Ξεπερνούν κάθε φαντασία οι ζημιές από τον ανεμοστρόβιλο στα θερμοκήπια του Γούδουρα

Ο Βουλευτής Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ Μανόλης Θραψανιώτης συνοδευόμενος από τα μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Λασιθίου Γιώργο Καλλιντέρη, Μπάμπη Δραγασάκη, Γιάννη Κασωτάκη και Κώστα Αλούμπη, επισκέφτηκε την Κυριακή 18/11/2018 τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες στην περιοχή Γούδουρα Σητείας, που επλήγησαν από τον καταστροφικό ανεμοστρόβιλο.

Αφού επισκέφτηκαν τα κατεστραμμένα θερμοκήπια, είχαν συζήτηση με τους παραγωγούς και εκπροσώπους του τοπικού αγροτικού συλλόγου που παρουσίασαν αναλυτικά τις συνέπειες των καταστροφών και την αδυναμία τους να συνεχίσουν να παράγουν. Οι παραγωγοί έθεσαν  το θέμα αποζημίωσης της κατεστραμμένης παραγωγής και την δυνατότητα οικονομικής ενίσχυσης για να μπορέσουν πέρα από την κατεστραμμένη παραγωγή, να αποκαταστήσουν και τις υποδομές ούτως ώστε να μπορέσουν να καλλιεργήσουν ξανά.

Οι ζημιές στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες, στις εγκαταστάσεις αλλά και στις δένδροκαλλιέργειες, αν και δεν έχουν γίνει σε όλη την περιοχή, όπου συνέβησαν, ξεπερνούν κάθε φαντασία.

Κατά τη συνάντηση, ο υπουργός Γεωργίας κ. Σταύρος Αραχωβιτης επικοινώνησε με τους αγρότες μετά από τηλεφώνημα του Μανόλη Θραψανιώτη και ενημερώθηκε άμεσα.  

Μετά την συζήτηση ο Βουλευτής δήλωσε:

“Η καταστροφή από τον ανεμοστρόβιλο ξεπερνά κάθε φαντασία. Ευτυχώς που συνέβη νύκτα και δεν θρηνήσαμε θύματα. Φοβάμαι ότι τετοια ακραία φαινόμενα θα είναι συχνότερα  λόγω της κλιματικής αλλαγής, και πρέπει να σχεδιάζουμε με βάση τα νέα δεδομένα”.

Σε ότι αφορά τις ζημιές τόνισε ότι άμεσα θα γίνει η καταγραφή των ζημιών από τους εκτιμητές του ΕΛΓΑ, ούτως ώστε να αποζημιωθούν οι ζημιές στην παραγωγή και τις εγκαταστάσεις όσων είναι ασφαλισμένοι.

Τόνισε την ανάγκη να ασφαλιστούν οι αγρότες για να μπορούν να αποζημιώνονται σε περίπτωση καταστροφης και επεσήμανε ότι οι ζημιές του Ιανουαρίου αποζημιώθηκαν πολύ γρήγορα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Τέλος δεσμεύτηκε, μόλις ολοκληρωθούν οι καταγραφές, να συμβάλλει ώστε να  προχωρήσουν γρήγορα οι διαδικασίες αποζημίωσης αλλά και να αξιοποιηθεί κάθε δυνατότητα για αποκατάσταση των ζημιών.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί