Η μακρά νωχελικότητα της δημοτικής αρχής Χερσονήσου και οι απώλειες εκατομμυρίων ευρώ…

Στα θέματα της έλλειψης προετοιμασίας της δημοτικής Αρχής Χερσονήσου και της ουσιαστικής αδιαφορίας ή και άρνησης να καταθέσουν προτάσεις και μελέτες ώστε να χρηματοδοτηθούν έργα και παρεμβάσεις από το πρόγραμμα ΦιλόΔημος, αναφέρεται με ανακοίνωσή της η παράταξη των “Πολιτών και την Κοινωνία για το Περιβάλλον”.

Όπως αναφέρει η δημοτική παράταξη, το πρόγραμμα ΦιλόΔημος είναι μια ευκαιρία χρηματοδότησης της Αυτοδιοίκησης έπειτα από την πολύχρονη ταλαιπωρία και τις περικοπές των μνημονίων, όμως είναι μεγάλες οι καθυστερήσεις και η νωχελικότητα της Δημοτικής Αρχής Χερσονήσου για τη διεκδίκηση αυτών των πόρων.

“Η Δημοτική Αρχή Χερσονήσου πρέπει επιτέλους να αντιληφθεί ότι έχει την υποχρέωση να διεκδικήσει χρήματα για όλες τις κατηγορίες έργων και όπου υπάρχουν διαθέσιμα”, σημειώνει η παράταξη.

Αφορμή της παρέμβασης τα στοιχεία που ήλθαν στη δημοσιότητα με βάση τα οποία από τα 20 και πλέον εκατομμύρια ευρώ που δόθηκαν από το πρόγραμμα μέχρι στιγμής, ο δήμος Χερσονήσου ήταν έτοιμος (ή θέλησε) να εισπράξει μόλις το 2% και να είναι έσχατος των δήμων του νομού Ηρακλείου. Όπως ανέφερε το Candiadoc, αυτή η αδιαφορία ή άρνηση σχετίζεται και με το… “δόγμα Αυγενάκη”, που επηρεάζει άμεσα τη δημοτική αρχή…  Είναι η λογική της “αριστερής παρένθεσης” την οποία σε μεγάλο μέρος πιστεύει εδώ και χρόνια η ηγεσία του δήμου, αποδεχόμενη τις υποσχέσεις Αυγενάκη…

Δείτε: Τα 20 εκατ. € στους δήμους του Ηρακλείου και ο ΟΤΑ που υλοποιεί το… “δόγμα Αυγενάκη” και αρνείται να πάρει χρήματα! (εικόνες)

Ολόκληρη η ανακοίνωση των “Πολιτών για την Κοινωνία και το Περιβάλλον” του δήμου Χερσονήσου

Κατά τη διάρκεια του 2018, το Υπουργείο Εσωτερικών ξεκίνησε και συνεχίζει να χρηματοδοτεί ειδικές δράσεις προς όλους τους Δήμους της χώρας μέσω του Προγράμματος ΦιλόΔημος.

Το πρόγραμμα ΦιλόΔημος είναι μια ευκαιρία χρηματοδότησης και ενίσχυσης της Αυτοδιοίκησης έπειτα από την πολύχρονη ταλαιπωρία και τις περικοπές των μνημονίων. Στο πρόγραμμα εντάσσονται έργα, προμήθειες, υπηρεσίες και μελέτες των Δήμων.

Το πρόγραμμα ΦιλόΔημος έχει δύο υποπρογράμματα. Το ΦιλόΔημος Ι και το ΦιλόΔημος ΙΙ.

Με το υποπρόγραμμα ΦιλόΔημος ΙΙ  το αρμόδιο Υπουργείο προενέκρινε για όλους τους Δήμους της χώρας ποσά, για την εκτέλεση στοχευμένου τύπου έργων συντηρήσεων και αναβάθμισης εγκαταστάσεων. Τα ποσά διατέθηκαν στον κάθε Δήμο ονομαστικά. Μοναδική υποχρέωση των Δήμων που χρηματοδοτήθηκαν ήταν η υποβολή των απαιτούμενων δικαιολογητικών για την εκταμίευση των ποσών. Πρόκειται δηλαδή για ένα υποπρόγραμμα χωρίς τα χαρακτηριστικά της διεκδίκησης ή του ανταγωνισμού ανάμεσα στους ΟΤΑ της χώρας. Μέσω του ΦιλόΔημος ΙΙ, το Υπουργείο χρηματοδότησε το Δήμο Χερσονήσου με το ποσό των 562.900 € (ήτοι για προμήθεια μηχανημάτων έργου 180.000 €, για την αναβάθμιση και την απόκτηση εξοπλισμού παιδικών χαρών 227.000 € και για τη συντήρηση σχολικών κτηρίων 155.900 €)

Όμως με το υποπρόγραμμα ΦιλόΔημος Ι δόθηκε η δυνατότητα στους Δήμους όλης της χώρας να διεκδικήσουν και να λάβουν χρηματοδοτήσεις με πολύ μεγαλύτερα ποσά για την κατασκευή νέων εγκαταστάσεων και υποδομών, αρκεί αυτοί να δείξουν το ενδιαφέρον τους, να αποδείξουν την ετοιμότητα και την ικανότητά τους να υλοποιήσουν τα έργα για τα οποία θα χρηματοδοτηθούν.

Συγκεκριμένα, με διαδοχικές προκηρύξεις τον τελευταίο χρόνο έχουν διατεθεί προς χρηματοδότηση:

  • για έργα ύδρευσης το ποσό των 300 εκατ. €
  • για έργα διαχείρισης αστικών λυμάτων το ποσό των 350 εκατ. €
  • για έργα αποκατάστασης ΧΑΔΑ το ποσό των 25 εκατ. €
  • για έργα πρόσβασης σε γεωργική γή το ποσό των 200 εκατ. €
  • για έργα κατασκευής δημοτικών κτιρίων στα οποία συμπεριλαμβάνονται και τα σχολικά κτήρια κάθε βαθμίδας το ποσό των 320 εκατ. €
  • για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας το ποσό των 200 εκατ. €.

Προκειμένου εδώ να χρηματοδοτηθεί ένα έργο του, ο ενδιαφερόμενος Δήμος πρέπει να υποβάλει έγκαιρα αίτημα χρηματοδότησης συνοδευόμενο από τις απαιτούμενες μελέτες και αδειοδοτήσεις, τεκμηριώνοντας τόσο την ανάγκη δημιουργίας του έργου όσο και τη δυνατότητά του για την υλοποίησή του.

Η έγκαιρη υποβολή αιτήματος που να συνοδεύεται από τα απαραίτητα στοιχεία τεκμηρίωσης είναι εδώ καθοριστικής σημασίας δεδομένου ότι πρόκειται για ένα ανταγωνιστικό πρόγραμμα άμεσης αξιολόγησης και με συγκεκριμένα τα διαθέσιμα κονδύλια.

Καθημερινά πληροφορούμαστε ότι πολλοί Δήμοι από όλη τη χώρα αλλά και από το Νομό Ηρακλείου, έχουν ήδη επιτύχει την έγκριση χρηματοδότησης έργων στην περιοχή τους από το ΦιλόΔημος Ι, απορροφώντας τα διαθέσιμα χρήματα.

Την ίδια στιγμή ο Δήμος Χερσονήσου δείχνει ελάχιστο ενδιαφέρον για υποβολή προτάσεων χρηματοδότησης έργων στην περιοχή μας. Αρκείται, ως τώρα, σε μία πρόταση της ΔΕΥΑ Χερσονήσου και αυτή με μεγάλη καθυστέρηση.

Σε όλους είναι γνωστή η ανάγκη δημιουργίας υποδομών, όπως αυτές που χρηματοδοτούνται από το ΦιλόΔημος Ι. Στις περισσότερες περιοχές του Δήμου υπάρχουν αυξημένες ανάγκες υποδομών ύδρευσης, σε πολλές περιοχές το πρόβλημα της σχολικής στέγης είναι οξύτατο, παντού υπάρχουν ανάγκες αντιπλημμυρικών έργων και διευθέτησης ρεμάτων, πολλές είναι οι γεωργικές περιοχές με προβληματικά και ελλιπή οδικά δίκτυα, μεγάλο τμήμα του παραλιακού μετώπου του Δήμου, αλλά και της ενδοχώρας, στερείται υποδομών αστικών λυμάτων.

Σύμφωνα με όσα η Δημοτική Αρχή ουσιαστικά παραδέχεται, ο Δήμος Χερσονήσου δε φαίνεται να κινείται για τη διεκδίκηση χρηματοδότησης έργων από το πρόγραμμα ΦιλόΔημος Ι, ενώ η ΔΕΥΑ Χερσονήσου με μεγάλη καθυστέρηση υποβάλλει πρόταση για αντικατάσταση του Δικτύου Ύδρευσης Γουρνών προϋπολογισμού 2,4 εκατ. €.

Η Δημοτική Κίνηση Χερσονήσου “ΠΟΛΙΤΕΣ για την ΚΟΙΝΩΝΙΑ και το ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ” επισήμανε στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο τις καθυστερήσεις και τη νωχελικότητα της Δημοτικής Αρχής. Σημείωσε ότι σύμφωνα με τη διαδικασία που ακολουθείται, η κάθε πρόταση αξιολογείται αυτοτελώς, κατά σειρά ημερομηνίας υποβολής και αν υπάρχουν διαθέσιμα χρήματα τότε και μόνο αξιολογούνται και οι υπόλοιπες.

Υπογράμμισε ότι σύμφωνα με την προκήρυξη, οι προτάσεις για χρηματοδότηση έργων ύδρευσης και αποχέτευσης έπρεπε να υποβληθούν από 15 Ιουνίου έως 30 Σεπτεμβρίου, ημερομηνία που παρατάθηκε μέχρι την 14η Δεκεμβρίου, ενώ η απόφαση της ΔΕΥΑΧ για την Ύδρευση Γουρνών αναρτήθηκε στις 25 Σεπτεμβρίου, άλλη δε μία πρόταση της ΔΕΥΑΧ για αναβάθμιση υπαρχόντων Βιολογικών ακόμη και σήμερα είναι υπό συζήτηση !

Ευχόμαστε και ελπίζομε οι ημερομηνίες αυτές να μην είναι απαγορευτικές για την έγκριση  χρηματοδότησης. Παράλληλα όμως αναρωτιόμαστε αν άραγε, η Δημοτική Αρχή Χερσόνησου, αισθάνεται ευχάριστα όταν πληροφορείται τη χρηματοδότηση έργων αποχέτευσης ακαθάρτων σε οικισμούς άλλων Δήμων του Νομού Ηρακλείου με 200 ή 300 κατοίκους όταν μάλιστα εκκρεμούν, παραμένουν σε στασιμότητα ή δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα σημαντικά έργα που έχει ανάγκη ο Δήμος μας όπως πχ τα δίκτυα αποχέτευσης των περιοχών Κοκκίνη Χάνι, Βαθειανός Κάμπος, Καρτερός ή της μονάδας Βιολογικού Καθαρισμού της περιοχής.

Εμείς καλούμε τη Δημοτική Αρχή Χερσονήσου να αναλογιστεί τις ευθύνες της. Για μια ακόμη φορά, όπως και στο Δημοτικό Συμβούλιο έχομε τονίσει, την καλούμε να δραστηριοποιηθεί άμεσα και να προγραμματίσει, έστω και αργά, τα έργα που η περιοχή έχει ανάγκη. Να διεκδικήσει τους πόρους που η περιοχή δικαιούται.

Η Δημοτική Αρχή Χερσονήσου πρέπει επιτέλους να αντιληφθεί ότι έχει την υποχρέωση να διεκδικήσει χρήματα για όλες τις κατηγορίες έργων και όπου υπάρχουν διαθέσιμα. Εξάλλου, για κάποιες από τις προκηρύξεις του ΦιλόΔημος Ι υπάρχει ακόμη αρκετός χρόνος!

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί