Οι 99 υποθέσεις διαφθοράς στη δημόσια διοίκηση στην Κρήτη και ο αντιδήμαρχος που κατηγορήθηκε για δωροδοκία!

Περίπου 100 υποθέσεις που αφορούν σε θέματα διαφθοράς ή αδιαφάνειας στο δημόσιο και έχουν ήδη πάρει το δρόμο της Δικαιοσύνης, απασχόλησαν το 2017 τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης! Πρόκειται για υποθέσεις στις οποίες είτε έχουν ασκηθεί ήδη διώξεις είτε υπάρχουν παραπεμπτικά βουλεύματα είτε, ακόμα, έχουν εκδοθεί καταδικαστικές αποφάσεις.

Από τις 99 υποθέσεις του νησιού, στην εισαγγελία Ηρακλείου αφορούσαν 52 υποθέσεις, στην εισαγγελία Χανίων 19, Λασιθίου 15 και Ρεθύμνου 13.

Τα στοιχεία αυτά αναφέρονται στην ετήσια έκθεση που συνέταξε η Γενική Επιθεωρήτρια, Μαρία Παπασπύρου και αναρτήθηκαν στη σελίδα της υπηρεσίας.

Στην έκθεση γίνεται μάλιστα αναφορά σε μια συγκεκριμένη περίπτωση που αφορά σε αντιδήμαρχο του δήμου Μινώα Πεδιάδας, ο οποίος ήταν υπάλληλος του υπουργείου Οικονομικών και τέθηκε σε αργία καθώς σε βάρος του υπάρχει παραπεμπτικό βούλευμα για άμεσα συνέργεια σε δωροδοκία. Ο δημοτικός παράγοντας μάλιστα τέθηκε σε αυτοδίκαιη αργία με απόφαση της Συντονίστριας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης.

Για το συγκεκριμένο θέμα στην έκθεση της κ. Παπασπύρου αναφέρονται:

“Στο Γραφείο του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης κατατέθηκε ανώνυμη καταγγελία, που αφορούσε τον ορισμό ως Αντιδημάρχου Οικονομικών και Αξιοποίησης Δημοτικής Περιουσίας τουΔήμου Μίνωα Πεδιάδας υπαλλήλου του Υπουργείου Οικονομικών που
 τεθεί σε υποχρεωτική αργία λόγω έκδοσης παραπεμπτικού βουλεύματος σε βάρος του για την αξιόποινη πράξη της άμεσης συνέργειας σε δωροληψία υπαλλήλου, την οποία ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης διαβίβασε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης για τις ενέργειές της αναφορικά με την θέση αυτού σε αυτοδίκαιη αργία βάσει του Ν. 4368/16 καθώς και στη Γενική Διεύθυνση Δημοσιονομικών
Ελέγχων για διενέργεια οικονομικού – διαχειριστικού ελέγχου στον ανωτέρω Δήμο. Η Συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης
προχώρησε στην έκδοση απόφασης θέσης του εν λόγω αιρετού σε αυτοδίκαιη αργία, μέχρι την έκδοση τελεσίδικης αθωωτικής δικαστικής
απόφασης”.

Η έκθεση

Δείτε τη συνοπτική έκθεση

Δείτε την πλήρη έκθεση

Πέντε είναι τα κομβικά σημεία του “χάρτη” των καταγγελιών για φαινόμενα διαφθοράς στο Δημόσιο, όπως αυτά καταδεικνύονται στην ετήσια έκθεση της Γενικής Επιθεωρήτριας της Δημόσιας Διοίκησης, Μαρίας Παπασπύρου.

1.Οι καταγγελίες αφορούν κατά πλειοψηφία  ζητήματα  “οικονομικής διαχείρισης”.

2. Τα πεδία στα οποία αυτές, κυρίως, εντοπίζονται είναι οι εποπτευόμενοι από το δημόσιο ιδιωτικοί φορείς, οι δήμοι, αλλά και οι ασφαλιστικοί οργανισμοί.

3. Οι αναλογικά περισσότερες υποθέσεις αφορούν τις περιφέρειες των Ιονίων Νήσων και του Νοτίου Αιγαίου.

4. Μάλιστα, οι καταγγελίες εντοπίζονται σε παραβάσεις του “Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας”.

5. Μία στις πέντε υποθέσεις διαφθοράς παραπέμφθηκαν σε εξειδικευμένο σώμα ή υπηρεσία.

Όπως αναφέρεται στην εν λόγω έκθεση, η Γενική Επιθεωρήτρια της Δημόσιας Διοίκησης (ΓΕΔΔ) προχώρησε στον έλεγχο 1.123 υποθέσεων μετά από τη διερεύνηση ενός υπερδεκαπλάσιου αριθμού καταγγελιών, επώνυμων και ανώνυμων, εκθέσεων – πορισμάτων ελέγχου ή εγγράφων άλλων Υπηρεσιών που τέθηκαν υπόψη της, καθώς και δημοσιευμάτων των ΜΜΕ.

Αξιολογήθηκε από την ΓΕΔΔ και ελέγχθηκε περαιτέρω το 42,7% των  επώνυμων καταγγελιών και το 34,7% των εκθέσεων ελέγχου άλλων Σωμάτων και Υπηρεσιών (34,7%).

Οι ανώνυμες καταγγελίες ελέγχθηκαν σε ποσοστό 15,6%.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Επιθεώρησης της Δημόσιας Διοίκησης:

* Οι υποθέσεις οικονομικής διαχείρισης αποτελούν τη βασική κατηγορία των  ελέγχων που πραγματοποιούνται κάθε έτος. Αξίζει, όμως, να σημειωθεί πως πέρσι παρατηρήθηκε μια αύξηση των ελεγκτικών υποθέσεων που αφορούν Ασφαλιστικά Ταμεία, γεγονός που θα μπορούσε να εξηγηθεί από νομοθετικές αλλαγές που οι Υπηρεσίες κλήθηκαν να εφαρμόσουν.

* Οι εποπτευόμενοι ιδιωτικοί φορείς απασχόλησαν τη Γενική Επιθεώρηση Δημόσιας Διοίκησης  σε ποσοστό 33,2%.  Αυτό  πιθανώς οφείλεται στην ανάγκη επαρκούς εποπτείας των εν λόγω φορέων από τις εντεταλμένες προς τούτο δημόσιες υπηρεσίες. Στη δεύτερη θέση παραμένουν οι Δήμοι με ποσοστό 22,9%  στο σύνολο των ελεγκτικών υποθέσεων .

* Η γεωγραφική κατανομή των υποθέσεων επικεντρώνεται στην  Περιφέρεια Αττικής. Έτσι η εν λόγω περιφέρεια  προηγείται κατά πολύ των υπολοίπων γεωγραφικών περιοχών λόγω της συγκέντρωσης της διοικητικής δραστηριότητας στην ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας και των άλλων αστικών κέντρων. Ωστόσο, στην ίδια έκθεση τονίζεται πως μία  πιο σύνθετη αναγωγή των υποθέσεων που ελέχθησαν ανά περιοχή 100.000 κατοίκων φέρνει στην πρώτη και δεύτερη θέση τις γεωγραφικές περιφέρειες των Ιονίων Νήσων και του Νότιου Αιγαίου αντιστοίχως, με πιθανή αιτιολογία την διαπλοκή ιδιωτικού με το δημόσιο τομέα εξαιτίας του οικονομικού ενδιαφέροντος που προκύπτει από την αυξημένη τουριστική κίνηση.

* Οι  περισσότερες καταγγελίες αφορούσαν στην πλειοψηφία τους κατ’ αρχήν παραβιάσεις του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας (66,6%).

* Η  μέτρηση των υποθέσεων κατά στάδιο εξέλιξης δείχνει ότι το 24,6% των υποθέσεων παραπέμφθηκαν για έλεγχο σε εξειδικευμένο Σώμα ή Υπηρεσία ενώ για το 14,24% εκδόθηκε από τη ΓΕΔΔ εντολή ελέγχου.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί