To σχέδιο δράσης για την περίπτωση μη συμφωνίας για το Brexit δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Σχέδιο δράσης για το ενδεχόμενο μη επίτευξης συμφωνίας με το Ηνωμένο Βασίλειο για το Brexit δημοσίευσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ειδικότερα, η Επιτροπή περιγράφει σε ειδικό έγγραφο έναν αριθμό δράσεων έκτακτης ανάγκης σε τομείς προτεραιότητας που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο. Πρόκειται για τα θέματα διαμονής και θεωρήσεων, τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, τις αεροπορικές μεταφορές, τα τελωνεία, τους υγειονομικούς/φυτοϋγειονομικούς κανόνες, τη μεταφορά των προσωπικών δεδομένων και της πολιτικής για το κλίμα.

«Εργαζόμαστε για μια συμφωνία. Αυτή είναι η προτιμώμενη επιλογή μας. Αλλά είναι σημαντικό να προετοιμαζόμαστε για όλα τα σενάρια», δήλωσε από το Στρασβούργο, ο πρώτος αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς.

Επίσης, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής, το Σώμα των Επιτρόπων ενέκρινε σήμερα δύο νομοθετικές προτάσεις για την τροποποίηση της ισχύουσας νομοθεσίας της ΕΕ στον τομέα των θεωρήσεων και της ενεργειακής απόδοσης, προκειμένου να ληφθεί υπόψη η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου. Αυτές οι στοχευμένες νομοθετικές προσαρμογές είναι απαραίτητες, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων αποχώρησης.

Τέλος, δημοσιεύτηκε ειδικό έγγραφο στο οποίο περιλαμβάνονται εκτενείς πληροφορίες σχετικά με τις αλλαγές που θα επέλθουν -σε περίπτωση μη επίτευξης συμφωνίας- όσον αφορά τα πρόσωπα που ταξιδεύουν μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου, και αντιστρόφως. Σύμφωνα με το εν λόγω έγγραφο, στην περίπτωση μη συμφωνίας, μετά τις 29 Μαρτίου 2019, θα χρειαστούν ορισμένοι έλεγχοι εισόδου και εξόδου στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Τα εμπορεύματα που εισέρχονται στην ΕΕ από το Ηνωμένο Βασίλειο -και συγκεκριμένα ζωικής προέλευσης- μπορούν επίσης να υπόκεινται σε τελωνειακούς ελέγχους και σε άλλους συναφείς ελέγχους και περιορισμούς. Ορισμένες άδειες και πιστοποιητικά, για παράδειγμα, άδειες οδηγών ή διαβατήρια κατοικίδιων ζώων, ενδέχεται επίσης να μην ισχύουν πλέον.

 

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί