Αναντολού: Το casus belli έχει τιθασεύσει την Ελλάδα

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ‘Αναντολού’, σε άρθρο-ανάλυση που φιλοξενεί σήμερα σχετικά με τη φημολογούμενη επέκταση της ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης στο Αιγαίο στα 12 μίλια, εκφράζει την άποψη ότι η Ελλάδα προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα στο Αιγαίο, γεγονός που η Τουρκία αποκλείεται να αποδεχτεί, ενώ επικροτείται επίσης το casus belli ως την ιδανική επιλογή για τον εκφοβισμό της ‘ατίθασης’ Ελλάδας, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΣΙΓΜΑ στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη.

«Αν κοιτάξουμε την μακρά ιστορία του Αιγαίου, η Τουρκία προσπαθεί πάντα να διατηρήσει το υπάρχον στάτους κβο, αποφεύγοντας μονομερείς ενέργειες που θα μπορούσαν να αυξήσουν την ένταση στο Αιγαίο, ενώ είναι επίσης προφανές ότι δεν πρόκειται καν να τις αποδεχτεί», αναφέρει το άρθρο που υπογράφει ο Φερχάτ Ερτζουμέν, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων σε πανεπιστήμιο της Κων/λης με εξειδίκευση σε θέματα Ναυτικού Δικαίου.
Η Ελλάδα προσπαθεί να επιβάλλει τα τετελεσμένα της στο Αιγαίο
Παρά την τελευταία απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να παραπέμψει το θέμα των 12 μιλίων στη βουλή για να συζητηθεί και παρότι το θέμα αφορά στα χωρικά ύδατα ανάμεσα στην Πελοπόννησο και την Κρήτη, κατά τον Ερτζουμέν το θέμα αυτό δεν ξέφυγε της προσοχής της Τουρκίας και προέβη δίκαια στις σχετικές αντιδράσεις κατά της Αθήνας.
«Η Ελλάδα βλέποντας το Αιγαίο ως ‘εσωτερική, δική’ της θάλασσα, προσπαθεί να την ιδιοποιηθεί εξ ολοκλήρου, ξεκινώντας από τα ελληνικά νησιά που βρίσκονται κοντά στην Τουρκία και φτάνοντας μέχρι τα νησιά που βρίσκονται κοντά στην ηπειρωτική χώρα, και παράλληλα να το επιβάλλει στην Τουρκία», αναφέρει ο Ερτζουμέν, που τοποθετεί την Ελλάδα στη θέση του ‘θύτη’, υποστηρίζοντας ότι «από το 1930 και μετά η Ελλάδα ήταν πάντα εκείνη που προσπαθούσε να επεκταθεί στο Αιγαίο εναντίον της Τουρκίας. Για το σκοπό αυτό μάλιστα, δεν δίστασε να ερμηνεύσει με βάση το κέφι της το διεθνές δίκαιο», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.
Ο Τούρκος ακαδημαϊκός αναγνωρίζει ότι η Ελλάδα έχει δικαίωμα να επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη τις, η οποία τελεί υπό την εγγύηση βέβαια τις αβλαβούς διέλευσης των τουρκικών πλοίων. Γιατί, σύμφωνα με το Διεθνή Κώδικα Δεοντολογίας, ακόμη κι αν η Ελλάδα δεν το επιθυμεί να δώσει άδεια για αβλαβή διέλευση, υποχρεούται να το κάνει.
Αναξιόπιστη η Ελλάδα
Ωστόσο, ο Ερτζουμέν αμφισβητεί την αξιοπιστία τις Ελλάδας ότι θα εφαρμόσει το δίκαιο, φέρνοντας ως παραδείγματα τη στάση τις στο Κυπριακό, στα νησιά του Αιγαίου και τις 8 Τούρκους στρατιωτικούς τις οποίους έχει δώσει καταφύγιο, παρά τις αντιδράσεις τις Τουρκίας. «Οι εντάσεις στο Κυπριακό, οι αντικρουόμενες απόψεις για το FIR και τις ζώνες έρευνας και διάσωσης στο Αιγαίο, η στήριξή τις κατά τη δεκαετία του ‘90 στο PKK και σήμερα κατά των μελών τις FETÖ οδηγούν σε ερωτήματα σχετικά με την αξιοπιστία τις Ελλάδας», σημειώνει ο Τούρκος καθηγητής στο ‘Αναντολού’, για να προσθέσει και τις τελευταίες εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, όπου η Ελλάδα έχει συμμαχήσει με την Κύπρο, το Ισραήλ και την Αίγυπτο προκειμένου να αποκλείσει την Τουρκία.
Τα 12 μίλια θα επιφέρουν ολέθριες συνέπειες για την Τουρκία
Σύμφωνα με τον καθηγητή, ο πρώτος και θεμελιώδης λόγος ύπαρξης χωρικών υδάτων είναι η προστασία μιας παράκτιας χώρας από απειλές στη θάλασσα. Ωστόσο, αν η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στο Αιγαίο από τα 6 στα 12 μίλια, θα προκαλούσε ολέθριες συνέπειες για την Τουρκία και η θέση της θα γίνονταν αρκετά μειονεκτική.
Επιτυχημένη συνταγή το casus belli για την ‘ατίθαση’ Ελλάδα
Για να αποτρέψει κάτι τέτοιο η Τουρκία έχει λάβει μία τέτοια ριζοσπαστική απόφαση, όπως το casus belli, σύμφωνα με το άρθρο του Τούρκου ακαδημαϊκού, την οποία μάλιστα θεωρεί ‘επιτυχημένη’.
«Η Τουρκία από την αρχή έχει ανακοινώσει ότι κάτι τέτοιο θα ήταν αιτία πολέμου (casus belli) και αυτό είναι πολύ ριζοσπαστική απόφαση, με την οποία η Τουρκία δείχνει την αποφασιστικότητά της. Άλλωστε σε διπλωματικό επίπεδο για πάνω από είκοσι χρόνια ήταν ένα επιτυχημένο βήμα προκειμένου να τιθασεύσει την Ελλάδα», εκτιμά ο Ερτζουμέν, ο οποίος καταλήγει ότι «η Τουρκία δεν πρόκειται να υποχωρήσει στο θέμα του Αιγαίου, αν γίνουν βήματα που υπονομεύουν τα συμφέροντά της, ούτε πρόκειται να αποδεχτεί τετελεσμένα σε ένα τόσο ευαίσθητο θέμα σαν το Αιγαίο, όπου και οι δύο χώρες έχουν νόμιμα δικαιώματα».

Πηγή: sigmalive.com

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί