“Η “Αριάδνη” έχει αρχίσει ήδη να ξετυλίγει το μίτο της μεγάλης διασύνδεσης Κρήτης- Αττικής”

Αισιόδοξος για τη συνέχεια και την υλοποίηση της μεγάλης διασύνδεσης της Κρήτης εμφανίστηκε σήμερα ο διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μ. Μανουσάκης. Ο ίδιος τόνισε ότι όταν τελειώσει η μικρή διασύνδεση, θα καταρρίψει το ρεκόρ μεγαλύτερης καλωδιακής εναλλασσόμενου ρεύματος στον κόσμο, άρα δεν είναι διόλου μικρή.Όπως ανέφερε, η μεγάλη διασύνδεση είναι συγκρίσιμη με έργα-σταθμούς στην παγκόσμια ιστορία υποθαλάσσιων διασυνδέσεων. Φορέας του σκέλους Αττική-Κρήτη είναι η εταιρεία Αριάδνη που σύστησε για το σκοπό αυτό ο ΑΔΜΗΕ.

Δείτε επίσης: Η… ευχή της Κομισιόν για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτη- Αττική

Ο κ. Μανουσάκης δήλωσε χαρακτηριστικά:”Είμαστε βέβαιοι ότι θα δικαιώσει το όνομά της, καθώς έχει αρχίσει ήδη να ξετυλίγει το μίτο της επένδυσης αυτής. Την περασμένη εβδομάδα κατατέθηκε η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, που αποτελεί κρίσιμο βήμα. Έτοιμη είναι και η αναλυτική έρευνα βυθού, ενώ σε τελικό στάδιο είναι η μελέτη για το σύστημα της Κρήτης μετά τις διασυνδέσεις. Ο διαγωνισμός προορίζεται να ξεκινήσει το α’ τρίμηνο του 2019. Αυτή τη στιγμή προετοιμάζονται τα τεύχη του”.

Ο διαγωνισμός

Με ταχείς ρυθμούς συνεχίζει ο ΑΔΜΗΕ τις διαδικασίες για το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική.

Σύμφωνα με πληροφορίες η διοίκηση του Διαχειριστή αναμένει την έγκριση της περιβαλλοντικής μελέτης σε διάστημα δύο – τριών μηνών και στη συνέχεια μέχρι τον Μάρτιο του 2019 αναμένεται να προκηρύξει τον διαγωνισμό. Ο ΑΔΜΗΕ συνεχίζει κανονικά τις εργασίες με βάση το χρονοδιάγραμμα και τα στάδια που έχει αποφασίσει η ΡΑΕ, έχοντας εξασφαλίσει όλες τις αναγκαίες μελέτες, όπως του βυθού κλπ. Στόχος του Διαχειριστή είναι το έργο να είναι έτοιμο μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2022.

Πάντως η ελληνική πλευρά προετοιμάζεται για το ενδιάμεσο διάστημα του 2020 – 2022 ως προς την ασφάλεια του εφοδιασμού του νησιού. Το επικρατέστερο σενάριο είναι να διατηρηθούν οι ντιζελοκίνητες μονάδες της ΔΕΗ σε λειτουργία, όπως έκανε γνωστό προχθές και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης με την υποβολή σχετικού αιτήματος για παράταση.

Πάντως, η ΡΑΕ, φέρεται να μην έχει απορρίψει καμία από τις εναλλακτικές προτάσεις που έχουν κατατεθεί, όπως εκείνης του Κατάρ για την ηλεκτροδότηση του νησιού με 200 MW μέσω πλοίου με LNG και σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Μάλιστα, πηγές θέλουν το κόστος της να είναι παρόμοιο με τη συνέχιση της λειτουργίας των μονάδων της ΔΕΗ.

Ανοικτή, όμως, παραμένει και η πρόταση της ΤΕΡΝΑ που είναι η μεταφορά του μικρού σταθμού ΗΡΩΝ 1, αν και όπως σημειώνουν πηγές, το αίτημα για μακροχρόνια σύμβαση, δηλαδή και στην εποχή μετά τη μεγάλη διασύνδεση κρύβει το ρίσκο να χαρακτηριστεί ως κρατική ενίσχυση.

Αναφορικά με την υπόθεση των διαπραγματεύσεων μεταξύ Κομισιόν – ελληνικής πλευράς για την εκτέλεση του έργου από τον EuroAsia, αρμόδιες πηγές σημειώνουν πως δεν υπάρχει καμία εξέλιξη. Η ΡΑΕ έχει στείλει, όπως έγραψε το Energypress, επιστολές προς όλους τους εμπλεκόμενους ζητώντας την επαναβεβαίωση των δεσμεύσεων της συνάντησης του Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες, προκειμένου να προτείνει τους εκπροσώπους την επιτροπή της τεχνικής διαλειτουργικότητας.

Αντίθετα, από την πλευρά της Κυπριακής εταιρείας εμφανίζονται βέβαιοι ότι πολύ σύντομα θα υπάρξει παρέμβαση του ίδιου του Επιτρόπου Κανιέτε προς το ΥΠΕΝ αλλά και τον πρωθυπουργό, στο πνεύμα των όσων έχει υποστηρίξει μέχρι σήμερα η Κομισιόν για τους όρους που πρέπει να τηρούνται για να συνεχίσει το έργο να είναι ενταγμένο στα έργα PCI.

Κύκλοι από φορείς που εμπλέκονται από την ελληνική πλευρά στο έργο, ερωτηθέντες για το αν η διασύνδεση κινδυνεύει να χάσει τα πλεονεκτήματα της κοινοτικής χρηματοδότησης που προβλέπονται για τα έργα PCI, σχολιάζουν πως «ο EuroAsia τόσο τον Οκτώβριο του 2017 όσο και τον Απρίλιο της ίδιας χρονιάς δεν είχε υποβάλλει αίτηση χρηματοδότησης για το ελληνικό τμήμα του έργου. Τότε είχε ζητηθεί από τον φορέα να αιτηθεί ποσό της τάξης των 200 – 300 εκατ. ευρώ…»

Τη μεγαλύτερη, πάντως, ανάγκη κοινοτικής χρηματοδότησης έχει το τμήμα του έργου Κύπρου – Κρήτης. Αυτό ανέρχεται στα 1,6 δις. ευρώ και η αναζήτηση ήταν για κονδύλια μέσω του προγράμματος CEF ύψους 800 εκατ. ευρώ.

Δείτε επίσης

Σταθάκης: Δε θα αφήσουμε την Κρήτη χωρίς ρεύμα- Θα τα βρούμε με την Κομισιόν για το μεγάλο καλώδιο

Από νέες “εξετάσεις” στις Βρυξέλλες η μεγάλη διασύνδεση της Κρήτης

Παρέμβαση της ΡΑΕ για την μεγάλη διασύνδεση της Κρήτης – Τι ζητά από τους φορείς του έργου

Κατατέθηκε η περιβαλλοντική μελέτη για το καλώδιο Κρήτη- Αττική- Στις αρχές του 2019 ο διαγωνισμός

Για χάρη εταιρείας με ανύπαρκτα κεφάλαια μπλοκάρει το καλώδιο της Κρήτης η Κομισιόν!- Τί αποκαλύπτει στέλεχος του ΑΔΜΗΕ

Ο περίεργος ρόλος της Κομισιόν και η υπονόμευση της ενεργειακής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής

Πώς η Κομισιόν θέτει σε κίνδυνο την ενεργειακή επάρκεια της Κρήτης, υποστηρίζοντας ιδιωτικά συμφέροντα!- Η κόντρα με την ΡΑΕ

Στον πρωθυπουργό οι εξελίξεις για την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης- Πώς αντιμετωπίζει την παρέμβαση της Κομισιόν

Οι υπηρεσιακοί της Κομισιόν τορπιλίζουν το μεγάλο καλώδιο της Κρήτης!- Ελπίδες σε πολιτική λύση

Κλείνει ο ΑΗΣ Λινoπεραμάτων- Πώς θα καλυφθεί ενεργειακά η Κρήτη μέχρι τη σύνδεση με την Αττική

Κομισιόν: “Πολιτική λύση” για το καλώδιο της Κρήτης- Προνομιακή χρηματοδότηση από το πακέτο Γιουνκέρ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί