Πρόσθετους πόρους από το ΕΣΠΑ θα διεκδικήσει η Περιφέρεια Κρήτης

Η ολοκλήρωση του προγράμματος με την απορρόφηση και των 450 εκ. ευρώ από το Ε.Π. «Κρήτη 2014-2020» και η διεκδίκηση πρόσθετων πόρων είναι ο στόχος της Περιφέρειας Κρήτης που μπορεί να επιτευχθεί με την συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων που υλοποιούν το πρόγραμμα.

Αυτό ανέφερε σήμερα ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης μιλώντας στην 4η Συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Ε.Π. Κρήτης 2014-2020 που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο (ξενοδοχείο Ατλαντίς). Μάλιστα ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης κάλεσε τους φορείς που υλοποιούν το ΕΣΠΑ να βρίσκονται σε εγρήγορση για την αποτελεσματική απορρόφηση των Ευρωπαϊκών κονδυλίων.  Μέχρι σήμερα, όπως ανέφερε ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης, στο πρόγραμμα ΚΡΗΤΗ 2014-2020 έχουν ενταχθεί 160 έργα προϋπολογισμού 280 εκ. ευρώ, προϋπολογισμός που αντιστοιχεί στο 62,5% του προγράμματος.

Στην σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής παρακολούθησης συμμετείχαν τα μέλη της επιτροπής (65 στον αριθμό),  εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού,  εκπρόσωποι κεντρικών φορέων που συμμετέχουν στη διαχείριση του προγράμματος αλλά και κοινωνικοί εταίροι και φορείς της Κρήτης που αποτελούν την Επιτροπή Παρακολούθησης.

Σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης για την υλοποίηση του προγράμματος ανέφερε: «Θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου γιατί έχουμε ενεργοποιήσει το 63% του προγράμματος που είναι ιδιαίτερα σημαντικό, έχουν βγει όλες οι μεγάλες δράσεις και είναι σε διαδικασία δημοπράτησης, όπως είναι η οδική ασφάλεια, οι βιολογικοί καθαρισμοί, τα σχέδια βιώσιμης αστικής ανάπτυξης για το Ηράκλειο και τα Χανιά, οι ολοκληρωμένες χωρικές επενδύσεις σε όλη την Κρήτη, σημαντικά έργα σε όλο το νησί τα οποία θα αρχίσουν να δίνουν και απορροφήσεις το επόμενο χρονικό διάστημα. Απαιτείται ωστόσο, οι φορείς να ενεργοποιηθούν ακόμα καλύτερα, και ένα από τα προβλήματα που είχαμε ήταν με το νόμο 4412 που δεν δημοπρατήθηκαν έργα για ένα χρόνο, και παρουσιάστηκε πρόβλημα στην απορρόφηση. Τώρα όλα τα προγράμματα έχουν ξεκινήσει και βρίσκονται σε εξέλιξη.  Το μεγάλο έργο της Οδικής Ασφάλειας με 35 εκατομμύρια 24 Νοεμβρίου είναι ο διαγωνισμός 29 Νοεμβρίου θα ανοιχθούν οι προσφορές, επίσης ο Αγιοβασιλιώτικος δρόμος, ο κόμβος στους Κουνάβους, οι κόμβοι στο Αρκαλοχώρι, η παράκαμψη Τοπολίων είναι έργα μεγάλα τα οποία όλα έχουν δρομολογηθεί».

Από την πλευρά της η  προϊσταμένη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Περιφερειακού Προγράμματος Κρήτης  Μαρία Κασσωτάκη που εξέφρασε επίσης την ικανοποίηση της για την υλοποίηση του προγράμματος δήλωσε: «Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από την πορεία υλοποίησης του προγράμματος, είναι ένα πρόγραμμα διαφορετικό από όλα τα προηγούμενα έχει άλλες προϋποθέσεις έχει άλλες δυσκολίες. Αυτό το διάστημα που μεσολάβησε από την αρχή μέχρι τώρα έχουμε ολοκληρώσει μία σειρά από διαδικασίες και προϋποθέσεις που μας επιτρέπουν να προχωρήσουμε τώρα απρόσκοπτα στην προκήρυξη και ένταξη όλων των υπολοίπων έργων. Μέχρι τώρα έχουμε εντάξει 160 έργα το 63% του προϋπολογισμού του προγράμματος, μία πολύ σημαντική πρόοδος για το διάστημα αυτό το οποίο το υλοποιούμε και διαχειριζόμαστε, και πιστεύω, ότι, οι ρυθμοί θα είναι πάρα πολύ γρήγοροι  και βέβαια θα επιτύχουμε όπως πάντα να το ολοκληρώσουμε μέχρι το 2023 και να απορροφήσουμε όχι μόνο τους πόρους του προγράμματος αλλά και περισσότερους από αυτούς».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί