Προειδοποίηση Λέκκα: Μέσα στα επόμενα τρία χρόνια θα πολλαπλασιαστούν τα ακραία καιρικά φαινόμενα

Για έντονα καιρικά φαινόμενα τα οποία θα τριπλασιαστούν τα επόμενα δύο με τρία χρόνια προειδοποίησε ο καθηγητής του τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και προστασίας (ΟΑΣΠ), Ευθύμης Λέκκας.

«Υπάρχει η αίσθηση ότι θα είναι συχνότερα τα έντονα καιρικά φαινόμενα, αλλά είναι πλέον και επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι θα πολλαπλασιαστούν επί τρεις φορές τα επόμενα δυο-τρία χρόνια αυτά τα φαινόμενα. Για παράδειγμα, αν θα είχαμε τρία πλημμυρικά φαινόμενα φέτος θα έχουμε εννιά. Θα έχουμε πιο συχνές και πιο έντονες βροχοπτώσεις», είπε μιλώντας στον News24/7.

Ο κ. Λέκκας συμπλήρωσε ότι θα «πρέπει να δούμε εκ νέου τον επιχειρησιακό σχεδιασμό της πολιτικής προστασίας. Αυτό γίνεται ήδη αλλά χρειάζεται να γίνουν προσεκτικά και μεθοδικά οι βελτιώσεις. Χρειάζεται πολιτική βούληση σε όλα τα επίπεδα και κυρίως στο διαχειριστικό. Δεν μπορεί να χρειαζόμαστε έναν πυροσβεστικό κρουνό και να θέλουμε για να τον πάρουμε 1,5 χρόνο. Μπαίνουμε σε μια νέα εποχή. Χρειάζονται πόροι που δεν τους έχουμε. Είμαστε ένα κράτος σε πτώχευση. Δεν μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι.Τα γεγονότα τρέχουν και δεν τα προλαβαίνουμε. Στο Μάτι δεν θα έχουμε μεγάλα προβλήματα από πλημμύρες, ενώ στη Μάνδρα μπορεί κάλλιστα να αναπτυχθούν μεγάλα πλημμυρικά φαινόμενα».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί