Αντιπρόεδρος της Σοσιαλιστικής ομάδας του Κογκρέσου εκλέχθηκε η Ρ. Δούρου

Τη Δευτέρα, στο πλαίσιο νέων συμμαχιών με δυνάμεις της αριστεράς και της οικολογίας, η Σοσιαλιστική ομάδα του Κογκρέσου, αποφάσισε την εκλογή της Περιφερειάρχη Aττικής στη θέση της Αντιπροέδρου της Ομάδας.

Το Σοσιαλιστικό κόμμα, ειδικά σήμερα, επιχειρεί ένα άνοιγμα προς νέες δυνάμεις της Αριστεράς και της Οικολογίας, όπως παρατήρησε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Ομάδας, Πιέρο Φασίνο, αναφερόμενος συγκεκριμένα στη συνεργασία της ομάδας με τον ΣΥΡΙΖΑ από την Ελλάδα και το Hadep από την Τουρκία καθώς και με οικολογικά κινήματα.

Η Περιφερειάρχης Ρ. Δούρου παρουσίασε την έκθεσή της για τον ρόλο των Περιφερειών απέναντι στο μεταναστευτικό φαινόμενο, στο Κογκρέσο των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Την ανάγκη οικοδόμησης ενός μετώπου εσωτερικής και εξωτερικής αλληλεγγύης για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού φαινομένου, με δίκαιη κατανομή της ευθύνης, προς όφελος των τοπικών κοινωνιών της Ευρώπης, υπογράμμισε μεταξύ άλλων, σήμερα η Περιφερειάρχης Ρένα Δούρου, κατά την εισήγησή της σχετικά με την Έκθεση «Οι συνοριακές περιφέρειες απέναντι στο μεταναστευτικό φαινόμενο», του Κογκρέσου των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Η Περιφερειάρχης Αττικής παρατήρησε ότι η Έκθεση «στηρίζεται σε μια ολοκληρωμένη προσέγγιση», που αφορά όλες τις Περιφέρειες, όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης, όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, στις χώρες προέλευσης, διέλευσης, παραμονής και τελικού προορισμού, στο πλαίσιο της διασυνοριακής συνεργασίας σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο. «Μιλάμε για μια σύνθετη διαδικασία, που αφορά την ανάμειξη όλων των παραγόντων και τη διασύνδεσή τους σε πολλά επίπεδα, και στην οποία κρίσιμο ρόλο παίζουν οι πολιτικές ένταξης των προσφύγων και των μεταναστών», είπε η Περιφερειάρχης. Η ίδια τόνισε τη δυναμική του ρόλου των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών κατά την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού φαινομένου. «Έχουν μεγάλες δυνατότητες με την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει σαφές νομικό πλαίσιο, σε όλα τα επίπεδα καθώς και διασφάλιση της οικονομικής στήριξης των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών», επισήμανε η Περιφερειάρχης, τονίζοντας παράλληλα ότι η μείωση του αριθμού των προσφύγων τους πρώτους μήνες της φετινής χρονιάς, δεν πρέπει να συσκοτίζει το γεγονός της αύξησης των θυμάτων μεταξύ των ανθρώπων που επιθυμούν να φθάσουν στην Ευρώπη. «Πρόκειται για απαράδεκτο φαινόμενο» παρατήρησε, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση, τόνισε ότι «η ιστορία της ανθρωπότητας ταυτίζεται με την ιστορία της μετανάστευσης».

«Να γίνουμε αξιόπιστοι θεματοφύλακες των αξιών του Συμβουλίου της Ευρώπης»

Νωρίτερα, η Περιφερειάρχης είχε αναφερθεί στην προσφορά της απερχόμενης Προέδρου του Κογκρέσου, Γκούντρουν Τέρνστρεμ, της πρώτης γυναίκας Προέδρου του Σώματος, τονίζοντας τις παρεμβάσεις της σε «κρίσιμα ζητήματα, όπως το μεταναστευτικό». «Στόχος μας είναι να γίνουμε αξιόπιστοι θεματοφύλακες των αξιών του Συμβουλίου της Ευρώπης στο τοπικό επίπεδο διακυβέρνησης. Των αξιών της Δημοκρατίας, της Ειρήνης, των ανθρώπινων δικαιωμάτων, του κράτους δικαίου». «Και το θέμα δεν αφορά ένα πρόσωπο – την Πρόεδρο. Αλλά συνολικά έναν μηχανισμό», τόνισε η ίδια, προσθέτοντας ότι «σήμερα, 100 χρόνια από τη λήξη του Πρώτου Παγκοσμίου πολέμου, οι αξίες αυτές παραμένουν πιο επίκαιρες από ποτέ».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί