Πάνω απ’ όλα… θεοσεβούμενος ο ακροδεξιός Μπολσονάρου

Πιστός σε ένα στιλ που γοήτευσε εκατομμύρια πιστούς των ευαγγελικών εκκλησιών, ο εκλεγμένος ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου αναφέρθηκε στον Θεό πολλές φορές σήμερα σε μια ομιλία στο κοινοβούλιο στην Μπραζίλια και δεσμεύθηκε εκ νέου ότι θα τηρήσει το Σύνταγμα.

«Πιστεύω στον Θεό, πιστεύω στον λαό μας και στις δυνατότητές μας», δήλωσε ο πρώην αλεξιπτωτιστής του στρατού στη διάρκεια μιας επίσημης τελετής για τα 30 χρόνια του βραζιλιάνικου Συντάγματος, που συντάχθηκε με το τέλος της στρατιωτικής δικτατορίας (1964-1985).

«Μαζί, η εκτελεστική, η δικαστική και η νομοθετική εξουσία, οφείλουμε να υπερασπιστούμε το Σύνταγμα. Είναι ευθύνη όλων μας», είπε ανεμίζοντας το κιτρινοπράσινο βιβλίο που περιλαμβάνει το κείμενο του 1988.

Η ομιλία αυτή, που δεν προβλεπόταν από το πρωτόκολλο, διήρκεσε λιγότερο από δύο λεπτά.

Η διαδικασία πραγματοποιήθηκε στο ημικύκλιο της Βουλής των Αντιπροσώπων, παρουσία βουλευτών και των δύο σωμάτων, του νυν προέδρου Μισέλ Τέμερ και εκείνου του Ανώτατου Δικαστηρίου, Ντίας Τοφόλι.

Ο εκλεγμένος πρόεδρος της ακροδεξιάς, που θεωρείται από τους επικριτές του απειλή για τη δημοκρατία λόγω της δεδηλωμένης νοσταλγίας του για τη στρατιωτική δικτατορία, είχε υποσχεθεί στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ότι θα είναι «δούλος του Συντάγματος».

Ο Ζαΐχ Μολσονάρου, 63 ετών, έφθασε στην Μπραζίλια στη διάρκεια του πρωινού, στο πρώτο ταξίδι του μετά την εκλογή του στον δεύτερο γύρο στις 28 Οκτωβρίου, με ποσοστό 55% των ψήφων.

Μετά την εκλογή του, πέρασε τον περισσότερο καιρό περιορισμένος στο σπίτι του στο Ρίο ντε Ζανέιρο λόγω της εύθραυστης κατάστασης της υγείας του μετά την επίθεση με μαχαίρι που λίγο έλειψε να του κοστίσει τη ζωή στις 6 Σεπτεμβρίου.

«Ζητώ από τον Θεό να μας φωτίσει, τον ευχαριστώ που έσωσε τη ζωή μου», είπε κατά την ομιλία του στο κοινοβούλιο.

«Μαζί, θα συνεχίσουμε να οικοδομούμε τη Βραζιλία που αξίζει ο λαός μας. (…) Μπορούμε να αλλάξουμε τη μοίρα του έθνους μας», συνέχισε.

Στην κατακλείδα του λόγου του, ο εκλεγμένος πρόεδρος επικαλέστηκε το σύνθημα της προεκλογικής εκστρατείας του: «Η Βραζιλία πάνω από όλα και ο Θεός πάνω από όλους».

Οι υπόλοιποι υψηλόβαθμοι κρατικοί αξιωματούχοι που ήταν παρόντες στο ημικύκλιο αναφέρθηκαν στις ομιλίες τους στη σημασία που έχει ο σεβασμός των δημοκρατικών αξιών.

Στην Μπραζίλια ο Ζαΐχ Μπολσονάρου θα πρέπει να ετοιμάσει μαζί με την ομάδα του τη μετάβαση πριν από την ορκωμοσία του που θα πραγματοποιηθεί την 1η Ιανουαρίου.

Την Τετάρτη (αύριο), αναμένεται να συναντήσει τον Μισέλ Τέμερ, ο οποίος θα εγκαταλείψει την εξουσία με ιστορικά χαμηλά ποσοστά δημοτικότητας.

 

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί