Εκκλησία Κρήτης: Τα χρυσά κονδύλια στην ΜΚΟ της, το “ναι” στο δημοψήφισμα και οι “ευεργέτες” της κυβέρνησης Σαμαρά! (έγγραφα)

Δεν είναι μόνο όσα έχουμε γράψει το τελευταίο διάστημα για την ηγεσία της Εκκλησίας της Κρήτης, τις χρηματοδοτήσεις και τα πολιτικά παιχνίδια με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. 

Δείτε επίσης:

Η δεξιά του Κυρίου στην Κρήτη πολιτεύεται, παραμονή του καπετάν Μηνά…

Σύνοδος της Εκκλησίας της Κρήτης… “παρέα” με τον Αυγενάκη, που ξεκίνησε “επανάσταση” μέσα από την αρχιεπισκοπή! (φωτο)

«Όχι» στο διαχωρισμό από την Εκκλησία της Κρήτης

Οι… “ευεργεσίες” εκατομμυρίων στην Εκκλησία Κρήτης και οι “χορηγοί” Αρναουτάκης, Βενιζέλος και Κεγκέρογλου (έγγραφα- φωτο)

Ας θυμηθούμε τις σχέσεις της Εκκλησίας της Κρήτης με την κυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλου, τις χρηματοδοτήσεις και τους “ευεργέτες”, αλλά και το πρωτοφανές να παίρνει η Εκκλησία θέση στο δημοψήφισμα, καλώντας του πιστούς να ψηφίσουν “ναι”! Ας θυμηθούμε, με άλλα λόγια, πώς τίμησε η Εκκλησία της Κρήτης εκείνους τους πολιτικούς παράγοντες που διέλυσαν την Ελλάδα, κι ας λέει σήμερα η ίδια για τη στάση της στην κρίση δίπλα στο λαό… Με τα χρήματα του λαού, είτε από τους εράνους είτε από τις χρηματοδοτήσεις των υπουργών που τιμούσε, θυμίζουμε ότι έδινε στον κόσμο…

Ήταν μια εβδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα του 2014, στις 18 Δεκεμβρίου, όταν η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας της Κρήτης εξέδιδε ένα ανακοινωθέν, όχι με ευχές προς τους πιστούς, αλλά με πρωτοφανείς – για ανώτατο εκκλησιαστικό όργανο – ευχαριστίες προς την κυβέρνηση Σαμαρά και δυο “άξια” τέκνα της, τον τότε υπουργό Παιδείας, Ανδρέα Λοβέρδο, και τον τότε, επίσης, υφυπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Πρόνοιας, Βασίλη Κεγκέρογλου. Στην ουσία ήμασταν ήδη, ατύπως, στην προεκλογική περίοδο. Αλλά αυτό δεν εμπόδισε τη Σύνοδο να υμνήσει την κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, ούτε δυο υπουργούς της... Κυρίως τον Ηρακλειώτη.

Για διαφορετικούς λόγους “ευλογούσε” τον καθένα. Τον υπουργό Παιδείας επειδή πέρασε τις θέσεις της σε ένα νομοσχέδιο για την εκκλησιαστική παιδεία. Τον δεύτερο, επειδή είχε εξασφαλίσει ένα πολύ σημαντικό πόσο στην μη κυβερνητική οργάνωση “ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ” της κρητικής Εκκλησίας (ναι έχει και ΜΚΟ η Εκκλησία της Κρήτης!) για φιλανθρωπικό έργο!

Διαβάστε τί έγραφε εκείνη την ημέρα η Σύνοδος:

“Ἐπιπλέον, ἡ Ἱερά Σύνοδος, κατά τή σημερινή της Συνεδρία, ἀναφέρθηκε στήν ὑπογραφή Προγραμματικῶν Συμβάσεων, μεταξύ τοῦ Ὑπουργείου Ἐργασίας, Κοινωνικῆς Ἀσφάλισης καί Πρόνοιας, τῆς Ἱερᾶς Ἀρχιεπισκοπῆς καί τῶν Ἱερῶν Μητροπόλεων τῆς Ἐκκλησίας Κρήτης, καί τῆς Μ.Κ.Ο. τῆς Ἐκκλησίας Κρήτης «ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ», οἱ ὁποῖες ἀφοροῦν στήν ὑλοποίηση προγράμματος βοήθειας καί ἐνίσχυσης τῶν φιλανθρωπικῶν καί προνοιακῶν δομῶν τῆς Ἐκκλησίας Κρήτης, μέ τή διανομή τροφίμων καί γευμάτων σέ οἰκογένειες ἀπόρων, ἐνδεῶν καί ἀστέγων συνανθρώπων μας, καθώς καί μέ βοήθεια πρός τά συσσίτια καί τίς τράπεζες τροφίμων τῆς Ἱερᾶς Ἀρχιεπισκοπῆς, τῶν Ἱερῶν Μητροπόλεων τῆς Μεγαλονήσου καί τῶν Ἐνοριῶν τους.

Ἡ Ἐκκλησία Κρήτης ἐκφράζει βαθύτατες εὐχαριστίες πρός τόν κ. Βασίλειο Κεγκέρογλου, Ὑφυπουργό Ἐργασίας, Κοινωνικῆς Ἀσφάλισης καί Πρόνοιας, ὁ ὁποῖος εἶχε τήν εὐγενῆ πρωτοβουλία, ἐξασφάλισε καί ὑπέγραψε τίς παραπάνω Συμβάσεις, πού θά συμβάλουν καθοριστικά στήν ἐνδυνάμωση καί στήν ἐπαύξηση τοῦ φιλανθρωπικοῦ ἔργου τῆς Ἐκκλησίας, πρός ὄφελος τοῦ Λαοῦ, κατά τούς δύσκολους καιρούς πού διανύει ἡ Χώρα μας”.

 

Ω, τι γενναιόδωρο! Ο αρμόδιος για την εργασία (ανεργία, δηλαδή…) υφυπουργός, με το ποσοστό των νέων ανέργων να ξεπερνά τα χρόνια της θητείας του το 60%, που έκοψε επιδόματα ακόμα και ανθρώπων με ανίατες ασθένειες, έδινε χρήματα από τα χρήματα του ελληνικού λαού για… φιλανθρωπίες! Τα έδινε στην Εκκλησία της Κρήτης προκειμένου να ταΐσει και να φροντίσει τα θύματα της πολιτικής του! Κι η Εκκλησία, ανακοίνωνε θριαμβευτικά ότι με την “ευγενή πρωτοβουλία” του πολιτικού, που θα βοηθούσε τον ταλαίπωρο λαό! Δηλαδή, ο εξοντωμένος λαός θα πλήρωνε και πάλι, για να παρουσιαστεί το φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας (και δε θα πλήρωνε η ίδια…) ενώ ο υφυπουργός εμφανιζόταν κι αυτός ένας “ευγενής ευεργέτης”…

Η Σύνοδος βέβαια δεν ανέφερε το ποσό της “ευεργεσίας”. Ούτε ποτέ δόθηκε στη δημοσιότητα η προγραμματική σύμβαση. Δεν ανέβηκε καν στη “ΔΙΑΥΓΕΙΑ” (γενικά, η σελίδα της Αρχιεπισκοπής στη Διαύγεια είναι κενή…).

Λίγες ημέρες όμως πριν την ανακοίνωση ευγνωμοσύνης προς τον “ευγενή υπουργό”, ο κ. Κεγκέρογλου υπέγραφε αποφάσεις πλουσιοπάροχων χρηματοδοτήσεων προς την τοπική Εκκλησία… Αυτές οι χρηματοδοτήσεις ξεπερνούν το 1 εκατομμύριο ευρώ. Αν αυτές είναι οι συνολικές προβλεπόμενες από τη σύμβαση, δεν το γνωρίζουμε.

Στις 2 Δεκεμβρίου χορηγούσε, με βάση την προγραμματική σύμβαση, 607.500 ευρώ στην ΜΚΟ της Εκκλησίας Κρήτης.

 

Στις 8 Δεκεμβρίου χορηγούσε άλλα 333.000 ευρώ, επίσης στην ΜΚΟ. Η οποία, παρεμπιπτόντως, είναι ενταγμένη και στο πρόγραμμα “Κρήτη πράσινη ανάπτυξη”, από την οποία έχει εισπράξει άλλα 300.000 ευρώ.

 

Υπάρχει άλλη μια απόφαση του κ. Κεγκέρογλου ( ίδιος δεν υπογράφει καμιά από αυτές τις αποφάσεις, αλλά με εντολή του υπογράφει η τότε ΓΓ). Στις 20 Νοεμβρίου του 2014, λίγες μέρες πριν δοθούν τα χρήματα στην ΜΚΟ, αποφασίζεται η χορήγηση ποσού 135.000 ευρώ στη Μητρόπολη Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου. Για ευρύτερη και μόνο γνώση, θυμίζουμε ότι είναι η Μητρόπολη της ιδιαίτερης πατρίδας (και εκλογικής) του κ. Κεγκέρογλου, ο οποίος είναι από το Αρκαλοχώρι.

 

Αυτοί είναι οι λόγοι που ο πρώην υφυπουργός, ταυτισμένος στην πολιτική του δράση με το δράμα ενός ολόκληρου λαού, τιμήθηκε στην πιο μεγάλη γιορτή της πόλης του Ηρακλείου, στη γιορτή του πολιούχου της Άγιου Μηνά.. Και έγινε “Άρχων Πρωτονοτάριος της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας”, δηλαδή του έδωσαν έναν από τις πιο τιμητικούς τίτλους της Εκκλησίας…

 

Οι πολιτικές παρεμβάσεις της Συνόδου

Βεβαίως δεν είναι η πρώτη φορά ούτε, φανταζόμαστε, η τελευταία που η Σύνοδος της Εκκλησίας παίρνει, εμμέσως αλλά σαφέστατα, θέση για πολιτικά θέματα. Για παράδειγμα την 1η Ιουλίου του 2015, ελάχιστα 24ωρα πριν το δημοψήφισμα, καλούσε, στην ουσία, το λαό να ψηφίσει “ναι”! Δεν το είπε καθαρά, αλλά εύκολα το συμπεραίνει κανείς, ειδικά αν διαβάσει τις έσχατες λέξεις της τελευταίας παραγράφου:

“Ἡ Ἱερά Ἐπαρχιακή Σύνοδος τῆς Ἐκκλησίας Κρήτης κατά τίς κρίσιμες τοῦτες ἡμέρες, τίς ὁποῖες περνᾶ ἡ Χώρα μας ἐκφράζει τήν ἀγωνία της γιά τό παρόν καί τό μέλλον μας καί ἀπευθύνει πρός τόν Ἱερό Κλῆρο καί τόν εὐγενῆ καί ἡρωϊκό Κρητικό Λαό τή θερμή παράκληση καί προτροπή νά διαφυλάξουμε ὅλοι μαζί τήν ἀγάπη, τήν ἑνότητα, τήν ὁμόνοια, τήν ὁμοψυχία καί τή νηφαλιότητα.

          Ὅλοι οἱ Ἀρχιερεῖς τῆς Μεγαλονήσου, μέ πατρική ἀγάπη, στοργή καί ἐνδιαφέρον, ἀπευθυνόμαστε στόν Κρητικό Λαό μας καί παρακαλοῦμε νά μήν ἀφήσουμε, γιά κανένα λόγο, νά ἐπέλθει διχασμός καί διχόνοια.

Θεωροῦμε ἀπαραίτητο μπροστά στά σύγχρονα διλήμματα καί τίς κομβικές ἀποφάσεις νά κάνουμε τέτοιες ἐπιλογές, οἱ ὁποῖες θά ὁδηγήσουν τόν Τόπο καί τόν Λαό μας σέ διέξοδο ἀπό τά ἀδιέξοδα, στήν Εὐρώπη τῆς ἀλληλεγγύης, τῆς κοινωνικῆς συνοχῆς καί τοῦ σεβασμοῦ τοῦ ἀνθρωπίνου προσώπου, χωρίς παλινωδίες καί πειραματισμούς”.

 

 

Δείτε επίσης

Η δεξιά του Κυρίου στην Κρήτη πολιτεύεται, παραμονή του καπετάν Μηνά…

Σύνοδος της Εκκλησίας της Κρήτης… “παρέα” με τον Αυγενάκη, που ξεκίνησε “επανάσταση” μέσα από την αρχιεπισκοπή! (φωτο)

«Όχι» στο διαχωρισμό από την Εκκλησία της Κρήτης

Οι… “ευεργεσίες” εκατομμυρίων στην Εκκλησία Κρήτης και οι “χορηγοί” Αρναουτάκης, Βενιζέλος και Κεγκέρογλου (έγγραφα- φωτο)

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί