Αντίθετο το ΤΕΕ/ΤΑΚ, με την αύξηση του ποσού της προμήθειας των εγγυητικών επιστολών στο ΤΜΕΔΕ

Με επιστολή του προς τον Πρόεδρο του Ταμείου Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Έργων, κ. Κωνσταντίνο Μακέδο, το ΤΕΕ/ΤΑΚ δηλώνει την αντίθεσή του στην αύξηση του ποσού της προμήθειας των εγγυητικών επιστολών στο ΤΜΕΔΕ.

Αναλυτικά, στην επιστολή αναφέρεται:

Η Δ.Ε. του ΤΕΕ/ΤΑΚ με ομόφωνη απόφαση κατά τη συνεδρίασή της στις 01-11-2018 αποφάσισε να σας αποστείλει την παρούσα επιστολή προκειμένου να διαμαρτυρηθεί  για την αύξηση του ποσού της προμήθειας των εγγυητικών επιστολών ΤΜΕΔΕ αλλά και να θέσει ζητήματα που αφορούν την εγγυοδοσία .

Το Ταμείο Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΤΜΕΔΕ) αποτελεί τον καθολικό διάδοχο του ΤΣΜΕΔΕ στον τομέα Πιστοδοσίας και Εγγυοδοσίας. Στο νέο επαγγελματικό αυτό ταμείο των μηχανικών δόθηκε μεγάλο μέρος της περιουσίας του ΤΣΜΕΔΕ, ακριβώς για να συνεχίσει να προσφέρει τις παραπάνω υπηρεσίες σε μελετητές μηχανικούς και εργολήπτες ώστε να μην εξαρτώνται από τις τράπεζες οι οποίες κατά κανόνα ζητούν πρόσθετες εγγυήσεις και έχουν υψηλές προμήθειες.

Αυτός ήταν και ο λόγος που εξαρχής είχε δημιουργηθεί ο συγκεκριμένος κλάδος του ΤΣΜΕΔΕ ώστε όλοι οι μηχανικοί να έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν στην παραγωγή των δημόσιων έργων, ανεξάρτητα της οικονομικής τους κατάστασης.

Με την ίδρυση του ΤΜΕΔΕ παρατηρούμε μια σημαντική προσπάθεια εκσυγχρονισμού της διαδικασίας έκδοσης εγγυητικών επιστολών την οποία θεωρούμε απαραίτητη και επικροτούμε.

Παράλληλα όμως διακρίνουμε μια τάση το ΤΜΕΔΕ να λειτουργήσει ως καθαρός χρηματοπιστωτικός οργανισμός, προσπαθώντας να αυξήσει τα κέρδη του, σε βάρος των 31.000 και πλέον πιστούχων μηχανικών και ιδιαίτερα των πολλών ανεξάρτητων ελευθεροεπαγγελματιών μηχανικών.

Συγκεκριμένα από την ιστοσελίδα του ΤΜΕΔΕ, σε ανακοίνωση για το νέο Κανονισμό Εγγυητικών Επιστολών Πιστούχων – που δεν υπάρχει στη συγκεκριμένη θέση – αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής:

 

  • Διευκρινίσεις – Επισημάνσεις

Σε αίτημα έκδοσης Εγγυητικής Επιστολής, υπέρ Ένωσης Νομικών ή/και Φυσικών Προσώπων (κοινοπραξία, σύμπραξη, κ.α.), κάθε μέλος της Ένωσης που μετέχει σε αυτή, μπορεί να εκδίδει Εγγυητική Επιστολή μέχρι του ποσού που αναλογεί στο ποσοστό συμμετοχής του στην συγκεκριμένη Ένωση.

  • Τροποποιήσεις που τίθενται σε ισχύ από 1 Νοεμβρίου 2018

 

  1. Σε αίτημα έκδοσης Εγγυητικής Επιστολής, που αφορά προμήθεια υλικών ποσού μέχρι και 500,00 €, απαιτείται η πλήρης κάλυψη αυτής, ενώ για μεγαλύτερα ποσά απαιτείται η καταβολή Πρόσθετης Ασφάλειας 20% επί του ποσού της Εγγυητικής Επιστολής.

 

  1. Η ελάχιστη προμήθεια για την έκδοση Εγγυητικής Επιστολής του Τ.Μ.Ε.Δ.Ε. ανέρχεται στο ποσό των 20,00 €.

 

  1. Σε αίτημα έκδοσης Εγγυητικής Επιστολής υπέρ Ένωσης Νομικών ή/και Φυσικών Προσώπων (κοινοπραξία, σύμπραξη, κ.α.) για σύμβαση που αφορά μελέτη, στο έγγραφο ανάληψης ευθύνης έναντι του Ταμείου, απαιτείται η υπογραφή του πιστούχου, καθώς και η υπογραφή όλων των συμβαλλόμενων στην Ένωση, ανεξαρτήτως ποσού της Εγγυητικής Επιστολής.

 

Αυξάνεται δηλαδή η ελάχιστη προμήθεια για την έκδοση Εγγυητικής Επιστολής από 6 ευρώ στα 20 ευρώ κάτι που επηρεάζει μόνο τις εγγυητικές επιστολές για μικρές μελέτες και έργα όπου το ποσοστό της προμήθειας αντιστοιχεί σε ποσό μικρότερο των 20 ευρώ.

Δεν είναι όμως μόνο η εμφανής αύξηση της ελάχιστης προμήθειας σε ποσοστό 333 % αλλά υποκρύπτεται πολύ μεγαλύτερη αύξηση που επιβαρύνει τους μικρούς μελετητές / εργολήπτες και τους δυσκολεύει πολύ την πρόσβαση στα δημόσια έργα. Με τον περιορισμό που τίθεται να μην μπορεί να εκδοθεί μια εγγυητική επιστολή ανά διαγωνισμό αλλά αναγκαστικά να σπάει το ποσό του διαγωνισμού ανά μηχανικό/πιστούχο σε συνδυασμό με την αύξηση της ελάχιστης προμήθειας οδηγεί σε πολλαπλασιασμό του ελάχιστου κόστους έκδοσης της εγγυητικής επιστολής. Το περίεργο είναι ότι αναγκαστικά εκδίδονται εγγυητικές επιστολές ανά πιστούχο στο ποσό που του αντιστοιχεί, αλλά υποχρεώνονται όλοι οι πιστούχοι να υπογράψουν σε όλες τις εγγυητικές επιστολές ως εγγυητές!  

Για παράδειγμα σε ένα διαγωνισμό για ανάθεση μελέτης που συμμετέχει μια Ένωση Οικονομικών Φορέων (Σύμπραξη) 5 μηχανικών -κάτι που είναι πολύ συνηθισμένο δηλαδή- με απαίτηση για εγγυητική επιστολή συμμετοχής στο διαγωνισμό 1000 ευρώ, το ελάχιστο κόστος ήταν 6 ευρώ και τώρα γίνεται 20 x 5 = 100 ευρώ, δηλαδή 16,67 φορές πάνω (1667 % αύξηση). Και αυτό μόνο για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό, ενώ στην περίπτωση κατακύρωσης του διαγωνισμού η απαιτούμενη εγγυητική επιστολή καλής εκτέλεσης χρεώνεται ανά τρίμηνο και επιβαρύνει σαφώς περισσότερο αφού συχνά η εγγυητική δεσμεύεται για χρόνια.

Στην περίπτωση των μικρών μελετών, αυτό καταντά ασύμφορο και οι μηχανικοί θα αποφεύγουν να συμμετέχουν σε διαγωνισμούς λόγω του κόστους των εγγυητικών επιστολών. Να σημειώσουμε βέβαια ότι αυτό δεν επηρεάζει το ίδιο τα εταιρικά πτυχία που διαθέτουν όλες τις απαραίτητες ειδικότητες μελετητών και εκδίδουν μόνο μια εγγυητική επιστολή. Επομένως με τις ρυθμίσεις αυτές επιβαρύνονται πάλι οι μικρομεσαίοι μελετητές / εργολήπτες και σε συνδυασμό με άλλες παρόμοιες μεθοδεύσεις στη νομοθεσία  των δημοσίων έργων -όπως για παράδειγμα το ελάχιστο κόστος παραβόλου για ένσταση 600,00 €- οδηγούνται σταδιακά εκτός της διαδικασίας των δημοσίων έργων.

Για τους παραπάνω λόγους και επειδή:

  • η τακτική αυτή δεν συνάδει σε ταμείο των μηχανικών, στο οποίο χαρίστηκε περιουσία του ΤΣΜΕΔΕ που με κόπο έχουν δημιουργήσει οι μηχανικοί μέλη του,

 

  • το ΤΜΕΔΕ δεν είναι τράπεζα και δεν θέλουμε να γίνει, αντίθετα πρέπει να εξυπηρετεί, να στηρίζει τους μικρομεσαίους μηχανικούς και όχι να τους επιβαρύνει υπέρμετρα,

ζητάμε άμεσα:

  • να καταργηθεί η ελάχιστη προμήθεια έκδοσης εγγυητικής επιστολής των 20 €  και να επανέλθει στα 6 € όπως ήταν μέχρι 31-10-2018,

 

  • να δίδεται η ευχέρεια επιλογής στους πιστούχους μηχανικούς  (στην περίπτωση Ένωσης Οικονομικών Φορέων) για έκδοση εγγυητικής επιστολής στο σύνολο του ποσού που απαιτείται σε ένα διαγωνισμό ή για έκδοση χωριστών εγγυητικών επιστολών ανά πιστούχο. Σε περίπτωση που εκδίδονται χωριστές εγγυητικές επιστολές ο κάθε πιστούχος πρέπει να είναι υπόχρεος μέχρι το ποσό που του αναλογεί και να μην υποχρεούται να υπογράφει τις εγγυητικές των υπολοίπων. Το θέμα της αλληλέγγυας ευθύνης των μελών της Ένωσης Νομικών ή/και Φυσικών Προσώπων (κοινοπραξία, σύμπραξη, κα) αντιμετωπίζεται στα πλαίσια του Ν. 4412/2016 και όχι αποσπασματικά από το ΤΜΕΔΕ,

 

  • στην περίπτωση που εκδίδεται εγγυητική επιστολή από πιστούχο μηχανικό “υπέρ όλων” να μπορεί να συμπεριληφθεί και κάποιος μελετητής που δεν είναι μηχανικός π.χ. γεωλόγος, γεωπόνος, δασολόγος όπως γινόταν επί ΤΣΜΕΔΕ,

 

  • να εκδίδεται η εγγυητική επιστολή συμμετοχής στο διαγωνισμό στη βάση της ετήσιας ή εξαμηνιαίας ασφαλιστικής ενημερότητας -όπως γινόταν επί ΤΣΜΕΔΕ- και μόνο για τον πιστούχο στο όνομα του οποίου εκδίδεται η εγγυητική επιστολή και όχι για όλους τους συμμετέχοντες στην περίπτωση που εκδίδεται “υπέρ όλων”.

Παρακαλούμε για τις ενέργειές σας το συντομότερο δυνατό.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί