Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών – Παράρτημα Ηρακλείου: “Όλοι στην απεργία την Τετάρτη 28/11”

Κάλεσμα εξέδωσε το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών – Παράρτημα Ηρακλείου για την απεργία της Τετάρτης 28/11. Αναλυτικά η ανακοίνωση:

 

Ψεύτικο το φιλεργατικό προφίλ της κυβέρνησης- τι ισχύει για τις ΣΣΕ

Οι δήθεν φιλολαϊκές ρυθμίσεις της κυβέρνησης για επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (ΣΣΕ) και αύξηση του κατώτατου μισθού αποτελούν στάχτη στα μάτια των εργαζόμενων. Δημιουργία φιλικού επενδυτικού περιβάλλοντος, που τίθεται σαν κομβικός στόχος (ομιλία στη ΔΕΘ), σημαίνει διάλυση εργασιακών δικαιωμάτων την ώρα που τα μέτρα στήριξης στο κεφάλαιο αυξάνονται. Για τις επιχειρήσεις μειώνεται η φορολογία (4%) ενώ για τον κόσμο της δουλειάς το αφορολόγητο (από 8.500 στα 5.600 Ευρώ). Την ώρα που ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχειας εξαγγέλλονται πενιχρές αυξήσεις για τις οποίες δε θα επιβαρυνθούν καν οι εργοδότες αφού θα επιδοτηθούν από το κράτος οι ασφαλιστικές εισφορές για τους νέους κάτω των 25. Η κυβέρνηση θεσμοθετεί νέα εμπόδια για την υπογραφή των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Αυξήσεις θα γίνουν μόνο εφόσον υπάρχει έγκριση ΕΕ, ΔΝΤ και εργοδοτών ώστε να διασφαλιστεί η κερδοφορία των επιχειρήσεων. Ο κατώτατος μισθός θα εξακολουθεί να καθορίζεται με κυβερνητική απόφαση. Ταυτόχρονα ο ΣΕΒ και οι άλλοι εργοδοτικοί φορείς, απαιτούν εδώ και τώρα την κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων και του κατώτατου μισθού. Ο ΣΕΒ προκλητικά διαμηνύει ότι μπορεί να στηρίξει αυξήσεις 0,8% όταν, σύμφωνα με το ΕΦΚΑ, μόνο φέτος το μέσο ημερομίσθιο μειώθηκε κατά 1,27%. Η πολυδιαφημιζόμενη επεκτασιμότητα των κλαδικών ΣΣΕ βρίσκεται στον αέρα καθώς οι συμβάσεις δεν μπορούν να επεκταθούν αν δεν καλύπτεται το 51% των εργαζομένων του κλάδου από τα μέλη της εργοδοτικής οργάνωσης χωρίς να υπάρχουν δικλείδες ώστε να αποτραπεί από μέλη εργοδοτικών οργανώσεων να αποχωρήσουν.

 

Η κατάσταση στον κλάδο – Η μάχη του Σωματείου για την συλλογική σύμβαση εργασίας

Οι απολύσεις, η μη καταβολή δεδουλευμένων και αποζημιώσεων, τα απλήρωτα εξαντλητικά ωράρια, και οι μειώσεις μισθών είναι η καθημερινότητα σε μια σειρά από εταιρείες του κλάδου. Η μητρότητα και η εργαζόμενη μητέρα θεωρείται ασύμφορη για τις επιχειρήσεις. Οι επισφαλείς μορφές εργασίας, με κορυφαία το μπλοκάκι ως υποχρεωτική μορφή δήθεν «συνεργασίας» με τους εργοδότες διαμορφώνουν ένα εργασιακό περιβάλλον ανασφάλειας και τρομοκρατίας. Οι εργασιακές αυτές συνθήκες και η κατάργηση της συλλογικής σύμβασης οδήγησαν στην αύξηση των κερδών του κατασκευαστικού κεφαλαίου.

 

Όλο το προηγούμενο διάστημα, το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών έδωσε με σταθερό τρόπο τη μάχη για την υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων. Σήμερα είναι πιο αναγκαία από ποτέ η άμεση διεκδίκηση Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που θα βάζει μπροστά τα δικαιώματά μας για ριζικές αυξήσεις στους μισθούς και αξιοπρεπείς σχέσεις εργασίας.

 

Η διεκδίκηση Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας δεν είναι μια μάχη που το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών θα δώσει μόνο του. Επιδιώκουμε το συντονισμό της πάλης μας με κάθε σωματείο που παλεύει σε ταξική αγωνιστική κατεύθυνση. Το Παράρτημα Ηρακλείου του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών πραγματοποίησε στάση εργασίας την 1η Νοέμβρη στηρίζοντας την πρωτοβουλία σωματείων για απεργία «από τα κάτω» και πρότεινε πανεργατική απεργιακή κλιμάκωση. Έκανε παρεμβάσεις σε εργασιακούς χώρους και ενημέρωσε εργαζομένους. Στις 14/11 πραγματοποίησε απεργία μαζί με το Πανελλαδικό ΣΜΤ και στις 28/11 συμμετέχουμε στην απεργία.

 

Απεργούμε κάτω από τις δικές μας σημαίες!

Καταγγέλλουμε τις διασπαστικές μεθοδεύσεις της ΓΣΕΕ που αποσκοπούν στην υπονόμευση και ευτελισμό των εργατικών διεκδικήσεων και αγώνων. Στο Ηράκλειο το Εργατικό Κέντρο δεν αποτελεί εξαίρεση στην κατάσταση σήψης του εργοδοτικού-κυβερνητικού συνδικαλισμού. Είναι αναγκαίο όσο ποτέ άλλοτε ένα ανεξάρτητο κέντρο αγώνα με πυρήνα των από τα κάτω και οριζόντιο συντονισμό πρωτοβάθμιων σωματείων, εργατικών συλλογικοτήτων και άτυπων μορφών οργάνωσης εργαζομένων. Ανεξάρτητο από την κυβέρνηση και το κεφάλαιο, ενάντια σε λογικές αδράνειας και συντεχνιασμού θα χτίζεται στη βάση των κοινών ταξικών συμφερόντων των εργαζομένων και όχι στη βάση μιας ιδεολογικής καθαρότητας. Θα βρίσκεται ενάντια στον εργοδοτικό και ξεπουλημένο συνδικαλισμό, θα ξεπερνάει τα όρια που βάζουν στην πάλη των εργαζομένων και θα πρωτοστατεί σε πραγματικές μάχες ανυπακοής και ανατροπής.

Απευθυνόμαστε σε κάθε συνάδελφο: εργαζόμενο, άνεργο, υποαπασχολούμενο, «μαύρα» και ελαστικά εργαζόμενο και τον καλούμε να γίνει μέλος του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών. Κανένας συνάδελφος μόνος του! Σπάμε το φόβο! Οργανωνόμαστε και διεκδικούμε συλλογικά!

 

Παλεύουμε για να επιστραφούν όλοι οι κλεμμένοι μισθοί και δικαιώματα κόντρα σε κυβέρνηση- ΕΕ –εργοδοσία. Διεκδικούμε:

    • Ριζικές αυξήσεις στους μισθούς, Άμεση κάλυψη όλων των απωλειών από τα μνημόνια. Επαναφορά επιδομάτων και ωριμάνσεων που θα σημάνει σημαντικές αυξήσεις στους μισθούς μας.

 

  • Μείωση των ωρών εργασίας, κόντρα στην εντατικοποίηση που προτάσσει το κεφάλαιο. 35ωρο, 7ωρο, 5ήμερο.

 

  • Άμεση εξόφληση όλων των δεδουλευμένων. Δέσμευση των κινητών ή ακίνητων περιουσιακών στοιχείων (προσωπικών ή άλλων εταιριών) του ιδιοκτήτη της εταιρίας που πτωχεύει ή οφείλει δεδουλευμένα για να καλυφθούν οι αποζημιώσεις και τα δεδουλευμένα των απολυμένων.
  • Κατάργηση του δελτίου παροχής υπηρεσιών και της ελαστικής εργασίας. Να συμπεριληφθούν στις συμβάσεις όλοι οι εργαζόμενοι με εξαρτημένη σχέση εργασίας ανεξάρτητα από τον τρόπο πληρωμής τους (μισθός ή Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών κα). Μόνιμη και σταθερή δουλειά, κανονικές προσλήψεις με συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου για όλους τους εργαζόμενους, που δουλεύουν με εξαρτημένη σχέση εργασίας.
  • Ικανοποίηση θεσμικών αιτημάτων όπως άδειες, προστασία των προσωπικών δεδομένων, μέτρα για την υγεία και ασφάλεια, αξιοπρεπείς όρους εργασίας σε όσους δουλεύουν σε άλλο τόπο από τον τόπο διαμονής κλπ
  • Καμία απόλυση εγκύου εργαζόμενης. Πλήρη κατοχύρωση των εργαζόμενων μητέρων με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών, εξασφαλίζοντας πλήρη προστασία μαζί με όλες τις άδειες και τα επιδόματα.
  • Πλήρη συνδικαλιστικά δικαιώματα και ελευθερίες για όλους τους εργαζόμενους
  • Επαναφορά όλων των μισθών στα επίπεδα που προέβλεπαν οι ΣΣΕ (Εθνική Γενική (751 ευρώ), κλαδικές, επιχειρησιακές) πριν τη μνημονιακή λαίλαπα. Κατάργηση του νόμου Αχτσιόγλου – Βρούτση που καταργεί τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Καθολική ισχύ των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας – Κανένας εργαζόμενος χωρίς συλλογική σύμβαση.
  • Άμεσα μέτρα κατά της ανεργίας τώρα! Επίδομα ανεργίας σε όλους τους ανέργους, ανεξάρτητα από τον τρόπο πληρωμής (μισθός – ΔΠΥ). Πρόσβαση τους στην υγεία, τις συγκοινωνίες, σε όλες τις κοινωφελείς υπηρεσίες. Διαγραφή των χρεών τους προς τράπεζες, ταμεία και κράτος. Ο χρόνος ανεργίας να μετρά στα συντάξιμα χρόνια.
  • Κατάργηση του ν. Κατρούγκαλου και όλων των αντιασφαλιστικών νόμων ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ. Ριζική μείωση των εισφορών. Όχι στις αναδρομικές αυξήσεις. Πλήρη αποκατάσταση των απωλειών των αποθεματικών.
  • Όχι στα Επαγγελματικά Ταμεία και στην εμπορευματοποίηση! Δημόσια, καθολική και υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση. Δημόσια, δωρεάν, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
  • Αγώνας για το δικαίωμα στη στέγαση, ενάντια στους πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις λαϊκής κατοικίας. Όχι στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, να καταργηθεί το ΚΕΑΟ.
  • Κατάργηση Υπερταμείου ιδιωτικοποιήσεων. Εθνικοποίηση τραπεζών και επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας, χωρίς αποζημίωση και εκείνων που εγκατέλειψαν οι ιδιοκτήτες τους, λειτουργία τους με εργατικό-λαϊκό έλεγχο.
  • ΟΧΙ στην «απελευθέρωση των επαγγελμάτων», στην αντιδραστική πολιτική της Μπολόνια. Ενιαίο πτυχίο ανά γνωστικό αντικείμενο, με όλα τα επαγγελματικά και εργασιακά δικαιώματα σε αυτό, μοναδική προϋπόθεση για δουλειά. Κατάργηση κάθε μορφής εξετάσεων και πιστοποιήσεων.
  • Έξοδος από το ΝΑΤΟ, για να φύγουν οι βάσεις και τα πυρηνικά από τη χώρα. Όχι σε πολεμικούς τυχοδιωκτισμούς, επεμβάσεις και εξοπλιστικά προγράμματα.

Οι διεκδικήσεις μας, τα αιτήματα και οι αγώνες μας δεν χωρούν στο μονόδρομο των μνημονίων, του χρέους, της ανταγωνιστικότητας. Για αυτό παλεύουμε για την απελευθέρωση από το διαρκές Ευρωμνημόνιο, την κατάργηση όλων των μνημονιακών μέτρων παλιών και νέων. Σύγκρουση και έξοδο από την φυλακή της ευρωζώνης και ΕΕ, την διαγραφή του χρέους.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί