Έκθεση ζωγραφικής του Μανώλη Σαριδάκη στο Μουσείο Εικαστικών Τεχνών Ηρακλείου

To Mουσείο Εικαστικών Τεχνών Ηρακλείου προσκαλεί τους πολίτες το  Σάββατο 1 Δεκεμβρίου στις 19:00 στην έκθεση ζωγραφικής του Μανώλη Σαριδάκη με τον τίτλο «Αντιστίξεις».

Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στο χώρο του μουσείου Νυμφών 3, Πόρος, στο Ηράκλειο , και η διάρκειά της θα είναι από 1 έως 25 Δεκεμβρίου.

Ανοικτά  καθημερινά  18:00 – 20:00 εκτός Σαββάτου και Κυριακής. Επίσης με ραντεβού κατόπιν συνεννοήσεως στο τηλ: 281 022 6683 ή στο mail: met.heraklion@gmail.com.

Σε σημείωμά του για την έκθεση, ο ζωγράφος αναφέρει:

H ζωγραφική αυτή ενότητα, εκκρεµότητα χρόνων, είναι ο σύνδεσµος ανάµεσα στα πρώιµα χρόνια και στα ύστερα, τα κατοπινά, της ζωγραφικής µου διαδροµής.

Επαναφέροντας στο προσκήνιο προθέσεις, τρόπους, χειρισµούς, η ενότητα αναδιατυπώνει ζητήµατα που εξ αρχής δυναµικά ζητούσαν τη λύση τους. Ζητήµατα που απέβλεπαν στα σπαράγµατα της στιγµής ή στη διατήρηση του ελέγχου της δηµιουργίας, στη σαφήνεια της πρόθεσης ή στο στοιχείο της σύµπτωσης και στο τυχαίο, στην καθαρότητα της φόρµας ή στην ποιητικότητα της χρονικής στιγµής, στο σοβαρό που προάγεται σε παιγνιώδες.

Με επεµβάσεις επάλληλες, ρυθµικές, διαφορετικές µεταξύ τους, η ζωγραφική αυτή ενότητα ενεργοποιεί το χρώµα µε τον ρυθµό, τη φόρµα µε την απουσία, τη τελευταία επαλληλία µε τα υποστρώµατα της, ώσπου να αποκαλυφθεί αιφνίδια το τέλος της ιστορίας, σαν πλοκή µε πολλούς µίτους αφήγησης, διήγηση µε πολλαπλές αναγνώσεις.

Μανώλης Σαριδάκης

info@saridakismanolis.gr

Με αφορμή την έκθεση, ο δημιουργός του Μουσείου, Κωστής Σχιζάκης, αναφέρει:

Το Μουσείο Εικαστικών Τεχνών Ηρακλείου, καθώς κι εγώ προσωπικά, καλωσορίζουµε την νέα έκθεση του Μανώλη Σαριδάκη µε τον τίτλο «Αντιστίξεις».

Είναι µεγάλη χαρά για µας γιατί ο καλλιτέχνης θέλησε να µας παρουσιάσει το έργο του δείχνοντας µε τον τρόπο αυτό και την εκτίµηση του προς το Μουσείο µας για την 12χρονη και πλέον ιστορία του.

Και κατά το παρελθόν µας δόθηκε η ευκαιρία να παρουσιάσουµε στις µεγάλες µας εκθέσεις έργα του, τονίζοντας την ευαισθησία, την ποιητικότητα και τον ροµαντισµό που ο ίδιος καταθέτει σε αυτά και που ανάλογα ο θεατής εισπράττει κατά την ανάγνωση του έργου του. Με τα ίδια χαρακτηριστικά αναδεικνύεται και η προσωπική πορεία του Μανώλη. Ζωγράφος δεύτερης γενιάς, παρακολούθησε τη σταδιοδροµία του πατέρα του, για να ακολουθήσει το δικό του ξεχωριστό δρόµο µέσα από ένα βαθύ εσωτερικό διάλογο, ως γνώστης τόσο των χρωµάτων όσο και των συνειρµών. Με επαρκέστατη γνώση της τεχνικής που διαθέτει, απέδωσε και παρουσιάζει µε ιδιαίτερο τρόπο τις «Αντιστίξεις» του σήµερα.

Κυνηγώντας την απλότητα στη θεµατολογία του, φτάνει στο ελάχιστο, προσδιορίζει την ευτυχία ως κυριολεξία, και µας µεταφέρει τη φορά αυτή το θρόισµα, το κάθε είδους θρόισµα, που επιθυµεί να εικονογραφήσει η έκθεση αυτή.

Και ναι, ας είναι σίγουρος ότι ο θεατής του θα το ακούσει. Το ακούει κι όχι µόνον το ευχαριστιέται αλλά και το ανταποδίδει αναγνωρίζοντας τη µεγάλη αξία των έργων του που φιλοξενούµε στην έκθεση αυτή.
Θερµά συγχαρητήρια! 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί