Να αποσυρθεί η διάταξη που βάζει νέα εμπόδια στις διεκδικήσεις των συνταξιούχων (Βίντεο)

Το ΚΚΕ θα κάνει κάθε προσπάθεια «μέχρι την τελευταία στιγμή» για να αποσυρθεί η διάταξη που «βάζει νέα εμπόδια στις διεκδικήσεις» των συνταξιούχων, τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος Νίκος Καραθανασόπουλος, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, όπου συζητείται το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, στο οποίο έχει ενταχθεί τροπολογία για τα αναδρομικά των ειδικών μισθολογίων. Η τρίτη παράγραφος του άρθρου 6 της τροπολογίας προβλέπει ότι η καταβολή αναδρομικών «δεν επηρεάζει το ύψος της καταβαλλόμενης σύνταξης που είχε ληφθεί υπόψη για τον επανυπολογισμό και την αναπροσαρμογή που προβλέπεται στο άρθρο 14 του ν. 4387/2016», δηλαδή του νόμου Κατρούγκαλου.

Η τροπολογία «αποδεικνύει ότι στην πολιτική εξαπάτηση του λαού και των συνταξιούχων είσαστε μαστόρια», ανέφερε ο Ν. Καραθανασόπουλος, καθώς όπως εξήγησε, η κυβέρνηση φέρνει μια μερική επιστροφή των αναδρομικών που έχει παράνομα παρακρατήσει από τους μισθούς και τις συντάξεις των ειδικών μισθολογίων. Μάλιστα, αυτό το δίνει με τη μορφή επιδόματος, δηλαδή δεν θα αυξηθούν οι μισθοί και οι συντάξεις αυτών των κατηγοριών.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ πρόσθεσε πως «η κυβέρνηση βάζει πονηρά» την τρίτη παράγραφο, γιατί -όπως η ίδια ομολογεί στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας- εάν δεν έμπαινε η συγκεκριμένη παράγραφος, αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα την ανατροπή της υπολογισθείσας συνταξιοδοτικής δαπάνης και των βασικών παραδοχών του νόμου Κατρούγκαλου. «Επιβεβαιώνεται ότι δεν πρόκειται να δοθεί δεκάρα τσακιστή και ταυτόχρονα, την ίδια στιγμή, υποκριτικά στρέφεται τους συνταξιούχους στα δικηγορικά γραφεία και στους μεγαλοδικηγόρους (…) όταν μέσα εσείς οι ίδιοι λέτε ότι δεν θα επιτρέψετε να υπάρξει ανατροπή της υπολογισθείσας συνταξιοδοτικής δαπάνης», ανεφέρε, ζητώντας την απόσυρση αυτής της διάταξης «που είναι πρόκληση» για τους συνταξιούχους.

Ταυτόχρονα, ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση είναι βαθύτατα γελασμένη αν νομίζει ότι με αυτές τις διατάξεις θα κάμψει τις αγωνιστικές αντιδράσεις των συνταξιούχων και των εργαζομένων που προετοιμάζουν νέες απεργιακές κινητοποιήσεις. «Θα ψηφίσουμε την τροπολογία, έστω για να πάρουν αυτά τα κουτσουρεμένα επιδόματα, όμως θα μας βρείτε μπροστά σας», διευκρίνισε.

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για την ενσωμάτωση Κοινοτικής Οδηγίας που σχετίζεται με τη συμπληρωματική ασφάλιση και την κινητικότητα των εργαζομένων εντός της ΕΕ, τόνισε ότι η ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας «είναι πεδίο δόξης λαμπρό» στο ασφαλιστικό μετά τον νόμο Κατρούγκαλου. Όπως είπε, με τον νόμο Κατρούγκαλου η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ «έβαλε ταφόπλακα στον δημόσιο χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης και στον αναδιανεμητικό του ρόλο και στη θέση του έφερε τον αναδιανεμητικό – κεφαλαιοποιητικό, δηλαδή, φέρατε με τον νόμο Κατρούγκαλου την ψυχή του συστήματος Πινοσέτ».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί