Στη δημοσιότητα από τη NASA οι φωτογραφίες που στέλνει το InSight από τον Άρη

H NASA έδωσε στη δημοσιότητα τις πρώτες φωτογραφίες που τράβηξε το διαστημικό σκάφος InSight στον Κόκκινο Πλανήτη.

Ο ρομποτικός εξερευνητής προσγειώθηκε στον Άρη την Δευτέρα, έχοντας διανύσει 485 εκατομμύρια χιλιόμετρα σε διάστημα 205 ημερών.

Το InSight είναι εξοπλισμένο με δύο φωτογραφικές μηχανές και έχει στείλει έξι φωτογραφίες από δύο διαφορετικές οπτικές γωνίες.

Τώρα, οι μηχανικοί της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας προετοιμάζονται να ενεργοποιήσουν τον ρομποτικό βραχίονά του, προχωρούν, ωστόσο, με προσεκτικά βήματα.

Σκοπός του ρομποτικού εξερευνητή, είναι η μελέτη του εσωτερικού του «Κόκκινου πλανήτη» και η καταγραφή της σεισμικής του δραστηριότητας.

Είναι η πρώτη φορά που θα μελετηθεί σε βάθος, από γεωλογικό εργαστήριο, η σύνθεση και η τεκτονική δραστηριότητα ενός άλλου πλανήτη.

Μετά από ένα ταξίδι 485 εκατομμυρίων χιλιομέτρων (σ.σ η απόσταση Γης – Ήλιου είναι 150 εκατομμύρια χιλιόμετρα), το InSight έκανε μία ομαλή προσεδάφιση στον κόκκινο πλανήτη.

Για τον λόγο αυτό, το διαστημικό σκάφος επιβράδυνε από την μέση ταχύτητα των 19.800 χιλιομέτρων ανά ώρα, που είχε αναπτύξει διαπλανητικά, στα 8 χιλιόμετρα ανά ώρα.

Το InSight έχει ύψος περίπου ένα μέτρο, ζυγίζει 358 κιλά και πρόκειται για έναν στατικό γεωφυσικό ανιχνευτή που δεν κινείται όπως τα ρόβερ που ήδη βρίσκονται στον Άρη. Στις εικόνες διακρίνεται καθαρός ουρανός και μια επίπεδη επιφάνεια μπροστά από τη μηχανή, αν και στίγματα θολώνουν προς τον παρόν τις φωτογραφίες που ελήφθησαν από μια κάμερα που έχει εγκατασταθεί στη βάση του.

Όμως, το προστατευτικό κάλυμμα του φακού θα απομακρυνθεί, γεγονός που θα επιτρέψει σύντομα τη λήψη καθαρών φωτογραφιών.

Το InSight είναι εξοπλισμένο με έναν αρθρωτικό ρομποτικό βραχίονα, στην άκρη του οποίου βρίσκεται μια λαβίδα με πέντε δάχτυλα. Η λαβίδα θα βοηθήσει στην τοποθέτηση των δύο επιστημονικών οργάνων του InSight στο έδαφος του Άρη, τους επόμενους τρεις μήνες. Προς το παρόν, οι μηχανικοί της NASA άρχισαν σιγά σιγά να απελευθερώνουν την πίεση του μοχλού, σύμφωνα με δύο φωτογραφίες που τραβήχτηκαν την Τρίτη και δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, όπου φαίνεται πως ο μοχλός κινήθηκε. Τις επόμενες ημέρες, ο ρομποτικός βραχίονας θα αρχίσει να ενεργοποιείται.   Επομένως, η φωτογραφική μηχανή θα μπορεί να φωτογραφίσει τον άμεσο περίγυρο του InSight και να επιβεβαιώσει ότι υπάρχει πράγματι μπροστά από τη μηχανή ένας επίπεδος χώρος, χωρίς πέτρες όπου θα εγκατασταθούν τα επιστημονικά όργανα του σκάφους.

lifo.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί