Έπεσαν οι υπογραφές των συμβάσεων για την μικρή διασύνδεση της Κρήτης – Παρουσία Γ. Σταθάκη (Βίντεο & φωτο)

Το πρώτο και μεγάλο βήμα για την ενεργειακή αναβάθμιση της Κρήτης, έγινε το πρωί της Τρίτης, με την υπογραφή στο Δημαρχείο Κισσάμου, των συμβάσεων ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Πελοποννήσου.

Οι υπογραφές για την διασύνδεση της Κρήτης με την Πελοπόννησο «έπεσαν» παρουσία του Υπουργού Περιβάλλοντος Γιώργου Σταθάκη, του προέδρου του ΑΔΜΗΕ Μ. Μανουσάκη, στελεχών της ΕΕ και της ανάδοχης εταιρείας.

Το έργο θα ξεκινήσει πριν το τέλος του έτους και αναμένεται να ολοκληρωθεί σε λιγότερο από δύο χρόνια.

Πρόκειται για αγωγό εναλλασσόμενου ρεύματος τάσης 150 κιλοβόλτ και μεταφορικής ικανότητας 2Χ200 ΜVA. Υποβρύχιο καλώδιο μήκους 132 χλμ. θα ξεκινήσει από τη νότια Πελοπόννησο και θα προσαιγιαλωθεί στην περιοχή στον κόλπο της Κισσάμου, για να ακολουθήσει στη συνέχεια υπόγεια διαδρομή μήκους 32 χλμ. έως τον υποσταθμό των Χανίων. Το μέγιστο βάθος πόντισης των καλωδίων είναι 950 μέτρα, καθιστώντας το έργο ένα από τα πλέον απαιτητικά του είδους διεθνώς. Ο συνολικός προϋπολογισμός είναι 330 εκατ. ευρώ.

Η ολοκλήρωση και της δεύτερης φάσης της διασύνδεσης (Ηράκλειο – Αττική) θα οδηγήσει στην κάλυψη της ζήτησης ρεύματος στην Κρήτη χωρίς να απαιτείται η μόνιμη λειτουργία των ακριβών και ρυπογόνων θερμικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής. Αυτό θα επιτρέψει τη δραστική μείωση των χρεώσεων ΥΚΩ (της τάξης των 300-400 εκατ. ευρώ ετησίως) για όλα τα νοικοκυριά και την περαιτέρω αξιοποίηση του αιολικού δυναμικού της Κρήτης, συμβάλλοντας στην περιβαλλοντική και οικονομική αναβάθμιση το νησιού.

Η λεγόμενη «μικρή» διασύνδεση, όταν περατωθεί, θα καταρρίψει το ρεκόρ της μεγαλύτερης σε μήκος καλωδιακής διασύνδεσης εναλασσόμενου ρεύματος στον κόσμο. Η μεγάλη διασύνδεση είναι το μεγαλύτερο project στην ιστορία του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, ύψους 1 δισ. ευρώ.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί