Ανακοίνωση του δήμου Γόρτυνας για το Γυμνάσιο και το Λύκειο Αγίας Βαρβάρας

Το χρηματικό ποσό των 74.400 ευρώ εξασφάλισε ο Δήμος Γόρτυνας από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης ζημιών στο Λύκειο Αγίας Βαρβάρας, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο Δήμος Γόρτυνας.

Δείτε: Ηράκλειο: Έκαναν κατάληψη επειδή θεωρούν ότι ο δήμαρχος τους είπε ψέματα (Φωτο)

Σύμφωνα με το τεχνικό δελτίο του έργου πρόκειται να αποκατασταθούν φθορές στην εξωτερική επιφάνεια του αίθριου ενώ παράλληλα θα γίνουν εκτεταμένες εργασίες συντήρησης.

Συγκεκριμένα προβλέπεται η αφαίρεση σαθρών επιχρισμάτων, η αποκατάσταση του διαβρωμένου σιδηρού οπλισμού, η τοποθέτηση κουφωμάτων αλουμινίου καθώς και ο ευπρεπισμός του χώρου.

Το κτίριο στο οποίο στεγάζεται του Λύκειο Αγίας Βαρβάρας παρουσιάζει –λόγω παλαιότητας- σοβαρά προβλήματα. Ωστόσο σύμφωνα με τον δήμαρχο Γόρτυνας Νικόλαο Σχοιναράκη «Η επίλυση των προβλημάτων αποτελεί άμεση προτεραιότητα για τη δημοτική αρχή. Οι συνεργάτες μου κι εγώ, θεωρούμε υποχρέωσή μας να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας έτσι ώστε να προσφέρουμε στους μαθητές ένα ζεστό και φιλόξενο σχολείο»

Όσον αφορά τη συντήρηση και αποκατάσταση ζημιών στο Γυμνάσιο Αγίας Βαρβάρας, ο δήμαρχος Γόρτυνας αναφέρει: Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 74.400 ευρώ τα οποία εγκρίθηκαν από το  Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Σύμφωνα με το τεχνικό δελτίο του έργου, στο πεπαλαιωμένο κτίριο του Γυμνασίου εντοπίζονται σοβαρά προβλήματα φθοράς του σκυροδέματος αλλά και διάβρωσης του οπλισμού. Επίσης απαιτείται η τοποθέτηση κουφωμάτων αλουμινίου με διπλούς θερμομονωτικούς υαλοπίνακες.

Σχολιάζοντας, ο δήμαρχος Γόρτυνας Νικόλαος Σχοιναράκης, υπογράμμισε ότι:  «Με την πολύτιμη βοήθεια του περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη εξασφαλίσαμε τη χρηματοδότηση του έργου. Εμείς από την πλευρά μας είμαστε πανέτοιμοι να προχωρήσουμε τη διαδικασία όσο γίνεται πιο γρήγορα. Για τη δημοτική αρχή, τα έργα σε σχολεία αποτελούν πάντα πρώτη προτεραιότητα».

 Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Γόρτυνας με την απόφαση 289/2018 ενέκρινε τη μελέτη 79/2018 με τίτλο: «Αναβάθμιση της σχολικής μονάδας: Γυμνάσιο – Λύκειο  Αγίας Βαρβάρας του Δήμου Γόρτυνας για την ποιοτική βελτίωση και για τη διασφάλιση της βιοκλιματικής λειτουργίας της σχολικής μονάδας» προϋπολογισμού (με ΦΠΑ) ύψους 541.298,64 ευρώ.

Η μελέτη περιλαμβάνει τοπογραφικό σχέδιο, αρχιτεκτονική αποτύπωση και αρχιτεκτονική πρόταση, μελέτη προσβασιμότητας ΑΜΕΑ, μελέτη ενεργειακής απόδοσης και τεχνική έκθεση ενώ επικεντρώνεται στο ενεργειακό αποτύπωμα του κτιρίου. Προτείνει δε, συγκεκριμένες παρεμβάσεις προκειμένου το Γυμνάσιο – Λύκειο της Αγίας Βαρβάρας να αναβαθμιστεί ενεργειακά ώστε να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή εξοικονόμηση ενεργειακών πόρων.

Αναλυτικά οι προτεινόμενες παρεμβάσεις είναι:

  1. Αντικατάσταση κουφωμάτων και υαλοπινάκων
  2. Προσθήκη εξωτερικής θερμομόνωσης στην τοιχοποιία και στο δώμα
  3. Αντικατάσταση του συστήματος θέρμανσης / εγκατάσταση αντλίας θερμότητας

 

Παράλληλα το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Γόρτυνας ενέκρινε την εισήγηση του δημάρχου Νικολάου Σχοιναράκη και ο Δήμος Γόρτυνας θα καταθέσει αίτηση χρηματοδότησης του έργου στο πρόγραμμα «Δράση 4.c.1: Εξοικονόμηση ενέργειας στα δημόσια κτίρια» της Περιφέρειας Κρήτης.  Το πρόγραμμα έχει στόχο την ενεργειακή αναβάθμιση των ενεργοβόρων δημόσιων κτιρίων με σκοπό την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την ενεργειακή απόδοση.

Σχολιάζοντας την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο κ. Σχοιναράκης τόνισε ότι: «Στον Δήμο Γόρτυνας πρωτοπορούμε! Σε λίγο καιρό το σχολικό συγκρότημα της Αγίας Βαρβάρας θα αποτελεί παράδειγμα για άλλους δήμους της χώρας…»

 

74.400 ευρώ για το Γυμνάσιο Αγίας Βαρβάρας από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Κρήτης

 

74.400 ευρώ για το Λύκειο Αγίας Βαρβάρας από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Κρήτης

 

74.400 ευρώ για το Νηπιαγωγείο – Δημοτικό σχολείο Γέργερης από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Κρήτης

 

Σε απάντηση σχετικών δημοσιευμάτων  ο δήμαρχος απαντά ότι κατά την συνάντηση του δημάρχου Γόρτυνας με τους μαθητές και καθηγητές του Γυμνασίου -Λυκείου Αγίας Βαρβάρας ο δήμαρχος Νικόλαος Σχοιναράκης όχι απλά δεν ανέφερε ότι δεν υποσχέθηκε τίποτα στα παιδιά αλλά έγινε εκτενή αναφορά στα αιτήματα των μαθητών τα οποία έχουν μπει σε διαδικασία υλοποίησης.

Ο δήμαρχος ζήτησε συγνώμη από τους μαθητές για την καθυστέρηση και ανέλαβε την ευθύνη εξηγώντας τους ότι η αιτία της καθυστέρησης ήταν η εύρεση και παραγγελία του καυστήρα δηλαδή θα έπρεπε να παραγγελθεί ένας καυστήρας κατανάλωσης μεγάλων θερμίδων ο οποίος να μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του σχολείου ώστε να μην υπάρξουν εκ νέου προβλήματα και ο οποίος θα έπρεπε να έρθει από Αθήνα όπως και έγινε, καθώς δεν υπήρχε στην Κρήτη.

Παράλληλα στα πλαίσια του θετικού κλίματος στο οποίο έγινε η συνάντηση, ο πρόεδρος της σχολικής επιτροπής Εμμανουήλ Δρετάκης και οι συνεργάτες του Δημάρχου ενημέρωσαν μαθητές, καθηγητές και γονείς για τις χρηματοδοτήσεις που έχουν εξασφαλισθεί με τίτλους:

  1. Εργασίες συντηρήσεων-επισκευών κτιρίου Γυμνασίου Αγίας Βαρβάρας” ύψους 74.000,00 ευρώ.
  2. Εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης βλαβών εσωτερικής – εξωτερικής επιφάνειας αίθριου Λυκείου Αγίας Βαρβάρας” ύψους 74.000,00 ευρώ.
  3. «Εργασίες συντηρήσεων-επισκευών κτιρίου Νηπιαγωγείου – Δημοτικού Σχολέιου Γέργερης” ύψους 74.000,00 ευρώ

 

Σχολιάζοντας τα δημοσιεύματα, ο δήμαρχος Γόρτυνας Νικόλαος Σχοιναράκης αναρωτήθηκε «…για ποιο λόγο βγαίνουν στη δημοσιότητα, εκ των υστέρων τέτοιου είδους δημοσιεύματα. Είναι λυπηρό το γεγονός ότι πολιτικός αντίπαλος  προσπαθεί να διαβάλει το έργο και την προσπάθεια της δημοτικής αρχής προσδοκώντας σε μελλοντικά πολιτικά οφέλη. Θέλω, για άλλη μια φορά, να ενημερώσω τους μαθητές και τους πολίτες ότι καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για παροχή ποιοτικών υπηρεσιών και τη συντήρηση 27 σχολικών στεγών. Επίσης να είστε σίγουροι ότι παρά τις αντίξοες οικονομικές συνθήκες και την έλλειψη προσωπικού, θα τα καταφέρουμε! ».

 

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί