“Κρίση και το μέλλον της μεσαίας τάξης” στο Επιμελητήριο Ηρακλείου

Ο ιστότοπος “ΡΩΓΜΕΣ”, χώρος ιδεών, διαλόγου και δράσης και οι εκδόσεις Θεμέλιο, με την ευκαιρία της έκδοσης του βιβλίου της Βάλιας Αρανίτου “Η μεσαία τάξη στην Ελλάδα την εποχή των μνημονίων: ΜΕΤΑΞΥ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΘΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑΣ” προσκαλούν σε συζήτηση με θέμα: “Κρίση και το μέλλον της μεσαίας τάξης”.

Η εκδήλωση – παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2018 στις 6.30 μ.μ. στην αίθουσα Καστελλάκη του ΕΒΕΗ (Εμπορικό Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ηρακλείου, οδός Κορωναίου 9) 

Εισηγούνται οι:

ΑΝΤΩΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ, εκπαιδευτικός

ΜΑΝΩΛΗΣ ΜΑΝΙΟΥΔΗΣ, ΙΝΕΜΥ, ΕΣΕΕ, διδάσκων Πανεπιστημίου Κρήτης

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΥΛΩΝΑΚΗΣ, καθηγητής, κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης

Παρεμβαίνουν οι: 

ΜΑΝΩΛΗΣ ΑΛΙΦΙΕΡΑΚΗΣ, πρόεδρος του ΕΒΕΗ

ΒΑΛΙΑ ΑΡΑΝΙΤΟΥ, συγγραφέας του βιβλίου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Πανεπιστημίου Κρήτης, επιστημονική διευθύντρια ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ

 

Η μεσαία τάξη έχει αποτελέσει το επίδικο θεωρητικών και εμπειρικών ερευνών για τον ρόλο της στην κοινωνική αναπαραγωγή και τη Δημοκρατία.

Η κρίση άνοιξε πάλι τη σχετική συζήτηση, επικαιροποιώντας το ερωτηματικό για την εξαφάνιση ή επιβίωση ή συρρίκνωση του, χωρίς αμφιβολία, σημαντικού αυτού κοινωνικού στρώματος.

Το βιβλίο αυτό διερευνά τόσο θεωρητικά όσο και με εκτενέστατα εμπειρικά στοιχεία τι πραγματικά έχει συμβεί στην ελληνική μεσαία τάξη κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Η αξιοποίηση βασικών χαρακτηριστικών της συγκρότησης τόσο της “παραδοσιακής” όσο και της “νέας” μεσαίας τάξης δίνει τη δυνατότητα της ψύχραιμης και τεκμηριωμένης ανάλυσης της κατάστασης και της δυναμικής που παρουσιάζει αυτό το κοινωνικό στρώμα την εποχή των Μνημονίων.

Μακριά από ενοχοποιήσεις αλλά και εξιδανικεύσεις, πέρα από δημοσιογραφικές, ιμπρεσιονιστικές αναλύσεις και πολιτικές ιδιοτελείς παρεμβάσεις για το ζήτημα, το βιβλίο, λαμβάνοντας υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ελληνικής περίπτωσης, μας παρουσιάζει το μετέωρο βήμα αυτής της τάξης στη σημερινή συγκυρία και προοπτική μεταξύ κατάρρευσης και ανθεκτικότητας.

Άρθρα στην ίδια κατηγορία

Προσθήκη σχολίου

Η διεύθυνση mail σας ΔΕ θα εμφανιστεί