Πέθανε ο καθηγητής του ΑΠΘ Δημήτρης Λυπουρλής

Κηδεύεται σήμερα από τα Κοιμητήρια Αναστάσεως του Κυρίου, στις 15:45, ο Δημήτρης Λυπουρλής, ένας από τους διαπρεπέστερους κλασικούς φιλολόγους της χώρας, ο οποίος πέθανε χθες σε ηλικία 84 ετών.

Ο ομότιμος καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ γεννήθηκε στη Δράμα το 1934. Τις βασικές φιλολογικές σπουδές του τις έκανε στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης δίπλα σε λαμπρούς δασκάλους. Μετεκπαίδευση έκανε στην Ιταλία και τη Γερμανία. Ήταν καθηγητής της Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης από το 1969 ως το 1996, οπότε αποχώρησε οικειοθελώς από την ενεργό υπηρεσία για να αφοσιωθεί στο συγγραφικό έργο του. Υπήρξε Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής και συγκλητικός κατά το ακαδημαϊκό έτος 1977-1978 και πρώτος πρόεδρος του Τμήματος Φιλολογίας από το 1984 έως το 1986. Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τον αρχαίο ελληνικό επιστημονικό λόγο (Αρχαία ελληνικά ιατρικά κείμενα, καθώς και τα κείμενα του Αριστοτέλη). Ταύτιζε και ταυτιζόταν πάντα με τον «συνδυασμό» του δημοτικισμού και των δημοκρατικών επιλογών της Σχολής του (της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ στην οποία “έζησε” τα 48 απ τα 84 χρόνια του).

Πριν από λίγα χρόνια, σε συνέντευξή του, επέμενε ότι «οι επιστήμες του ανθρώπου έχουν θέση -και μάλιστα από τις πρώτες- στην επελθούσα χιλιετία της τεχνολογίας» και «φοβόταν ότι η φιλοσοφία σπανίως λακωνίζει, πλέον».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί