NYT: Ηχογράφηση εμπλέκει τον Σαουδάραβα πρίγκιπα στην δολοφονία Κασόγκι

Ελάχιστα λεπτά μετά την δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι τον περασμένο μήνα, ένας από τους δολοφόνους του σε συνομιλία του στο τηλέφωνο, σύμφωνα με τρείς ανθρώπους που έχουν ακούσει σχετική ηχογράφηση,  φέρεται να λέει «πες στο αφεντικό σου» σε έναν προϊστάμενο του, εννοώντας, όπως αναφέρουν ο New York Times, τον Σαουδάραβα πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

Την εν λόγω ηχογράφηση, η οποία βρίσκεται στα χέρια των τούρκικων μυστικών υπηρεσιών, άκουσε και η διευθύντρια της C.I.A., Τζίνα Χάσπελ και από αξιωματούχους των μυστικών υπηρεσιών θεωρείται, σύμφωνα με τους New York Times, ως το πιο δυνατό, μέχρι στιγμής, τεκμήριο σύνδεσης του πρίγκιπα Μοχάμεντ με την δολοφονία του Κασόγκι.

Αν και ο πρίγκιπας δεν κατονομάζεται, Αμερικάνοι αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών πιστεύουν ότι ο Μαχέρ Αμπντουλαζίζ Μουτρέμπ, ένας από τους 15 Σαουδάραβες, που στάλθηκαν στην Κωνσταντινούπολη για να συναντήσουν τον Κασόγκι, με τον όρο «αφεντικό» εννοεί τον πρίγκιπα Μοχάμεντ.

Τούρκοι αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών έχουν μεταφέρει στους Αμερικάνους ομολόγους τους, την πεποίθηση τους ότι ο Μουτρέμπ, μέλος της ασφάλειας του πρίγκιπα Μοχάμεντ, συνομιλούσε με έναν από τους βοηθούς του πρίγκιπα. Αν και οι μεταφράσεις από τα αραβικά μπορεί να διαφέρουν, σύμφωνα με τους Times, ο Μουτρέμπ φαίνεται να είπε «η δουλειά έγινε».

«Ένα τηλεφώνημα σαν και αυτό είναι το πιο κοντινό στοιχείο που θα μπορούσαν να έχουν», δήλωσε ο Μπρους Ρίντελ, πρώην στέλεχος της C.I.A. «Είναι αρκετά ενοχοποιητικό στοιχείο», πρόσθεσε ο Ρίντελ.

Βέβαια, οι Τούρκοι και οι Αμερικάνοι αξιωματούχοι σημειώνουν ότι η φερόμενη ηχογράφηση δεν μπορεί από μόνη της να επιβεβαιωσεί την εμπλοκή του πρίγκιπα Μοχάμεντ στην δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου.

Όπως γράφουν οι New York Times, ακόμα και αν η εντολή της δολοφονίας όντως δόθηκε από τον πρίγκιπα, ο Μουτρέμπ θα μπορούσε να μην είχε κατανοήσει επακριβώς την προέλευση των εντολών.


Η διευθύντρια της C.I.A., Τζίνα Χάσπελ

Όπως δήλωσαν Σαουδάραβες αξιωματούχοι την Δευτέρα, «ο πρίγκιπας δεν είχε καμία γνώση» για την δολοφονία του Κασόγκι. Συγκεκριμένα, σχετικά με την φερόμενη εντολή «πες στο αφεντικό σου», οι Σαουδάραβες αξιωματούχοι δήλωσαν, ότι η Άγκυρα «τους επέτρεψε να ακούσουν ηχογραφήσεις των μυστικών υπηρεσιών και σε κανένα σημείο τους δεν ακούγεται η εν λόγω εντολή».

Όπως όμως υποστηρίζουν οι New York Times, η Άγκυρα κατέχει αρκετές ηχογραφήσεις και μπορεί να έδωσε πρόσβαση στους Σαουδάραβες επιλεκτικά.

Εκπρόσωπος  της C.I.A. αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο

Το τηλεφώνημα ήταν μέρος μίας ηχογράφησης, την οποία έπαιξαν οι τουρκικές αρχές για την Χάσπελ κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της στην Άγκυρα τον Οκτώβριο, χωρίς όμως να τις επιτρέψουν να πάρει την ηχογράφηση μαζί της πίσω στις ΗΠΑ. Το Σάββατο, ο Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση του έχει δώσει το βίντεο στην Σαουδική Αραβία, τις ΗΠΑ και άλλους δυτικούς συμμάχους της.

Αντιδρώντας στην κριτική του Παρισιού για τον τρόπο που χειρίστηκε η Άγκυρα την υπόθεση, ο Φαχρετίν Αλτούν, εκπρόσωπος του Ερντογάν, δήλωσε ότι η τουρκική κυβέρνηση έχει «παίξει» την ηχογράφηση σε αξιωματούχους των γαλλικών μυστικών υπηρεσιών και ότι τους έδωσε και το απομαγνητοφωνημένο κείμενο.

Ο Αλτούν δήλωσε επίσης ότι «δεν πρέπει να ξεχνάμε πώς αν δεν η Άγκυρα δεν είχε κάνει αποφασισμένες προσπάθειες η υπόθεση θα είχε ήδη ξεχαστεί»

Όσο αυξάνονται τα φερόμενα στοιχεία που εμπλέκουν τον πρίγκιπα Μοχάμεντ στην δολοφονία Κασόγκι, τόσο θα εντείνεται και η πίεση στον Λευκό Οίκο, η αδράνεια του οποίου βασίζεται στην έλλειψη δυνατών αποδεικτικών στοιχείων, αλλά σύμφωνα με τους New York Times, χρησιμοποιείται για να μην διαταραχθούν οι καλές του σχέσεις με τη βασιλική οικογένεια.

Συγκεκριμένα, ο πρίγκιπας Μοχάμεντ φαίνεται να είχε αναπτύξει στενές σχέσεις με τον θετό γιό και σύμβουλο του προέδρου Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ, μετατρέποντας την Σαουδική Αραβία στον βασικό συνεργάτη των ΗΠΑ στην περιοχή.

Κάποιοι από τους σύμβουλους του προέδρου διατείνονται ότι θα πρέπει να υπάρχουν αδιαμφισβήτητα στοιχεία κατά του πρίγκιπα Μοχάμεντ πριν προβούν σε ενέργειες. Οι Τούρκοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι από την ηχογράφηση εμπεριέχει ενδείξεις προμελετημένης δολοφονίας, στην οποία οι Σαουδάραβες πράκτορες στραγγάλισαν τον Κασόγκι και διαμέλισαν το πτώμα του.

Η κυβέρνηση, σύμφωνα με αρκετούς αξιωματούχους, ελπίζει ότι οι κυρώσεις στην Σαουδική Αραβία και η περιορισμένη ανάμιξη των ΗΠΑ στον πόλεμο της Υεμένης, θα ικανοποιήσουν τους επικριτές της.

Βέβαια, η αλλαγή της δυναμικής στο Κογκρέσο μετά τις ενδιάμεσες εκλογές με τους Δημοκρατικούς να παίρνουν τον έλεγχο της Βουλής τον Ιανουάριο, αυξάνει την πίεση στην κυβέρνηση να επιβάλλει κυρώσεις. Η C.I.A. και άλλες υπηρεσίες θα ενημερώσουν το Κογκρέσο αυτή την εβδομάδα και οι το Κογκρέσο θα πιέσει την Χάσπελ να αξιολογήσει την ενοχή ή μη του πρίγκιπα Μοχάμεντ.


Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο σε συνάντηση του με τον πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

Ο ίδιος ο Τραμπ δήλωσε ότι θα περιμένει περισσότερες πληροφορίες, δηλώνοντας πώς «θα έχει μία πολύ πιο εμπεριστατωμένη εικόνα του θέματος μέσα στην επόμενη εβδομάδα».

Όλα δείχνουν ότι η στάση των ΗΠΑ θα γίνει πολύ πιο σκληρή, κάτι που υποδεικνύει και η σκληρή ανακοίνωση του Υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, με την οποία γίνεται γνωστό τηλεφώνημα του στο πρίγκιπα Μοχαμέντ στο οποίο του είπε «ότι όσοι ευθύνονται για το θάνατο του Κασόγκι θα λογοδοτήσουν στις ΗΠΑ».

Σύμφωνα με τους New York Times, οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, δεδομένου του τρόπου διακυβέρνησης και της μεγάλης επιρροής του πρίγκιπα Μοχάμεντ ήταν σίγουρες για την εμπλοκή του ακόμα και χωρίς τα ακλόνητα στοιχεία που την αποδεικνύουν.

Πρώην και νυν στελέχη των μυστικών υπηρεσιών επιμένουν ότι πρόκειται για μία περίπλοκη και σπάνια υπόθεση, αμφιβάλλοντας ότι όλες οι πληροφορίες για τη δολοφονία του Κασόγκι θα δουν το φως της δημοσιότητας. Η κατασκοπεία, όπως αναφέρει ένα πρώην στέλεχος των μυστικών υπηρεσιών, δεν λειτουργεί όπως στις ταινίες, όπου στο τέλος πάντα «λάμπει» η αλήθεια.

Καθημερινή

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί