Στη βουλή η απόφαση της Διοίκησης του ΠΑΓΝΗ να πληρώνουν οι εργαζόμενοι τις ζημιές στον εξοπλισμό

Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας κατέθεσαν στην βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, Γιώργος Λαμπρούλης και Σταύρος Τάσσος, σχετικά με την απόφαση της διοίκησης του ΠΑΓΝΗ να καταλογίσει τη δαπάνη της επισκευής ζημιών σε εξοπλισμό στους εργαζόμενους του νοσοκομείου.

  Δείτε: 

Αναλυτικά, στην ερώτηση αναφέρεται:

Η διοίκηση του ΠΑΓΝΗ με πρόσφατη απόφασή της επισημαίνει πως: «Επειδή παρατηρούνται ζημιές σε βιοϊατρικό εξοπλισμό του νοσοκομείου κατά τη διάρκεια της εργασίας (σ.σ. που τις αποδίδει σε κακή χρήση), οι οποίες έχουν επιπτώσεις στα οικονομικά του νοσοκομείου, καθυστερούν την αντιμετώπιση περιστατικών δημιουργώντας ουρές αναμονής και ανατρέπουν τον προγραμματισμό στις προμήθειες εξοπλισμού, (…) σε περίπτωση αχρήστευσης εξοπλισμού με υπαιτιότητα χρήστη, η δαπάνη επισκευής θα καταλογίζεται στον υπαίτιο για τη βλάβη».

Για άλλη μια φορά η διοίκηση του ΠΑΓΝΗ ενεργεί σταθερά στην κατεύθυνση της ανταποδοτικής λειτουργίας των νοσοκομείων όσον αφορά τόσο στη συντήρηση όσο και στην τυχόν αποκατάσταση των ζημιών.

Επιπλέον, φτάνει σε σημείο να απειλεί τους εργαζόμενους τη στιγμή που υποχρεώνονται να απασχολούνται με πολλαπλά παράλληλα καθήκοντα και να μετακινούνται καθημερινά για να καλύπτουν τα κενά του νοσοκομείου. Στην πραγματικότητα αρκετές από τις ζημιές είναι αποτέλεσμα της αύξησης της εντατικοποίησης της εργασίας, η οποία οφείλεται – όπως και οι λίστες αναμονής – στην υποστελέχωση των νοσοκομείων.

Η αύξηση στη ζήτηση των δημοσίων υγειονομικών υπηρεσιών έχει ως αποτέλεσμα να αυξάνεται ο αναγκαίος χρόνος χρήσης των μηχανημάτων και η αντίστοιχη φθορά τους. Επιπροσθέτως, το αναγκαίο προσωπικό, η συντήρηση του εξοπλισμού, η εκπαίδευση του προσωπικού στη σωστή χρήση του, και οι προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού, είναι ελλιπής.  Χαρακτηριστικά ενώ ο αριθμός των ασθενών σε λίστες αναμονής μεγαλώνει εκθετικά, ο συνολικός αριθμός του ιατρικού, νοσηλευτικού, τεχνικού και παραϊατρικού – επιστημονικού προσωπικού παρέμεινε σχεδόν στάσιμος και ο προϋπολογισμός που εγκρίθηκε για το 2018 ήταν μειωμένος.

Η απόφαση της διοίκησης να επιβαρύνει τους εργαζόμενους με το κόστος επισκευής των ζημιών είναι απαράδεκτη και προσπαθεί να συγκαλύψει τις ευθύνες των κυβερνήσεων, της Υ.ΠΕ. και της διοίκησης του νοσοκομείου για τα προβλήματα που προκύπτουν λόγω υποχρηματοδότησης μετακυλώντας ουσιαστικά την ευθύνη για τις λίστες αναμονής και τις ζημιές στον εξοπλισμό στους ίδιους τους εργαζόμενους.

 

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα θα λάβει ώστε:

  • Να ανακαλέσει άμεσα η διοίκηση του ΠΑΓΝΗ το εσωτερικό έγγραφο – απόφασή της.
  • Το κόστος αγοράς του απαραίτητου εξοπλισμού, το κόστος συντήρησης και επισκευής των υπαρχόντων μηχανημάτων να βαραίνει τον προϋπολογισμό του νοσοκομείου από την κρατική χρηματοδότηση όπως και η εκπαίδευση του προσωπικού στη χρήση του.
  • Να μην πληρώσουν οι εργαζόμενοι για τις ζημιές που προκαλούνται στον βιοϊατρικό εξοπλισμό κατά τη λειτουργία του νοσοκομείου.
  • Να διακοπούν οι συμβάσεις με εταιρείες στις οποίες ξοδεύονται μεγάλα ποσά ετησίως για συντήρηση και επισκευή μηχανημάτων και να προσληφθεί το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό για τη στελέχωση αυτών των υπηρεσιών.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί