Μπλόκο από την εκπαιδευτική κοινότητα στον φασισμό και τον εθνικισμό- Οι αντιδράσεις στην Κρήτη και όλη τη χώρα

Η εκπαιδευτική κοινότητα θέτει φραγμό στα σχέδια των ακροδεξιών και εθνικιστικών ομάδων που επιχειρούν να προκαλέσουν κλίμα “ξεσηκωμού” για εθνικιστικά ζητήματα στα σχολεία.

Κάλεσμα για την πραγματοποίηση πορείας, σήμερα Πέμπτη στα Προπύλαια στις 12:00 απευθύνουν οι μαθητές της Αθήνας, προκειμένου να υψώσουν τις φωνές τους ενάντια στις «εθνικιστικές καταλήψεις» για τη Μακεδονία.

Ενώ στην Κρήτη, όπου εκδηλώθηκαν απόπειρες παρεμβάσεων σε σχολεία της Χερσονήσου και των Μαλίων, το Συντονιστικό των μαθητών στα Χανιά έχει ήδη αντιδράσει στο φασιστικό κάλεσμα και καλεί τις μαθητικές κοινότητες να αφήσουν έξω από τα σχολεία τους φασίστες.

“Τα χωριά της Κρήτης τα κάψαν οι Ναζί. Φασίστες δεν χωράνε σε τούτο το νησί!
Έξω οι φασίστες και το ρατσιστικό τους δηλητήριο από τα σχολεία και τις γειτονιές μας!”, αναφέρεται στην ανακοίνωση, ανάμεσα στα άλλα.

Δείτε επίσης

Προκλήσεις χρυσαυγιτών σε σχολεία των Μαλίων και της Χερσονήσου!- Πώς έβαλαν στόχο την “καθοδήγηση” μαθητών!

Τα χωριά της Κρήτης τα κάψαν οι Ναζί. Φασίστες δεν χωράνε σε τούτο το νησί!- Η αντίδραση των μαθητών των Χανίων στο φασιστικό κάλεσμα

Την ίδια ώρα οι μαθητές στη Θεσσαλονίκη καλούν σε συγκέντρωση στις 11:00 στο Άγαλμα Βενιζέλου, ενάντια «στο τέρας του φασισμού και του εθνικισμού».

Η ΕΛΜΕ Ρεθύμνου καταγγέλλει τις απόπειρες «των φασιστών να εισχωρήσουν στα σχολεία και να τρομοκρατήσουν συναδέλφους».
«Τις τελευταίες ημέρες γινόμαστε μάρτυρες της απόπειρας ακροδεξιών οργανώσεων να εισχωρήσουν στα σχολεία, καλώντας υπογείως μέσω διαδικτυακών μέσων τούς μαθητές σε καταλήψεις με πρόσχημα το Μακεδονικό Ζήτημα ή την υπόθεση Κατσίφα. Παράλληλα, οι ίδιοι κύκλοι στοχοποιούν μεμονωμένους συναδέλφους (όπως τον συνάδελφο στη Βέροια, που στοχοποίησε μέσω του διαδικτύου ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Παναγιώταρος) ή ΕΛΜΕ (π.χ. Ε’ ΕΛΜΕ Ανατολικής Αττικής, Γ’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης), ή παρενοχλούν συναδέλφους στα Χανιά με την ιδιότητα του “αγανακτισμένου πολίτη”.
“Ως λειτουργοί της εκπαίδευσης λέμε ξεκάθαρα, απευθυνόμενοι και στους μαθητές μας, πως η απόπειρα των φασιστών να εισχωρήσουν στα σχολεία δε συνιστά προσέγγιση, αλλά ΕΠΙΘΕΣΗ στη νεολαία. Οι νέοι είναι πάντα πιο προοδευτικοί και ριζοσπαστικοποιημένοι. Αμφισβητούν την “ορθότητα” του κόσμου των ενηλίκων και αυτό ποτέ δεν ήταν ευχάριστο στην καθεστηκυία τάξη. Οι φασίστες, από την άλλη, ποτέ δεν αμφισβήτησαν τον καπιταλισμό – αντιθέτως υπήρξαν οι καλύτεροι και πιο αποκρουστικοί του υπηρέτες. Είναι αλλεργικοί σε κάθε μορφή ελευθερίας και ελεύθερης σκέψης. Γι’ αυτό θέλουν τη νεολαία και τους μαθητές χειραγωγημένους και αποπροσανατολισμένους», αναφέρεται, μεταξύ άλλων”, στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από την ΕΛΜΕ Ρεθύμνου.

Στην Αθήνα

Το κάλεσμα απευθύνει η «Πρωτοβουλία για τον Συντονισμό Σχολείων & Μαθητών Αθήνας» έπειτα από καταλήψεις που υποστηρίζουν ομάδες ακροδεξιών στα σχολεία όλης της χώρας επιχειρώντας να διαδώσουν τον ρατσιστικό λόγο τους, καλώντας τους μαθητές σε κινητοποιήσεις για τη Μακεδονία.

Συγκεκριμένα, σε κείμενο – εκδήλωση που ανάρτησε η Πρωτοβουλία στο Facebook αναφέρει ότι «την Πέμπτη 29 Νοεμβρίου διάφορες ακροδεξιές, φασιστικές ομάδες προσπαθούν να υποκινήσουν μαθητικές εθνικιστικές καταλήψεις σε σχολεία της χώρας. Η πρωτοβουλία για τον Συντονισμό Σχολείων και Μαθητών Αθήνας καλεί όλους τους αγωνιστές μαθητές να μπουν μπροστά και να μην επιτρέψουν στους φασιστές να βρουν χώρο έκφρασης στα σχολεία μας».

«Συντονίζουμε πολύμορφες δράσεις, κρεμάμε αντιφασιστικά πανό και κάνουμε εκδηλώσεις στα σχολεία μας για να μην χαρίσουμε ούτε μια μέρα εθνικιστικής φιέστας στους δολοφόνους του Παύλου Φύσσα και τους υποστηρικτές του μίσους και του ρατσισμού», προσθέτει.

Η Πρωτοβουλία, τέλος, καλεί όλους τους μαθητές να συμμετάσχουν «για να δώσουμε την πραγματική μάχη για ένα σχολείο στο ύψος των αναγκών μας» και για να μην αφήσουμε «τις παρακρατικές αυτές ομάδες να μας αποπροσανατολίσουν».

 

Τα σχολεία της Θεσσαλονίκης που αντιδρούν στη συμφωνία των Πρεσπών για την ονομασία της πΓΔΜ καλούν σε συγκέντρωση, σήμερα Πέμπτη, στις 11:00, στο άγαλμα Βενιζέλους. Στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, και συγκεκριμένα στον Εύοσμο, την Πολίχνη, τη Χαλάστρα, τη Νεάπολη, το Ωραιόκαστρο, τη Μενεμένη και την Καλαμαριά, υπό κατάληψη τελούν οκτώ σχολεία.Υπό κατάληψη σχολεία από ακροδεξιούς 

Σύμφωνα με την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, την Τετάρτη σε κατάληψη βρίσκονταν στην Ανατολική Θεσσαλονίκη επτά σχολεία (4ο και 5ο ΓΕΛ Καλαμαριάς, 8ο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης,1ο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης, 1ο ΓΕΛ Πανοράματος, 2ο Γυμνάσιο Μίκρας και το ΕΠΑΛ Καλαμαριάς).

Αντίστοιχα στην Δυτική Θεσσαλονίκη κατειλημμένα ήταν άλλα επτά (3ο Γυμνάσιο Ευόσμου, 2ο ΓΕΛ Συκεών, Λύκειο Ασύρου, σχολείο του Αγ. Γεωργίου, 1ο ΓΕΛ Νεάπολης, 3ο Γυμνάσιο Σταυρούπολης και 1ο Γυμνάσιο Πολίχνης).

Πέντε σχολεία τελούν υπό κατάληψη στην Πέλλα.

Κινητοποιήσεις επιχειρήθηκαν και σε σχολεία των Μαλίων και της Χερσονήσου, όπως αποκάλυψε το Candiadoc.

 

Σέρρες: Γυμνασιάρχης έσπασε τη τζαμαρία του σχολείου για να σταματήσει την κατάληψη

Γυαλιά – καρφιά τα έκανε γυμνασιάρχης στην Πρώτη Σερρών για να σταματήσει την κατάληψη στο σχολείο.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του STAR Βόρειας Ελλάδας, γυμνασιάρχης στην Πρώτη Σερρών προκειμένου να σταματήσει την κατάληψη των παιδιών για τη Μακεδονία, έσπασε την τζαμαρία πετώντας μια γλάστρα.

Για να τους τιμωρήσει επίσης, σύμφωνα με τα παιδιά, τους στέρησε το δικαίωμα να μετακινηθούν δωρεάν με λεωφορεία για την επιστροφή τους στο σπίτι αναγκάζοντάς τους να καταβάλουν το αντίτιμο του εισιτηρίου.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, επιβεβαίωσε την πράξη του και την απέδωσε στην… κακιά στιγμή.

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί