Η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε σε ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο ελέγχου των ξένων επενδύσεων

Η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε σήμερα στους κανόνες ενός συστήματος για τον συντονισμό του ελέγχου των ξένων, κυρίως κινεζικών, επενδύσεων στην Ευρώπη, ώστε να μπει τέλος σ’ αυτό που ένας διαπραγματευτής χαρακτήρισε «ευρωπαϊκή αφέλεια».

Έπειτα από πέντε μήνες διαπραγματεύσεων, αντιπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των 28 κρατών μελών της ΕΕ συνήψαν τη συμφωνία στη διάρκεια συνάντησής τους με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Βάσει του σχεδίου, που αναπτύχθηκε μετά τη μεγάλη αύξηση των κινεζικών επενδύσεων, το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ θα ερευνά τις ξένες επενδύσεις σε κρίσιμους τομείς για να προστατεύει στρατηγικά συμφέροντα της Ευρώπης σε μερικούς τομείς της τεχνολογίας.

«Θα σηματοδοτήσει το τέλος της ευρωπαϊκής αφέλειας», είχε δηλώσει πριν από τις συνομιλίες ο Φρανκ Προυστ, που ηγήθηκε τις διαπραγματευτικής ομάδας του Ευρωκοινοβουλίου. «Όλες οι παγκόσμιες δυνάμεις –οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ιαπωνία, η Κίνα– έχουν μια μέθοδο ελέγχου. Μόνο η Ευρώπη δεν έχει».

Η Επιτροπή Εμπορίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πρόκειται να ψηφίσει για την πρόταση της Επιτροπής στις 10 Δεκεμβρίου και η ολομέλεια του σώματος θα την εξετάσει τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο.

 

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί