Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης: Αυτοί είναι οι μεγάλοι νικητές

Το κορυφαίο από τα επτά βραβεία της Διεθνούς Κριτικής Επιτροπής του 59ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης που απονεμήθηκαν σε ταινίες του Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος, έδωσε απόψε στην Τελετή Λήξης του Φεστιβάλ, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Μυρσίνη Ζορμπά.

Ήταν το βραβείο «Χρυσός Αλέξανδρος-Θόδωρος Αγγελόπουλος» για την Καλύτερη Ταινία, που απονεμήθηκε στην ταινία «Ρέι και Λιζ» του σκηνοθέτη Ρίτσαρντ Μπίλινγχαμ (Ηνωμένο Βασίλειο), ο οποίος όμως δεν ήταν παρών για να το παραλάβει. Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 8.000 ευρώ.

Ο «Χρυσός Αλέξανδρος» ήταν το τελευταίο και σπουδαιότερο βραβείο σε μια σειρά συνολικά 26 Βραβείων και διακρίσεων που απονεμήθηκαν φέτος από διαφορετικές Επιτροπές σε ταινίες του πλούσιου 59ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, όπως αυτό αναπτύχθηκε με την ευθύνη της Γενικής Διευθύντριάς του, Ελίζ Ζαλαντό και του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του, Ορέστη Ανδρεαδάκη.

Η Κριτική Επιτροπή για το Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα του συγκροτήθηκε με τους: Σάντρα ντεν Χάμερ, διευθύντρια του EYE Filmmuseum (Ολλανδία), Ράντου Ζούντε, σκηνοθέτη (Ρουμανία), Φατεμέ Μοταμέντ-Αριά (Σιμίν Μοταμέντ), ηθοποιό (Ιράν), Αλφόνσο ντε Βιλαγιόνγκα, συνθέτη (Ισπανία), Συραγώ Τσιάρα, διευθύντρια του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (Ελλάδα).

Από τις ελληνικές συμμετοχές, η Διεθνής Επιτροπή του 59ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης ξεχώρισε: τη Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου για την ερμηνεία της στην ταινία «Η δουλειά της»/ «Her Job» του Νίκου Labôt, συμπαραγωγή Ελλάδας, Γαλλίας, Σερβίας (Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας εξ ημισείας με την Ένε Σουάρτς) και τον Μάριο Πιπερίδη (Πρώτη Ειδική Μνεία) για την ταινία «Φυγαδεύοντας τον Χέντριξ» /«Smuggling Hendrix» συμπαραγωγή Κύπρου, Γερμανίας, Ελλάδας.

Μ.Ζορμπά: Το Φεστιβάλ -δεν είναι μόνο το 10ημερο της διοργάνωσης αλλά 365 μέρες το χρόνο

Ραντεβού στην επόμενη-60η διοργάνωση του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης έδωσαν οι εκατοντάδες θεατές της αποψινής τελετής λήξης στον κινηματογράφο “Ολύμπιον” της πλατείας Αριστοτέλους.

Αν και όπως τόνισε στον ολιγόλεπτο χαιρετισμό της η υπουργός Πολιτισμού κ.Μυρσίνη Ζορμπά που επισκέφθηκε από νωρίς το πρωί σήμερα τους χώρους του Φεστιβάλ στο Λιμάνι , “το Φεστιβάλ δεν είναι μόνο για το δεκαήμερο της διοργάνωσης , δεν είναι μόνο η γιορτή του Νοεμβρίου αλλά -κυρίως- για τις 355 υπόλοιπες μέρες του χρόνου στην πόλη (με τις προβολές, τα αφιερώματα, τα εκπαιδευτικά προγράμματα κ.α)”.

Η κ.Ζορμπά συνεχάρη όλους τους διακριθέντες στο φεστιβάλ αλλά και όλους τους συμμετέχοντες σ΄ αυτό” τονίζοντας πως “περιμένουμε απ΄ όλους τα μηνύματα που έχουν να μας φέρουν με τις ταινίες τους για το σφυγμό της ζωής που εμείς ίσως αγνοούμε”.

Της τελετής λήξης ακολούθησε η προβολή της ταινίας “Κορίτσι” του μόλις 27χρονου Βέλγου Λουκάς Ντοντ, που αφηγείται κινηματογραφικά την αληθινή ιστορία μιας νεαρής χορεύτριας που …γεννήθηκε αγόρι.

 

news247

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί