Υπέρ της ελευθερίας του Τύπου: Στους δρόμους ιταλοί δημοσιογράφοι κατά του Ντι Μάιο

Εκατοντάδες δημοσιογράφοι διαδήλωσαν σήμερα σε πόλεις της Ιταλίας για να υπερασπιστούν την ελευθερία του Τύπου μετά τις πρόσφατες επιθέσεις του αντιπροέδρου της ιταλικής κυβέρνησης Λουίτζι Ντι Μάιο (Κίνημα 5 Αστέρων, M5S), ο οποίος χαρακτήρισε τους δημοσιογράφους «χυδαία τσακάλια».

Συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν στη Ρώμη, τη Γένοβα, το Μιλάνο, τη Φλωρεντία και την Περούτζια έπειτα από έκκληση της Εθνικής Ομοσπονδίας Τύπου (FNSI) και περιφερειακών δημοσιογραφικών ενώσεων με το σύνθημα «Giu le mani alla stampa» (Κάτω τα χέρια από τον Τύπο).

Η κινητοποίηση αυτή πραγματοποιείται μετά τις δηλώσεις που έκανε το Σάββατο ο Λουίτζι Ντι Μάιο μετά τη δίκη της δημάρχου της Ρώμης, της Βιρτζίνια Ράτζι, που ανήκει στο M5S και απαλλάχθηκε για μια υπόθεση πλαστογραφίας έπειτα από μια διαδικασία που διήρκεσε δύο χρόνια.

«Δεν δεχόμαστε να μας δίνει κάποιος γραμμή, να μας λένε τι πρέπει να γράψουμε ή να μην γράψουμε. Αν κάνουμε λάθη, μπορούμε να πάμε ενώπιον δικαστηρίου στο πλαίσιο αστικής ή ποινικής διαδικασίας», δήλωσε στο AFPTV ο Λάζαρο Παπαγκάλο, πρόεδρος της Ένωσης Δημοσιογράφων της Ρώμης.

«Αν δημοσιογράφοι δεν κάνουν το καθήκον τους, υπάρχουν όργανα για να τους ελέγξουν, όχι όμως μέσω ύβρεων και απειλών», δήλωσε η Μαρία Τερέζα Τσινάνι, δημοσιογράφος του συνδικάτου UiL για την περιοχή του Λάτιο.

Το Σάββατο ο Ντι Μάιο, επικεφαλής του M5S, χαρακτήρισε τους δημοσιογράφους «χυδαία τσακάλια», καταγγέλλοντας ότι ο Τύπος καταφερόταν επί δύο χρόνια εναντίον της Ράτζι.

Ο πρώην βουλευτής και στέλεχος του λαϊκιστικού κόμματος Αλεσάντρο Ντι Μπατίστα προχώρησε περισσότερο χαρακτηρίζοντας τους δημοσιογράφους «αληθινές πουτάνες».

«Για να είναι ελεύθερη, η ενημέρωση στην Ιταλία έχει ακόμη πολύ δρόμο. Οφείλει να είναι ελεύθερη από κάθε σύγκρουση συμφερόντων», έγραψε σήμερα στο Facebook ο Λουίτζι Ντι Μάιο.

«Η ελευθερία να ενημερώνεις δεν είναι ελευθερία να λες ψέματα. Και αν υπάρχει ελευθερία να λες ψέματα, τότε οι άνθρωποι όπως εγώ έχουν το δικάιωμα να αμυνθούν», πρόσθεσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Το M5S έχει στραφεί ιδιαίτερα εναντίον του Τύπου επειδή εκτιμά πως επιμένει υπερβολικά στις δυσχέρειες του λαϊκιστικού κόμματος και στις επιτυχίες του συμμάχου του, του Ματέο Σαλβίνι (της ακροδεξιάς Λέγκας), ο οποίος σημειώνει άνοδο στις δημοσκοπήσεις.

 

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί