Με αφορμή τις ακροδεξιές κινητοποιήσεις στα σχολεία: Όταν χρυσαυγίτες χάραξαν με μαχαίρι τον αγκυλωτό σταυρό στο μέτωπο μαθήτριας το ’93

Με αφορμή τις ακροδεξιές κινητοποιήσεις στα σχολεία ο Dimitris Avgeris, σε ανάρτησή του θυμίζει τον Νοέμβριο του 1993, στην Αθήνα, όταν ομάδα χρυσαυγιτών χάραξε με μαχαίρι τον αγκυλωτό σταυρό στο μέτωπο μιας μαθήτριας στο πολυκλαδικό Λύκειο Αμπελοκήπων.

 Η απάντηση των μαθητων ήταν άμεση και ήταν αυτή που βλέπετε στη φωτογραφία που δημοσίευσε ο ίδιος.

Σε έρευνά μας στο αρχείο των μαθητικών κινητοποιήσεων του indymedia.gr, διαβάζουμε:

(12/11) Διοργανώνεται συγκέντρωση και πορεία στο κέντρο της Αθήνας από χιλιάδες μαθητές μ’ αφορμή την χάραξη αγκυλωτού σταυρού στο μέτωπο μαθήτριας από φασίστες.

Προτού καλά-καλά ξεκινήσει η πορεία, σπάζονται από μαθητές που κατευθύνονται στα Προπύλαια ένα φασιστικό βιβλιοπωλείο, ενώ δέχεται επίθεση και δημοσιογράφος του Mega.

Στη συγκέντρωση μοιράζονται αναρχικές προκηρύξεις και πετιούνται τρυκάκια με περιεχόμενο ενάντια στο σχολείο-φυλακή.

Κατά τη διάρκεια της πορείας πραγματοποιούνται επιθέσεις με βόμβες μολότοφ σε φορτηγό χρηματαποστολής εταιρείας SECURITY και σε πολυτελές αυτοκίνητο τύπου mercedes.

Σπάζεται και ένα οπλοπωλείο.

Επίσης σπάζονται τέσσερις τράπεζες και ένα αυτοκίνητο security. Στη συνέχεια 2000 περίπου άτομα κυρίως αναρχικοί-αντιεξουσιαστές κατευθύνονται προς τα γραφεία της φασιστικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή», όπου και επιτίθενται με βόμβες μολότοφ και πέτρες στις δυνάμεις καταστολής.

Ύστερα από σύντομες οδομαχίες καταλαμβάνεται η ΑΣΟΕΕ (οικονομικό πανεπιστήμιο), πυρπολείται όχημα της πυροσβεστικής, ενώ επίσης καταδιώκονται δημοσιογράφοι τηλεοπτικού συνεργείου, που καταφεύγουν σε κοντινή πολυκατοικία. Συλλαμβάνονται δύο άτομα, ενώ τραυματίζονται ένας αστυνομικός και τρεις πυροσβέστες.

Αυτοί είναι οι φασίστες που τώρα το παίζουν πατριώτες και αυτά τα πράγματα είναι ικανοί να κάνουν.

Πηγή φωτο: Dimitris Avgeris

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί