Αλληλεγγύη στον Κρητικό ναύτη από την Επιτροπή Ειρήνης Ηρακλείου

Ανακοίνωση εξέδωσε η Επιτροπή Ειρήνης Ηρακλείου, μέσω της οποίας εκφράζει την συμπαράστασή της στο κρητικό ναύτη Σταύρο Παπαδάκη, ο οποίος στη φρεγάτα «Ναυαρίνο» αρνήθηκε να υπηρετήσει σε άσκηση.

Δείτε: Ο Κρητικός ναύτης που αρνήθηκε να υπηρετήσει σε άσκηση (Ηχητικό)

Αναλυτικά στην ανακοίνωση αναφέρεται:

Η φρεγάτα «Ναβαρίνον» είναι ένα πλοίο κρούσης του Πολεμικού μας Ναυτικού.

Στα πλαίσια της ΝΑΤΟικής αποστολής «Sea Guardian», μαζί με άλλα πλοία της συμμαχίας, Ιταλικά, Τούρκικα(των… προαιωνίων εχθρών, ε;),κα, θα πλεύσει μακριά από τα σύνορα της Ελλάδας, πολύ μακριά από τις Θερμοπύλες που οφείλει να φυλάττει.

Και αν η εθνική άμυνα σε τέτοιους καιρούς το χρειαστεί, τότε κανένα ΝΑΤΟ δεν πρόκειται να προασπιστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας! (το παράδειγμα της Κύπρου το 1974 μοιάζει τόσο μακρινό που να αμβλύνει τη μνήμη;)

Στη φρεγάτα «Ναβαρίνον» υπηρετεί ο ναύτης Σταύρος Παπαδάκης (Στρατεύσιμος Δίοπος Μηχανικός – Τ/ΜΗΧ). Αντιδρώντας στη συμμετοχή της φρεγάτας σε μια ακόμα ΝΑΤΟική αποστολή, ο Σταύρος βγήκε στην αναφορά και δήλωσε τη διαφωνία του:

«Η ματωμένη σημαία του ΝΑΤΟ ντροπιάζει τον ελληνικό στόλο. Οι δολοφόνοι των λαών των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου κάνουν τον χωροφύλακα στη γειτονιά μας. Δεν έχει καμία δουλειά η φρεγάτα “Ναυαρίνον” να συμμετέχει σε αυτές τις αποστολές».

Την Παρασκευή, μία μέρα μετά την αναφορά του, ο Σταύρος Παπαδάκης ενημερώθηκε ότι μετατίθεται από τη φρεγάτα σε άλλο πλοίο του στόλου! Με αυτόν τον τρόπο αντιμετώπισε το Πολεμικό Ναυτικό την καταγγελία ενός ναύτη ότι η συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων σε ΝΑΤΟικές αποστολές δεν υπηρετεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και την προστασία τους, αλλά επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και πολεμικές προπαρασκευές.

 

Η Επιτροπή Ειρήνης Ηρακλείου προσυπογράφει την αντίδραση του Σταύρου:

«Δεν μπορούμε να μένουμε με σταυρωμένα τα χέρια τη στιγμή που μας στέλνουν εκτός συνόρων να συμμετάσχουμε σε ασκήσεις και επιχειρήσεις όπως είναι αυτή της “Sea Guardian”. Στόχος τους δεν είναι βέβαια η ειρήνευση στην περιοχή. Είναι μια προπαρασκευαστική επιχείρηση για τον πόλεμο. Περιλαμβάνει μια “προπόνηση” πολέμου μαζί με φρεγάτες από άλλα μέλη του ΝΑΤΟ. Είναι μια πρόβα πολέμου, δεν είναι κάτι αθώο. Το ΝΑΤΟ έχει δείξει το πρόσωπό του. Δεν λογαριάζει τίποτα μπροστά στα συμφέροντα των “μεγάλων”, ούτε ανθρώπινες ζωές, ούτε τους αμάχους. Δεν μπορούσα επομένως να μείνω με σταυρωμένα τα χέρια».

 

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον ναύτη Σταύρο Παπαδάκη., βλέποντας ότι στέλνουν το πλοίο που υπηρετεί σε μια πολεμική επιχείρηση, που δεν έχει καμιά δουλειά με τα σύνορα της πατρίδας, για τη φύλαξη των οποίων στρατεύτηκε και ο ίδιος, όπως είχε χρέος, και καλεί κάθε νέο να ακολουθήσει το παράδειγμα του. Να εκφράσει με κάθε τρόπο την υποστήριξη του για τη στάση του ναύτη Σταύρου Παπαδάκη, που εκφράζει το διαχρονικό αίτημα του ελληνικού λαού και του φιλειρηνικού κινήματος να μη γίνει η χώρα μας ορμητήριο πολέμων.

Καλεί καθένα να εκδηλώσει την αντίθεση του στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και σε κάθε πολιτική δύναμη που στηρίζει την εμπλοκή της χώρας μας στους πολεμικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ.

Οι ανταγωνισμοί και η “γεωστρατηγική αναβάθμιση” των ελληνικών επιχειρηματικών ομίλων σε νέες αγορές του εξωτερικού στέλνουν τις ένοπλες δυνάμεις σε αποστολές και ασκήσεις εκτός συνόρων. Μόνο ανασφάλεια και σοβαρούς κινδύνους μπορεί να επιφυλάσσουν για τον εργαζόμενο λαό και τη νεολαία της πατρίδας μας.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί