Δεκτό επί της αρχής από την αρμόδια Επιτροπή το ν/σ για τις μειώσεις στις ασφαλιστικές εισφορές

Δεκτό επί της αρχής κατά πλειοψηφία έγινε, από την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που προβλέπει μειώσεις στις ασφαλιστικές εισφορές σε ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες.

Υπέρ ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ ενώ επιφυλάξεις μέχρι την Ολομέλεια εξέφρασαν ΝΔ, ΔΗΣΥ, Χρυσή Αυγή, Ένωση Κεντρώων και Ποτάμι και το ΚΚΕ καταψήφισε.

Η συζήτηση του νομοσχεδίου συνεχίζεται επί των άρθρων.

Τ. Πετρόπουλος: Οι ασφαλιστικές εισφορές μειώνονται με τρόπο που δίνει χώρο στην ανάπτυξη

«Με τρόπο δίκαιο και αναδιανεμητικό προχωράμε στη νομοθετική ρύθμιση για τις μειώσεις των ασφαλιστικών εισφορών. Μειώνονται με τρόπο που δίνει χώρο στην ανάπτυξη, στην οικονομία, σε επιχειρηματίες και επαγγελματικούς χώρους με μεγάλη προσφορά» τόνισε την Δευτέρα ο υφυπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Αλληλεγγύης, Τάσος Πετρόπουλος και χαρακτήρισε πολύ θετικό ότι όλοι οι φορείς που κλήθηκαν να καταθέσουν τις απόψεις τους τάχθηκαν υπέρ των νέων ρυθμίσεων.

Παράλληλα ο κ. Πετρόπουλος αναφέρθηκε στο θέμα των συντάξεων, τονίζοντας «Οι συντάξεις προσαυξάνονται σε όλους. Το ζήτημα αν θα μειωθούν οι συντάξεις έκλεισε. Οι συντάξεις διατηρούνται και θα αυξηθούν κιόλας. Αυτό είναι προφανές» ενώ πρόσθεσε:

«Δυόμισι χρόνια από τη νομοθέτηση του νόμου 4378 θα κλείσουν οι παρανοήσεις. Με τη σημερινή νομοθετική παρέμβαση ολοκληρώνεται η προαναγγελία με την οποία είχαμε δεσμευτεί ότι όταν ο ΕΦΚΑ στεριώσει, θα μας επέτρεπε να κάνουμε ουσιαστικές μειώσεις στις ασφαλιστικές εισφορές, αναγνωρίζοντας ότι πράγματι ήταν μεγαλύτερες από αυτές που θα θέλαμε να είναι».

Παράλληλα επιτέθηκε στη ΝΔ κατηγορώντας την ότι «προοιωνίζεται πραγματικά κακά στον πυρήνα της ασφάλισης και της υγείας».

«Παραλάβαμε μια κατάσταση με μερικά ασφαλιστικά ταμεία να έχουν μείνει ορφανά, να μην είναι βιώσιμα. Αυτήν την κατάσταση αντιμετωπίσαμε με τον νόμο Κατρούγκαλου και τώρα τη ρυθμίζουμε. Προχωράμε σε σταδιακές παρεμβάσεις βελτιώνοντας τα πράγματα. Υπήρχαν τεράστια κενά μη πληρωμής εισφορών και καταβολής συντάξεων. Κάποιοι θέλουν να επαναφέρουν μια κατάσταση διάλυσης και ρεμούλας που υπήρχε και να διαλύσουν τον ΕΦΚΑ», επεσήμανε ακόμη.

Ακόμα, ο κ. Πετρόπουλος αντέκρουσε το επιχείρημα ότι κάποιοι δίνουν πολλά και θα παίρνουν λίγα, αντιτείνοντας ότι «αυτό δεν υπάρχει ως παράδειγμα» και πρόσθεσε ότι «όταν θα βγει ο επαναπροσδιορισμός θα βγουν και τα ακριβή παραδείγματα πως προκύπτουν οι αυξήσεις στις συντάξεις».

«Όποιος έχει μεγάλα εισοδήματα πρέπει να συνεισφέρει περισσότερο. Αυτό για εμάς είναι θέμα ιδεολογικό» κατέληξε.

left.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί