Παραμυθίες, αστακομακαρονάδες και άλλα φαντασιακά νεοφιλελεύθερα και… Κρητικά

Του Κωστή Καλοχριστιανάκη 

Είναι πολύ καλό, απίστευτα θετικό στην καθημερινή πολιτική πραγματικότητα που ζούμε να αντιπαρατίθεται απόψεις, ιδέες, συμπεράσματα, αλλά και οράματα, προτάσεις για το μέλλον της πατρίδας μας και των γενεών που έρχονται.

Σήμερα όπως έχει διαμορφωθεί η σύγχρονη  ειδησεογραφία και αρθρογραφία έχει την δυνατότητα καθένας να γράφει τις απόψεις του, τις ιδέες του, τις φαντασίες του και να τις δημοσιεύει, είτε με την μορφή Μυθιστορηματικής παραμυθίας, είτε με την μορφή τεκμηριωμένης πολιτικής άποψης, που  αποδεικνύει αυτό που πραγματεύεται. Αυτό συνήθως γίνεται με αριθμούς, με στοιχεία, με αλλαγή παραδείγματος που απορρίπτει το προηγούμενο και δημιουργεί καινούριο, έτσι τουλάχιστον μέχρι σήμερα προχωρούσε η κοινωνία μας. Με αυτό τον τρόπο ο αρθρογράφος ο συγγραφέας συμβάλλει στη σωστή και αληθινή ενημέρωση δημιουργεί τις προϋποθέσεις να αποδελτιώνει ο αναγνώστης (πολίτης) την αληθινή πραγματικότητα που βιώνει, πέρα από την δική του εμπειρία και να στέκεται με κριτική σκέψη απέναντι στις τεκμηριωμένες προτάσεις.

Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης  της χώρας  από τον ΣΥΡΙΖΑ η αρθρογραφία και η δημοσιογραφία της Μυθιστορηματικής παραμυθίας, έχει γίνει καθημερινό φαινόμενο και ιδιαίτερα από τα συγκροτήματα που συνεχίζουν να υποστηρίζουν το παλιό πολιτικό σύστημα και την πολιτική του νεοφιλελευθερισμού. Μέσα από αυτή την διαδικασία μπορούμε να αντιληφθούμε τον πυρήνα της σκέψης του νεοφιλελεύθερου αστικού ρεύματος, που υποστηρίζει ότι οι προσωπικότητες συμβάλουν στην εξέλιξη της ιστορίας κι΄ όχι   το αντίθετο που διδάσκει η μαρξιστική σκέψη, ότι τα μεγάλα γεγονότα και οι ιστορικές συνθήκες δημιουργούν τις μεγάλες προσωπικότητες και τους Ηγέτες.

Συμπερασματικά μπορούμε να πούμε ότι ο σωστά ενημερωμένος πολίτης που έχει αναπτύξει κριτική σκέψη και έχει διαμορφώσει μια εικόνα της αντικειμενικής πραγματικότητας, μπορεί να συμβάλλει στο να δημιουργηθούν μεγάλα γεγονότα και να γίνει η μετάβαση σε μια άλλη καλλίτερη πραγματικότητα.  Αυτή η αλήθεια όμως δεν είναι αρεστή στο παλιό πολιτικό σύστημα δεν    βοηθά στην    επανάκαμψή του γι΄  αυτό αξιοποιείται η μυθιστορηματική παραμυθία και η αοριστολογία για να κρατήσουν την εκλογική πελατεία και να οδηγήσουν τις εξελίξεις κάποιοι φωτισμένοι ηγέτες που έχουν εμπειρία, κατάγονται και από πολιτικά τζάκια.

Κάνοντας ένα γρήγορο πέρασμα σε καθημερινή βάση από ειδησεογραφικές ιστοσελίδες για να ενημερωθεί ο πολίτης καταλαβαίνει το μέγεθος της μυθοπλασίας και της αοριστολογίας που κυκλοφορεί. Αν ο πολίτης έχει μια δομημένη και βαθύτερη σκέψη τα προσπερνά και προχωρεί για καλλίτερη και τεκμηριωμένη ενημέρωση, αν όμως λειτουργεί με το θυμικό και με το συναίσθημα?  Αγκιστρώνεται από τις πομπώδεις  εκφράσεις  της παραμυθίας, πολλαπλασιάζεται η αγανάκτησή του και δημιουργεί μια εικόνα της πραγματικότητας που είναι φαντασιακή, πλασματική και προπαντός  προσβάσιμη  γιατί έχει   ΘΑ    και ωραία φαντασιακά παραμύθια.

Χθες ρίχνοντας μια γρήγορη ενημερωτική ματιά  μεταξύ άλλων είδα σε μια ενημερωτική ιστοσελίδα ένα υπέροχο παραμύθι που με εντυπωσίασε. Μιλούσε για την αστακομακαρονάδα των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ  και για την πετρόσουπα  που είναι φιλελεύθερη. Ο συγκεκριμένος αρθρογράφος υπήρξε υπάλληλος του παλιού πολιτικού συστήματος σε επιτελική θέση Δυπεάρχης  Κρήτης.  Τότε που πραγματικά ήταν τις μοδός οι αστακομακαρονάδες και προγραμμάτιζαν για τα μελλοντικά χρόνια την κατάρρευση και τις πετρόσουπες. Τώρα θυμήθηκε τις πετρόσουπες ότι είναι φιλελεύθερες και οι αστακομακαρονάδες τι ήταν τότε?

Ας αφήσουν τις παραμυθίες και με παρρησία και ειλικρίνεια να πουν και να ενημερώσουν τον κόσμο τους πολίτες, ποιος έφερε την καταστροφή στη χώρα  γιατί έχουν το θράσος μέσα από δυσνόητους και πομπώδεις γρίφους  (πολύ όμορφα το αποδίδει ο Λουδοβίκος για την αγάπη «θετί πορτό παραμανί παρέτρα ερως αρανί»)  να αποποιηθούν τις ευθύνες τους και να γυρίσουν στη μονιμότητά τους? Προσφάτως ειπώθηκε από το παλιό πολιτικό σύστημα ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι προσωρινός ένοικος της εκτελεστικής εξουσίας, έτσι αντιλαμβάνονται  την θέση τους στην Ελλάδα ιδιοκτησιακή.

Να αφήσουμε όμως τις παραμυθίες και να πούμε με επιχειρήματα ποιος οργάνωσε και εμπέδωσε μεθοδικά την ακρισία στους πολίτες και θέλει να συνεχίσει με τον ίδιο τρόπο.

Κατά τον ίδιο τον κ Στουρνάρα το ΑΕΠ της χώρας την περίοδο 2008 – 2013 μειώθηκε κατά 26% και το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών μειώθηκε πάνω από 35%. Η μείωση του ΑΕΠ στο διάστημα 2008 – 2014 συμπεριλαμβανόμενων και των τόκων ήταν η μεγαλύτερη που πραγματοποιήθηκε από την περίοδο του μεσοπολέμου και μετά. Η μεγαλύτερη μείωση είχε σημειωθεί στον Καναδά 33,5% κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης του 1929.

ΠΑΣΟΚ και ΝΔ εκτίναξαν την ανεργία στο 28,5%

Με βάση τα επίσημα στοιχεία του ΝΑΤΟ την περίοδο από το 1974 έως και 2013 η χώρα μας δαπάνησε πάνω από 250 δις. ευρώ στις αμυντικές δαπάνες και στα εξοπλιστικά προγράμματα. Αν αναλογιστούμε ότι το χρέος της χώρας μας τέλος του 2010 ήταν 299 δις. ευρώ, το ποσοστό των αμυντικών δαπανών ξεπερνούσε το 80% του δημόσιου χρέους. Που πήγαν αυτά τα χρήματα? (βλέπε! Τσοχατζόπουλος, Παπαντωνίου και λοιποί άρχοντες).

Οι δαπάνες στο χώρο της υγείας την περίοδο 1997- 2014 υπερέβησαν τα 85 δις. ευρώ που αντιστοιχούν στο  1/4  του χρέους. Οι σπατάλες στο ΚΕΛΠΝΟ? Η NOVARTIS? Και τόσα άλλα. Ποιοι ήταν αυτοί που δημιούργησαν αυτό το χρέος και βύθισαν τον Ελληνικό λαό στην απελπισία και την απόγνωση κι΄ έχουν σήμερα το θράσος μέσα από παραμυθίες – μυθιστορήματα να επανέρχονται και να διεκδικούν την επιστροφή τους.

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί