Στην Ολομέλεια το ν/σ για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών (Live)

Σε εξέλιξη βρίσκεται στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του νομοσχέδιου του υπουργείου Εργασίας για τις μειώσεις στις ασφαλιστικές εισφορές σε ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες, με τους εισηγητές των κομμάτων να έχουν ολοκληρώσει τις τοποθετήσεις τους.

Παρά τις επιμέρους διαφωνίες τους ΝΔ, ΔΗΣΥ και Ποτάμι ξεκαθάρισαν ότι θα υπερψηφίσουν, ενώ το ΚΚΕ δήλωσε ότι θα καταψηφίσει κάνοντας λόγο για ψίχουλα και κατηγορώντας τη κυβέρνηση για προσπάθεια εξαπάτησης.

Δείτε σε απευθείας μετάδοση:

«Υλοποιεί τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού»

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γρηγόρης Στογιαννίδης, επεσήμανε ότι όλες οι διατάξεις του νομοσχεδίου είναι μόνο σε θετική κατεύθυνση και υλοποιεί τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα από τη ΔΕΘ, ενώ κατηγόρησε την ΝΔ για στείρα κριτική.

«Δεν είναι φιλανθρωπία αυτό που κάνει σήμερα η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο αλλά μια ουσιαστική συνειδητή επιλογή για να ενισχύσει το κοινωνικό κράτος που είχε διαλυθεί με τα μνημόνια », επεσήμανε εξάλλου ο ειδικός αγορητής των ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος.

Παράλληλα επέκρινε όσους κατηγορούν την κυβέρνηση για υποκρισία και εκλογική παροχολογία, αντιτείνοντας ότι «θα πιούν το πικρό ποτήρι κατά ριπάς μέχρι το Δεκέμβριο καθώς θα ψηφίζονται ένα – ένα και τα 11 μέτρα που είχε εξαγγείλει ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ.

Υποστήριξε ακόμα ότι δεν είναι υπερβολή ότι δεν θα κοπούν οι συντάξεις, αντίθετα θα αυξηθούν και θα το δουν στις τσέπες τους οι συνταξιούχοι.

Η αντιπολίτευση

«Είμαστε στο ίδιο έργο θεατές που έχει τίτλο ρεσιτάλ ηθοποιίας», τόνισε ο εισηγητής της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης και κατηγόρησε την κυβέρνηση για απόλυτη υποκρισία.

«Το νομοσχέδιο με τις μειώσεις στις ασφαλιστικές εισφορές έρχεται συνοδευτικά με τη μείωση των συντάξεων, ενώ σηματοδοτεί την κατάργηση του εφάπαξ και της επικουρικής σύνταξης. Τελειώνει σήμερα το εφάπαξ και η επικουρική και ανοίγει ο δρόμος για τα επαγγελματικά ταμεία στο όνομα δήθεν της υπεράσπισης του δημοσίου συμφέροντος», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι κατέθεσε έναν νέο προϋπολογισμό, τον τελευταίο της, όπως είπε, που «ψιχαλίζει επιδόματα, που περιλαμβάνει κατακλυσμό φόρων και εισφορών και έχει ξηρασία στην ανάπτυξη».

«Το ισχυρό καμπανάκι για όλους είναι ότι το 10ετές ομόλογο ανέβηκε στο 4,7%. Αυτό σημαίνει ότι κι αν εξαγγέλλετε, δεν πείθετε τις διεθνείς αγορές. Είμαστε εκτός αγορών και η Ελλάδα βρίσκεται στο κενό», πρόσθεσε ο κ. Βρούτσης.

«Η ΝΔ πιστή στη γραμμή της υγιούς ανάπτυξης, που δεν λαϊκίζει, δεν αναιρεί τις δεσμεύσεις της, ψηφίζει τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών που ήταν δική μας πρόταση και εξαγγελία και αποδεικνύει ότι πράγματι είμαστε διαφορετικοί», κατέληξε ο κ. Βρούτσης.

Από την πλευρά του, ο ειδικός αγορητής της ΔΗΣΥ Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, ζήτησε την πλήρη κατάργηση του «νόμου Κατρούγκαλου» που περιλαμβάνει όπως είπε, «ρυθμίσεις τύπου Πινοσέτ».

Ταυτόχρονα, υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο «είναι ένα μικρό βήμα, μια μικρή βελτίωση» αλλά δεν αντιμετωπίζει συνολικά τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν εργαζόμενοι και συνταξιούχοι.

«Η κυβέρνηση παραδέχεται, έστω και με τρία χρόνια καθυστέρηση την αποτυχία του “νόμου Κατρούγκαλου”. Ωστόσο οι μειώσεις ασφαλιστικών εισφορών αφορούν μόλις 250.000 άτομα σε σύνολο 1,5 εκατ. αγροτών, αυτοαπασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών. Με φειδώ λοιπόν οι πανηγυρισμοί σας», σημείωσε ο κ. Κωνσταντόπουλος ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι το κόμμα του θα το υπερψηφίσει.

«Σκοπός του νομοσχεδίου είναι ο αποπροσανατολισμός της κοινής γνώμης», υποστήριξε ο ειδικός αγορητής της Χρυσής Αυγής Γιάννης Σαχινίδης και καταλόγισε στην κυβέρνηση εκλογική μικροκομματική σκοπιμότητα.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης τόνισε ότι η κυβέρνηση με το σημερινό νομοσχέδιο επιχειρεί να σβήσει τα ίχνη του εγκλήματος από το νόμο λαιμητόμο του κ. Κατρούγκαλου δίνοντας ψίχουλα και την κατηγόρησε ότι έβαλε ταφόπλακα στην κοινωνική ασφάλιση.

«Από τη μια κατηγορείτε τη ΝΔ ότι έκανε 21 μειώσεις στις συντάξεις και από την άλλη, με το “νόμο Κατρούγκαλου” και όλους τους αντιασφαλιστικούς και αντεργατικούς νόμους που δεν καταργήσατε, εφαρμόζετε και υπηρετείτε την ίδια πολιτική» υπογράμμισε ο κ. Κατσώτης.

«Το νομοσχέδιο αυτό έρχεται να διορθώσει τις δραματικές αστοχίες του “νόμου Κατρούγκαλου” που διέλυσε το δυναμικό παραγωγικό κομμάτι της κοινωνίας. Όσες όμως τροποποιήσεις και να γίνουν δεν διορθώνεται πρέπει να καταργηθεί», υπογράμμισε ο ειδικός αγορητής του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς .

«Εμείς από τότε λέγαμε ότι δεν είναι βιώσιμος γιατί συνδέει τις ασφαλιστικές εισφορές με το εισόδημα, με αποτέλεσμα να υποστούν σημαντική αφαίμαξη όλες οι παραγωγικές δυνάμεις», σημείωσε ο κ. Μαυρωτάς.

Ο ειδικός αγορητής της Ένωσης Κεντρώων Αναστάσιος Μεγαλομύστακας χαρακτήρισε «σταγόνα στον ωκεανό τις ασφαλιστικές μειώσεις σε σχέση με τη σφαγή που έγινε με το “νόμο Κατρούγκαλου” που ψήφισε η σημερινή κυβέρνηση».

Πρόσθεσε όμως ότι «δεν είναι μόνο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που υπερφορολόγησε τους Έλληνες πολίτες αλλά και οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

Το νομοσχέδιο, διατηρώντας την ελάχιστη εισφορά στα επίπεδα που προβλέπει ο ν.4387/16, μειώνει τις ασφαλιστικές εισφορές για επιπλέον 250.000 μη μισθωτούς ως εξής:

  • Η ασφαλιστική εισφορά για κύρια σύνταξη των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων, μειώνεται, από την 1/1/2019, κατά 33,3%: από 20% που είναι σήμερα, στο 13,33%.​​

  • Η ασφαλιστική εισφορά για κύρια σύνταξη των αγροτών μειώνεται, επίσης, κατά 33,3%: σε 12% από 18% που θα ήταν την 1/1/2019. Η διαμόρφωση της ασφαλιστικής εισφοράς ορίζεται σε ποσοστό 12,67% το 2020, σε ποσοστό 13% το 2021 και σε ποσοστό 13,33% από το 2022 και μετά.​

  • Η ασφαλιστική εισφορά για κύρια σύνταξη των νέων επιστημόνων για το διάστημα έως το 5ο έτος της υπαγωγής τους στην ασφάλιση, μειώνεται από το 2019 σε 13,33%, βελτιώνοντας το ισχύον καθεστώς εκπτώσεων.

Αναλυτικότερα για τους Νέους Επιστήμονες κάτω της 5ετίας:

Τι ισχύει σήμερα:
• 0-2 χρόνια ασφάλισης ->14% ασφάλιστρο στην ελάχιστη βάση των 410€
• 2-5 χρόνια ασφάλισης ->17% ασφάλιστρο στην ελάχιστη βάση των 410€, με βάση τον ισχύοντα κατώτατο μισθό.
Τι θα ισχύσει από 1/1/2019:
0-5 χρόνια ασφάλισης -> 13,33% ασφάλιστρο στην ελάχιστη βάση των 410€ (70%του ισχύοντα κατώτατου μισθού).
Δηλαδή:
Μηνιαία εισφορά για κύρια σύνταξη : 54,6€
Μηνιαία εισφορά για επικουρική σύνταξη : 27,6€
Μηνιαία εισφορά για εφάπαξ : 16,4€
  • Για τους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες μηχανικούς, δικηγόρους και γιατρούς, το ασφάλιστρο για επικουρική σύνταξη και εφάπαξ θα υπολογίζεται, αναδρομικά από την 1/1/2017, στην ελάχιστη βάση υπολογισμού, ανεξαρτήτως ύψους του εισοδήματος.

Παράδειγμα για δικηγόρους και μηχανικούς

Τι θα ισχύσει για τους γιατρούς

Παράλληλα, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει σειρά διατάξεων που άπτονται ασφαλιστικών και εργασιακών θεμάτων:

  • Οι εργαζόμενοι αποκτούν για πρώτη φορά το δικαίωμα να παρίστανται ως πολιτικώς ενάγοντες στις ποινικές δίκες σε βάρος εργοδοτών, λόγω μη καταβολής των δεδουλευμένων αποδοχών ή των οφειλόμενων αποζημιώσεων απόλυσης. Στο εξής, οι εργαζόμενοι, οι οποίοι είναι οι άμεσα θιγέντες από την παράνομη συμπεριφορά του εργοδότη, θα μπορούν να παρίστανται με δικηγόρο στην εκδίκαση και να ασκούν όλα τα δικαιώματα που δίνει η δικονομία στους παράγοντες της δίκης.
  • Ενισχύεται θεσμικά και οργανωτικά το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, μέσω της ίδρυσης νέων τμημάτων και της θέσπισης ενός ολοκληρωμένου νομικού πλαισίου προστασίας των Επιθεωρητών Εργασίας. Ειδικότερα, ορίζεται πλέον ως ιδιαίτερα επιβαρυντική περίσταση η περίπτωση ψευδούς καταμήνυσης, επίθεσης, απειλής, εξύβρισης και έμπρακτης εξύβρισης κατά την διάρκεια του ελεγκτικού έργου των Επιθεωρητών Εργασίας και δημιουργείται η πρόβλεψη για ένα λειτουργικό σύστημα νομικής εκπροσώπησης των Επιθεωρητών σε περίπτωση δικαστικής διαμάχης που προκύπτει από την άσκηση των καθηκόντων τους.
  • Δίνεται η δυνατότητα σε όσους έχουν εξαγοράσει πλασματικό χρόνο πριν από την έναρξη ισχύος του ν.4387/2016 και δεν έχουν υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης, να λάβουν υψηλότερες συνταξιοδοτικές παροχές, με βάση τις διατάξεις του ν.4387/2016 και την καταβολή της διαφοράς μεταξύ της ήδη καταβληθείσας εισφοράς και της καταβλητέας σύμφωνα με τον ν.4387/2016.
  • Εκκαθαρίζονται και πληρώνονται από τον ΕΦΚΑ μέχρι την 31/12/2019 ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του κλάδου υγείας των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης που εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ προς τους ασφαλισμένους, τα φαρμακεία, λοιπούς συμβεβλημένους ιδιώτες παρόχους υπηρεσιών υγείας (ιατρούς, κλινικές, διαγνωστικά κέντρα, εργαστήρια κ.λπ.), φαρμακευτικές εταιρείες, προμηθευτές υγειονομικού και λοιπού υλικού κ.λπ..
  • Συστήνονται 341 οργανικές θέσεις για τα 12 Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας, το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ), το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕΑΤ), το Εθνικό Ίδρυμα Κωφών (ΕΙΚ), το Θεραπευτήριο Χρόνιων Παθήσεων Ευρυτανίας και τα παραρτήματά τους. Οι προκηρύξεις των θέσεων θα εκδοθούν το αργότερο μέχρι 28.2.2019.

 avgi.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί