέλευση – Εγγραφές

10:00  Χαιρετισμοί

ΠΡΩΤΗ ΕΝΟΤΗΤΑ

10:15  Στρογγυλό τραπέζι

Ομιλητές/Εισηγητές:

Αντώνης Παπαδομανωλάκης, Ιατροδικαστής Κρήτης

Αστυνόμος Β΄ Γρηγόρης Μαυριδάκης, Ψυχολόγος Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Κρήτης

Σταυρούλα Μήλιου, Κοινωνική Λειτουργός

Πόλυ Αγοράκη, Κοινωνική Λειτουργός, Δήμος Ηρακλείου

Αστυνόμος Β’ Δήμητρα Ζέρβα, Γραφείο Ανηλίκων ΥΑ Ηρακλείου

Νίκος Παπανικολάου, Ψυχολόγος – εκπαιδευτικός

11:45 Διάλειμμα καφέ

ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΝΟΤΗΤΑ

12:00 Στρογγυλό τραπέζι / βιωματικά

Ομιλητές:

Gian Andrea Paolo Garancini, Πρόεδρος ΣΕΜΠ, Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Ηρακλείου – Γεωργία Τσαφή, Κοινωνική Λειτουργός, Δήμος Ηρακλείου

Λίνα Πελεκίδου – Μανώλης Προκοπάκης, Εργαστήριο Διαπολιτισμικής Αγωγής και Δράσης Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας ΤΕΙ Κρήτης

Μαρία Φλουράκη, Δικηγόρος – Ελληνική Ένωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Εκπρόσωποι αλλοδαπών και προσφύγων, μέλη του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών & Προσφύγων

Ιωάννα Κύρου – Χριστίνα Φαχούρη, Κέντρο Ένταξης Μεταναστών, Δήμος Ηρακλείου

13:10 Βιωματικό, Μαρία Σβολιαντοπούλου, Ψυχολόγος – Ιωάννα Παχύ, μέλη στην ΟΑΣΗ

13:30 Εθελοντισμός, Γιώργος Κανάκης, Ταξίαρχος ΕΛΑΣ εα, ΟΑΣΗ – αποφώνηση

H διοργάνωση της ημερίδας έχει ως στόχο:

α) την ανάδειξη και προβολή θεμάτων που αντιμετωπίζουν τα παιδιά που κινούνται στις μέρες μας εκτός πλαισίων (οικογένεια, σχολείο, εξωσχολικές δραστηριότητες). Θα γίνει αναφορά σε θέματα κακοποίησης και παραμέλησης καθώς είναι φαινόμενα που συνεχίζουν να ταλανίζουν την ελληνική κοινωνία και θα αναπτυχθούν ζητήματα όπως η μόρφωση-παιδεία, η παιδική αθωότητα, τα παιδικά χρόνια και η ανεμελιά σε συνδυασμό με την παρουσίαση στατιστικών στοιχείων σε τοπικό επίπεδο.

β) την ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και επαγρύπνηση της τοπικής κοινωνίας, της οικογένειας, των δομών εκπαίδευσης, των φορέων και όλων των εμπλεκόμενων με κάθε είδους εξωσχολική δραστηριότητα.

γ) την προσπάθεια κινητοποίησης και δημιουργίας ενός πυρήνα συμπολιτών, οι οποίοι μέσα από το ενδιαφέρον, τη γνώση και την εμπειρία, θα μπορέσουν τόσο να κατανοήσουν όσο και να κατευθύνουν δράσεις καινοτόμες και να σταθούν αρωγοί στις ήδη υπάρχουσες κρατικές και μη δομές προκειμένου να απαλυνθούν τα παραπάνω νοσηρά φαινόμενα.

δ) τη δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών αλληλεπίδρασης και τον συντονισμό δράσεων από κοινού των γονέων με την εκπαιδευτική και την επιστημονική κοινότητα και όλων των εμπλεκομένων με τις δραστηριότητες των παιδιών.

ε) τη διάδοση της γνώσης μέσω της δημοσίευσης των εργασιών της ημερίδας στην ιστοσελίδα της Όασης.

Στην ημερίδα περιλαμβάνονται προφορικές παρουσιάσεις επιστημονικών και επαγγελματικών εργασιών, θα ακολουθήσουν δε βιωματικά τραπέζια συζήτησης στα επί μέρους θέματα.

Δεν υπάρχει χρηματική επιβάρυνση εγγραφής ή συμμετοχής, ενώ στους συμμετέχοντες θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης.

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί