Στ. Θεοδωράκης: Εγώ είμαι του δόγματος Τρίτση

«Στην Εκκλησία πέρα από τους ναούς και τα μοναστήρια, ανήκει μόνο ό,τι έχει αγοράσει ή απέκτησε από δωρεές και κληροδοτήματα. Δεν μπορείς να λες «αυτή η πλαγιά είναι δική μου από την εποχή της τουρκοκρατίας». Το κράτος δεν πρέπει να αναγνωρίζει καμία περιουσία που δεν έχει συμβόλαια του ελληνικού κράτους. Eγώ είμαι της σχολής του Αντώνη Τρίτση στο ζήτημα της εκκλησιαστικής περιουσίας», τονίζει ο Σταύρος Θεοδωράκης στη συνέντευξή του στα ΝΕΑ Σαββατοκύριακο και τη Μυρτώ Λιαλιούτη, εκφράζοντας τις επιφυλάξεις του για τη συμφωνία Τσίπρα- Ιερώνυμου. Τονίζει επίσης ότι «η πρόβλεψη ότι οι ιερείς πρέπει να πάψουν να είναι δημόσιοι υπάλληλοι είναι σωστή. Πρέπει όμως να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα καταλήξουν να γίνουν μετακλητοί υπάλληλοι των εκάστοτε Μητροπολιτών». Επισημαίνει μάλιστα ότι «η συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου δεν απαντά σε κανένα από τα σημαντικά ζητήματα που έχουν τεθεί από τον προοδευτικό κόσμο της χώρας. Εμείς λέμε ότι η εκκλησία δεν μπορεί να καθορίζει την σχολική εκπαίδευση. Το Σύνταγμα της χώρας δεν μπορεί να συντάσσεται «εις το όνομα της Αγίας και Ομοουσίου και Αδιαιρέτου Τριάδος». Επ’ αυτών υπάρχει σιωπή από τον ΣΥΡΙΖΑ. Φοβούνται προφανώς τη μήνι κάποιων φανατικών Μητροπολιτών και δεν μιλάνε» τονίζει ο επικεφαλής του Ποταμιού.

Μιλώντας για τη συνάντηση με τον προέδρο του κόμματος Εn marche (του κόμματος Μακρόν), με αφορμή και την επίσκεψή του στο Παρίσι, στο πλαίσιο του Φόρουμ για την ειρήνη, ο Σταύρος Θεοδωράκης σημειώνει πως «πρέπει να απαντήσουμε με δυνατές συμμαχίες στους εθνικιστές που θέλουν να διαλύσουν την Ευρώπη» και υπογραμμίζει πως «με τον πρόεδρο Μακρόν είμαστε στην ίδια όχθη.Και δεν το λέω τώρα. Το είπαμε όταν εμφανίστηκε, το διαλαλήσαμε μετά την ομιλία του στην Πνύκα. Η πρόταση του για δημιουργία ευρωπαϊκού στρατού, όπως και όλες οι προτάσεις του που βοηθούν τους Ευρωπαίους να νιώσουν ασφαλείς και να δημιουργήσουν, είναι και δικές μας προτάσεις».

Σε ερώτηση για τον χρόνο των εκλογών ο Σταύρος Θεοδωράκης ανέφερε ότι «οι εκλογές θα γίνουν όποτε βολεύει τους κυρίους Τσίπρα και Καμμένο. Οι δύο τους θα αποφασίσουν και δεν θα μας ρωτήσουν». Επανέλαβε δε ότι «η αριθμητική λέει ότι χωρίς 5 βουλευτές των ΑΝΕΛ η κυβέρνηση χάνει την δεδηλωμένη και η χώρα πρέπει να οδηγηθεί σε εκλογές. Η απόφαση ότι δεν δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση είναι ομόφωνη στην κοινοβουλευτική ομάδα».

Σχετικά με τις μετεκλογικές συνεργασίες, ο επικεφαλής του Ποταμιού τονίζει ότι αυτές «διχάζουν όλο τον ενδιάμεσο χώρο και όχι μόνο κάποια στελέχη του Ποταμιού. Διχάζουν απολύτως και το Κίνημα Αλλαγής. Ή πιστεύετε ότι ο κ.Βενιζέλος και ο κ.Παπανδρέου έχουν την ίδια απάντηση στο ερώτημα «Τσίπρας ή Μητσοτάκης»; Απλώς εμείς δεν είμαστε πολύ του «τα εν οίκω μη εν δήμω». Τις διαφωνίες μας τις διατυμπανίζουμε, όταν οι άλλοι έχουν τον τρόπο να τις κρύβουν».

Τέλος, σχολιάζοντας την κριτική για τη στάση του απέναντι στον Κώστα Σημίτη, ο Σταύρος Θεοδωράκης επισημαίνει ότι «πολλές φορές και με μεγάλο κόστος έχω υπερασπιστεί τον Κώστα Σημίτη και την πολιτεία του. Και ως δημοσιογράφος και ως επικεφαλής του Ποταμιού. Δεν του το χρώσταγα. Το έκανα γιατί το πίστευα. Όπως και σήμερα, συνεχίζω να πιστεύω ότι πρέπει να έχουμε το θάρρος να μιλάμε και για τα «κακά», όπως μιλάμε και για τα «καλά». Η αντίληψη «μη μιλάς γιατί βοηθάς τον αντίπαλο» είναι σταλινική και δεν είναι εκσυγχρονιστική. Και νομίζω ότι σε αυτό θα συμφωνούσε και ο Κώστας Σημίτης» κατέληξε σχετικά.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί