Σφοδρές συγκρούσεις διαδηλωτών με αστυνομικούς στο Παρίσι- 205 συλλήψεις (Βίντεο & φωτο)

Περισσότερες από 200 συλλήψεις έγιναν σήμερα στο Παρίσι στην διάρκεια διαδηλώσεων των λεγόμενων “κίτρινων γιλέκων” κατά της αύξησης των τιμών στα καύσιμα, σύμφωνα με τον Γάλλο πρωθυπουργό.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, η τρίτη ημέρα εθνικής κινητοποίησης των “κίτρινων γιλέκων” είχε 75.000 διαδηλωτές σήμερα στη Γαλλία στις 15.00 τοπική ώρα.

Η πρώτη ημέρα εθνικής δράσης που πραγματοποιήθηκε στις 17 Νοεμβρίου είχε 282.000 διαδηλωτές και η δεύτερη 106.000, από τους οποίους οι 8.000 ήταν στο Παρίσι, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών.

Ήδη από νωρίς το πρακτορείο Reuters έκανε λόγο για περισσότερες από 100 συλλήψεις σήμερα στο Παρίσι στην διάρκεια διαδηλώσεων των λεγόμενων “κίτρινων γιλέκων” κατά της αύξησης των τιμών στα καύσιμα, σύμφωνα με τον Γάλλο πρωθυπουργό Εντουάρντ Φιλίπ.

“Έχουμε κάνει περισσότερες από 107 συλλήψεις,” δήλωσε ο Φιλίπ στον τοπικό τηλεοπτικό σταθμό (BFMTV), την ώρα που ο Γάλλος πρωθυπουργός κάλεσε τους διαδηλωτές να διαδηλώνουν ειρηνικά.

Η αστυνομία έκανε επίσης χρήση δακρυγόνων, βομβών κρότου, αλλά και κανονιών νερού κατά των διαδηλωτών τω που προσπάθησαν να διασπάσουν την περίμετρο ασφάλειας γύρω από τα Ηλύσια Πεδία.

Από τις συγκρούσεις τραυματίστηκαν εξήντα πέντε άνθρωποι, σύμφωνα με την αστυνομία. Μεταξύ των τραυματιών είναι και 11 αστυνομικοί.

Μερικές ώρες αργότερα  η διεύθυνση της αστυνομίας ανακοίνωσε ότι έγιναν 205 συλλήψεις μετά τα βίαια επεισόδια στο Παρίσι.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν για την οργάνωση μιας τρίτης διαδήλωσης κατά της αύξησης του οικονομικού κόστους ζωής. Η αστυνομία από την πλευρά της, ανακοίνωσε τις συλλήψεις 81 διαδηλωτών, μετά τις «ανησυχίες» που εξέφρασε η αστυνομία για την συμμετοχή στοιχείων της ακροδεξιάς και της ακροαριστεράς στο κίνημα των “κίτρινων γιλέκων.”.

Τα πρώτα επεισόδια ξέσπασαν στο ύψος των Ηλυσίων Πεδίων. Γύρω στις 9 π.μ. (τοπική ώρα), διαδηλωτές επιχείρησαν να παραβιάσουν ένα σημείο ελέγχου στην πλατεία Ετουάλ προκαλώντας την απάντηση των δυνάμεων της τάξης, οι οποίες έκαναν χρήση δακρυγόνων.

Αφού διαλύθηκαν στην πλατεία της Αψίδας του Θριάμβου, οι διαδηλωτές, μερικοί από τους οποίους φορούσαν κουκούλες και μάσκες, κατέφυγαν στις γύρω λεωφόρους, διαπίστωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου. Σε μια απ’ αυτές, στη λεωφόρο Μακ-Μαόν, κάδοι σκουπιδιών ανατράπηκαν και πυρπολήθηκαν στη μέση του οδοστρώματος.

Τα πολυκαταστήματα Galeries Lafayette και Printemps κλείνουν τις πόρτες τους λόγω της κλιμακούμενης βίας

Δύο ιστορικά πολυκαταστήματα στο κεντρικό Παρίσι, οι Γκαλερί Λαφαγιέτ και το Πρεντάν έκλεισαν τις πόρτες τους λόγω της κλιμακούμενης βίας στην πρωτεύουσα μεταξύ των διαδηλωτών που διαμαρτύρονται για την αύξηση του κόστους διαβίωσης, δήλωσαν στο Reuters εκπρόσωποι των δυο καταστημάτων.

Πυροσβέστες σβήνουν φωτιά σε κτίριο κοντά στα Ηλύσια Πεδία

Την ίδια ώρα, πυροσβέστες πραγματοποιούν επιχείρηση κατάσβεσης φωτιάς σε κτίριο κοντά στα Ηλύσια Πεδία, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες.

Διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε κτίριο κοντά στην Αψίδα του Θριάμβου ενώ η βία εξαπλώνεται κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης.

Διαδηλωτές έκλεψαν αυτόματο τουφέκι από όχημα της αστυνομίας στο κέντρο του Παρισιού, σύμφωνα με αστυνομική πηγή.

Για «σκηνές αντάρτικου πόλης στην καρδιά του Παρισιού» κάνουν λόγο τα ΜΜΕ

“Μυρίζει επανάσταση”: από την Οπερά στη λεωφόρο Φος περνώντας από την οδό Ριβολί και τη λεωφόρο Οσμάν, αρκετές κοσμοπολίτικες συνοικίες του Παρισιού έγιναν σήμερα το θέατρο σκηνών αντάρτικου πόλης στο περιθώριο της κινητοποίησης των “κίτρινων γιλέκων”, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η διεύθυνση της αστυνομίας ανακοίνωσε ότι έγιναν 205 συλλήψεις μετά τα βίαια επεισόδια στο Παρίσι.

“Οι ταραχές και η βία που βλέπουμε σήμερα στο Παρίσι είναι απαράδεκτες και οι διαδηλωτές πρέπει να αντιταχθούν στις εξτρεμιστικές ομάδες που επωφελούνται από την κατάσταση υπονομεύοντας τις εύλογες καταγγελίες των “κίτρινων γιλέκων”, δήλωσε η υπουργός Υγείας Ανιές Μπιζίν.

Τουλάχιστον 19 σταθμοί του μετρό έκλεισαν λόγω των συγκρούσεων

Τουλάχιστον 19 σταθμοί του μετρό στο κεντρικό Παρίσι έκλεισαν καθώς βίαιες συγκρούσεις μεταξύ των διαδηλωτών με τα “κίτρινα γιλέκα” και των δυνάμεων της αστυνομίας εξαπλώνονται στη γαλλική πρωτεύουσα, μετέδωσε το δίκτυο BFM TV.

Ανάμεσα στους σταθμούς που έκλεισαν είναι οι Σαρλ ντε Γκολ-Ετουάλ που βρίσκεται στο δυτικό άκρο της Λεωφόρου Σανζ Ελιζέ, Οπερά και Βαστίλη.

Left.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί