Σε εξέλιξη η πορεία για το Πολυτεχνείο

Συνεχίστηκε και σήμερα, Σάββατο, η προσέλευση στο Πολυτεχνείο για την επέτειο της εξεγερσης του Νοεμβρίου του 1973. Παρά τη βροχή, γονείς με παιδιά και παππούδες με εγγόνια, απότισαν φόρο τιμής στους φοιτητές που πριν από 45 χρόνια έχασαν εδώ τη ζωή τους ενώ, οι τριήμερες εκδηλώσεις θα κορυφωθούν με την πορεία στην αμερικανική πρεσβεία το απόγευμα (17:00, από την πλατεία Κλαυθμώνος).

Οι εκδηλώσεις μέσα στον χώρο του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου ολοκληρώθηκαν γύρω στις 2 το μεσημέρι ενώ στην συνέχεια οι φοιτητικοί σύλλογοι πραγματοποίησαν προσυγκέντρωση έξω από το πολυτεχνείο επί της οδού Πατησίων, προκειμένου να κατευθυνθούν στην πλατεία Κλαυθμώνος, όπου θα ανέμεναν τον κύριο όγκο της διαδήλωσης. Η πορεία ξεκίνησε λίγο πριν τις 5 και βρίσκεται σε εξέλιξη.

(φωτογραφία από την προσυγκέντρωση στο Πολυτεχνείο, νωρίτερα: news247.gr)

 

Η πορεία της ΠΑΣΠ

Παράλληλα, όπως αναφέρει το ΑΠΕ – ΜΠΕ, σε ήρεμο κλίμα ξεκίνησε περίπου στις 3 το μεσημέρι η πορεία των φοιτητών της ΠΑΣΠ με την αιματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου. Οι διαδηλωτές αρχικά συγκεντρώθηκαν στη συμβολή των οδών Ιπποκράτους και Ακαδημίας και κατευθύνονται προς την πύλη του Πολυτεχνείου.

Τα μέτρα ασφαλείας

Σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, μέτρα ασφαλείας έχει λάβει η αστυνομία ενόψει της πορείας προς την αμερικανική πρεσβεία. Στην επιχείρηση πρόκειται να συμμετέχουν περισσότεροι από 5.000 αστυνομικοί, με τον σχεδιασμό της ΕΛΑΣ να προβλέπει, μεταξύ άλλων, την παρουσία πολύ μεγάλης αστυνομικής δύναμης σε όλο το κέντρο και ειδικότερα έξω από αστυνομικά τμήματα και γενικότερα σε κτίρια όπου στεγάζονται κρατικές υπηρεσίες. Παράλληλα, πάνω από το κέντρο της Αθήνας θα πετούν συνεχώς μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones), καθώς και ελικόπτερο της ΕΛΑΣ, προκειμένου να κατοπτεύεται όλη η περιοχή και να υπάρχει ολοκληρωμένη εικόνα στο Κέντρο Επιχειρήσεων.

Κατάληψη στο κτίριο Αβέρωφ

Το Πολυτεχνείο άνοιξε τις πύλες του από το πρωί της Πέμπτης, για τον καθιερωμένο εορτασμό της 17ης Νοεμβρίου. Ωστόσο, για πρώτη φορά, το κεντρικό κτίριο του Πολυτεχνείου, το κτίριο Αβέρωφ, τελεί υπό κατάληψη από ομάδα αναρχικών, οι οποίοι μάλιστα κρέμασαν δικό τους πανό στο κτίριο προκαλώντας την αντίδραση της Επιτροπής Εορτασμού της 17ης Νοεμβρίου 1973, η οποία με ανακοίνωση της, καταδίκασε την κατάληψη και έκανε έκκληση να αποχωρήσουν από το κτίριο, κάτι που τελικά δεν συνέβη.

«Ο φυσικός χώρος εορτασμού του Πολυτεχνείου είναι ο ιστορικός χώρος του ΕΜΠ, στον οποίο έλαβαν χώρα τα γεγονότα του ’73, και γίνεται με μαζική λαϊκή συμμετοχή στην τριήμερη διάρκειά του», αναφέρεται στην ανακοίνωση και προστίθεται: «Η Επιτροπή Εορτασμού θεωρεί βασική προϋπόθεση για τον εορτασμό του Πολυτεχνείου την ελεύθερη και ανεμπόδιστη πρόσβαση του λαού και της νεολαίας στους χώρους του ΕΜΠ. Στο πλαίσιο αυτό θεωρεί ότι οι ενέργειες και πρακτικές που λαμβάνουν χώρα στο κτίριο Αβέρωφ είναι καταδικαστέες και ζητά την άμεση αποχώρηση των ομάδων που παραμένουν στο κτίριο και προβαίνουν σε αυτές».

Στο Πολυτεχνείο την Παρασκευή πολυπληθής αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ – εμποδίστηκε από αυτόκλητους “πορτιέρηδες” του κινήματος

«Τα μηνύματα του αντιδικτατορικού αγώνα είναι διαχρονικά, πόσο μάλλον σε μία περίοδο που κάποιοι μέσα στη Βουλή τολμούν να υμνούν τον δικτάτορα Παπαδόπουλο», τόνισε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ έξω από το Πολυτεχνείο. Αντίστοιχο ήταν και το μήνυμα του Κ. Γαβρόγλου ο οποίος σημείωσε ότι «η δημοκρατία πρέπει να διευρύνεται καθημερινά με μικρούς και μεγάλους αγώνες».

Νωρίτερα την Παρασκευή, πολυπληθής αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ αποτελούμενη από τον γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνο Σκουρλέτη και αρκετούς βουλευτές και υπουργούς της κυβέρνησης  επιχείρησε να καταθέσει στεφάνι. Μεταξύ αυτών, ο Νίκος Φίλης, ο Νίκος Μανιός, ο Παναγιώτης Ρήγας, ο Σταύρος Αραχωβίτης, η Ελένη Σταματάκη, η Αννέτα Καββαδία, ο Θοδωρής Δρίτσας, ο Νίκος Τόσκας, ο Γιάννης Μπαλάφας, ο Χρήστος Μαντάς και πολλά στελέχη και μέλη της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Όμως, η είσοδος του Πολυτεχνείου ήταν κλειστή από “αλυσίδα” ορισμένων φοιτητών και δεν επετράπη η είσοδος (με ποιο δικαίωμα άραγε;) στην αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ.

ΣΥΡΙΖΑ: Η εξέγερση του Νοέμβρη δεν έχει ιδιοκτήτες

Όπως αναφέρει η Κουμουνδούρου σε ανακοίνωσή της, «σήμερα το πρωί αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ και της Νεολαίας του παρεμποδίστηκε από το να καταθέσει στεφάνι στο χώρο του Πολυτεχνείου από αυτόκλητους ιδιοκτήτες του εορτασμού. Παρεμποδίστηκαν στελέχη του αντιδικτατορικού αγώνα και αγωνιστές της Αριστεράς από μια ακραία μειοψηφία που προσπάθησε να καπηλευτεί τον εορτασμό».

«Η εξέγερση του Νοέμβρη δεν  έχει ιδιοκτήτες. Ανήκει στον ελληνικό λαό και την ελληνική νεολαία, εμπνέει και ζει στους αγώνες του σήμερα ενάντια στο φασισμό, στους αγώνες για τη διαρκή διεύρυνση της δημοκρατίας», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σχολάρχες κατήργησαν τον εορτασμό της επετείου

Τέλος, αντιδράσεις προκαλεί η καταγγελία της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος (ΟΙΕΛΕ) κατά του Συνδέσμου Ιδιωτικών Σχολείων (ΣΙΣ),  ότι σε κάποια ιδιωτικά σχολεία δεν εφαρμόστηκε η εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας για τον εορτασμό της 17ης Νοέμβρη. Ο ΣΙΣ από την πλευρά του απάντησε ότι τα ιδιωτικά σχολεία «τήρησαν απόλυτα το πνεύμα και το γράμμα των εγκυκλίων», ενώ παρέμβαση πραγματοποίησε το υπουργείο, αποστέλλοντας στις διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης έγγραφο με το οποίο ζητά να ενημερωθεί αν η εγκύκλιος για τις εορταστικές εκδηλώσεις της επετείου του Πολυτεχνείου εφαρμόστηκε στο σύνολο των ιδιωτικών σχολείων.

Την Παρασκευή, το υπουργείο επανήλθε ζητώντας ενημέρωση για το εάν εφαρμόστηκε η εγκύκλιος για τις εορταστικές εκδηλώσεις της επετείου του Πολυτεχνείου από το σύνολο των ιδιωτικών σχολείων:

Αναλυτικά η ανακοίνωση: 

Η αρμόδια Διεύθυνση Ιδιωτικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων απέστειλε στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης έγγραφο με το οποίο ζητά να ενημερωθεί αν η εγκύκλιος για τις εορταστικές εκδηλώσεις της επετείου του Πολυτεχνείου εφαρμόστηκε στο σύνολο των ιδιωτικών σχολείων.

Όπως είναι γνωστό, όλα τα σχολεία -δημόσια και ιδιωτικά- οφείλουν να εφαρμόσουν την εγκύκλιο και να εντάξουν στο παιδαγωγικό τους έργο την ημέρα μνήμης της εξέγερσης του Πολυτεχνείου χωρίς, προφανώς, καμία παραχάραξη του ιστορικού γεγονότος.

Σε αντίθετη περίπτωση -όπως αναφέρουν οι πληροφορίες ότι συνέβη σε ορισμένα ιδιωτικά σχολεία- εγείρονται εξαιρετικά σοβαρά διοικητικά και εκπαιδευτικά ζητήματα.

left.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί