Η αμερικανο-ρωσική σύνοδος κορυφής θα πραγματοποιηθεί στο Μπουένος Άιρες

Η αμερικανο-ρωσική σύνοδος κορυφής, που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στο Παρίσι, όπως είχε γίνει γνωστό τις προηγούμενες μέρες, θα πραγματοποιηθεί στο Μπουένος Άιρες. Όπως γράφει η έγκυρη ρωσική εφημερίδα Kommersant επικαλούμενη ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή, η σύνοδος αναβλήθηκε έπειτα από αίτημα του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος δεν θα ήθελε οι εορταστικές εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στην γαλλική πρωτεύουσα για την 100η επέτειο από την λήξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, να περάσουν σε δεύτερο πλάνο.

«Όλοι διερωτώνται γιατί άλλαξε ο σχεδιασμός της συνάντησης Πούτιν-Τραμπ στο Παρίσι, μια συνάντηση που ακυρώθηκε μετά την επίσκεψη του Τζόν Μπόλτον στην Ρωσία. Μιλούσαν για λόγους που άπτονται της υψηλής πολιτικής, αλλά αποδείχθηκε ότι επρόκειτο για κάτι τετριμμένο: Ο Εμανουέλ Μακρόν παρακάλεσε την Μόσχα και την Ουάσιγκτον να μην πραγματοποιηθεί η αμερικανο-ρωσική σύνοδος στο Παρίσι, για να μην ‘επισκιάσει’ τις εκδηλώσεις και τις συναντήσεις που διοργάνωσε το Παρίσι. Ακριβώς με αυτόν τον τρόπο διατυπώθηκε (η παράκληση). Θα έλεγε κανείς ότι το 2018 είναι δύσκολο να φανταστεί κάποιος ότι το στιλ «βασιλιάς -Ήλιος» ζει ακόμη. Όπως λένε όμως c’est la vie”», δήλωσε η πηγή στην εφημερίδα Kommersant.

Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών απέφυγε να σχολιάσει την είδηση, επισημαίνοντας απλώς ότι «το διμερές αυτό ζήτημα έχει ήδη σχολιάσει ο περίγυρος του Πούτιν και του Τραμπ».

Ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ, δεν σχολίασε επίσης το δημοσίευμα της Kommersant δηλώνοντας ότι «Στο Παρίσι θα βρεθούν πράγματι πολλοί αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, θα είναι φορτωμένο το πρόγραμμα από την άποψη των εορταστικών εκδηλώσεων και συναντήσεων όπως απαιτεί το πρωτόκολλο».

Ο Πεσκόφ, διευκρίνισε ότι στο Παρίσι στις 11 Νοεμβρίου, ο Πούτιν και ο Τραμπ θα έχουν μια σύντομη συνάντηση «στο πόδι» κατά την οποία θα συζητήσουν την ημερομηνία που θα πραγματοποιηθεί μια σύνοδος κορυφής με πλήρη σχεδιασμό. «Προς το παρόν συμφώνησαν ότι στο Παρίσι θα είναι δύσκολο να γίνει μια συνάντηση στην οποία θα συζητηθούν λεπτομερώς όλα τα θέματα» δήλωσε ο Πεσκόφ. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου τόνισε ωστόσο ότι η επόμενη μετά το Παρίσι συνάντηση μεταξύ των προέδρων Πούτιν και Τραμπ, θα πραγματοποιηθεί μάλλον κατά την διάρκεια της συνόδου κορυφής της G20 στο Μπουένος Άϊρες.

 

Πηγές: Kommersant, TASS

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί