Παρελθόν από την προεδρία της Nissan αποτελεί ο Κ. Γκοσν

Το διοικητικό συμβούλιο της Nissan Motor Co ψήφισε ομόφωνα σήμερα να παύσει τον Κάρλος Γκοσν από τη θέση του προέδρου του, μετά τις αποκαλύψεις για οικονομικές ατασθαλίες που οδήγησαν στη σύλληψη αυτού του τελευταίου, ενώ επιβεβαίωσε τη δέσμευσή του στη 19χρονη συμμαχία της Nissan με τη Renault, για την οποία έχει δημιιουργηθεί αβεβαιότητα.

Διαβάστε ακόμη:

Η Nissan υπογράφει έτσι το τέλος της βασιλείας του ισχυρού βιομηχάνου που διήρκεσε σχεδόν 20 χρόνια. Ο Γκοσν συνελήφθη τη Δευτέρα στο Τόκιο μαζί με το δεξί χέρι του, τον Γκρεγκ Κέλι, ο οποίος παύθηκε επίσης από τη διευθυντική θέση που κατείχε στη Nissan.

Οι κινήσεις αυτές, με τις οποίες μένει κενή η θέση του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου της Nissan, έγιναν παρά το γεγονός ότι η Renault ζήτησε από το διοικητικό συμβούλιο της Nissan, πριν αυτό συνεδριάσει, να καθυστερήσει την παύση του Γκοσν, είπαν στο πρακτορείο Ρόιτερ πηγές που γνωρίζουν το θέμα.

Η γαλλο-ιαπωνική συμμαχία, η οποία διευρύνθηκε το 2016 για να περιλάβει την ιαπωνική Mitsubishi Motors, έχει συγκλονισθεί από τη σύλληψη του 64χρονου Γκοσν.

Ο Γκοσν είχε διαμορφώσει τη συμμαχία αυτή και ασκούσε πιέσεις για να γίνει στενότερη και βαθύτερη, ενδεχομένως με μια πλήρη συγχώνευση της Renault με τη Nissan, την οποία ζητούσε η γαλλική κυβέρνηση, παρά τις ισχυρές επιφυλάξεις της ιαπωνικής εταιρείας.

Πάντως το διοικητικό συμβούλιο της Nissan υπογράμμισε σήμερα πως «η μακροχρόνια σύμπραξη με τη Renault παραμένει αλώβητη».

Η συνεδρίαση των επτά μελών του διοικητικού συμβουλίου της Nissan διήρκεσε περισσότερο από τέσσερις ώρες στην έδρα του ομίλου στη Γιοκοχάμα, προάστιο της ιαπωνικής πρωτεύουσας.

Σύμφωνα με τους ιάπωνες εισαγγελείς, ο Γκοσν και ο Κέλι συνωμότησαν για να αποκρύψουν, από το 2010 και επί πέντε χρόνια, το πραγματικό ύψος της αποζημίωσης του Γκοσν στη Nissan , λέγοντας ότι ήταν περίπου τα μισά των 10 δισεκατομμυρίων γεν (88 εκατομμύρια δολάρια) που είχε λάβει στην πραγματικότητα.

 

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί