Τ. Κουίκ: Η Ελλάδα δεν ταυτίζει τρομοκράτες με μετανάστες και πρόσφυγες

«Η Ελλάδα δεν ταυτίζει με τρομοκράτες, ανθρώπους που αναζητούν τη στοιχειώδη επιβίωση τους», τόνισε από τη Χάγη ο υφυπουργός εξωτερικών, υπεύθυνος για τον απόδημο ελληνισμό Τέρενς Κουίκ.

Η συνεργασία στο πλαίσιο διεθνών και περιφερειακών δράσεων που αναλαμβάνονται κατά της τρομοκρατίας βρέθηκε στο επίκεντρο της Υπουργικής Συνάντησης «Πρόγραμμα της Άκαμπα», μιας διεθνούς πρωτοβουλίας του βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλλα Β΄, που φέτος πραγματοποιήθηκε στη Χάγη.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ κατά την παρέμβασή του στη Συνάντηση, κατέστησε σαφές πως «Ελλάδα δεν ταυτίζει με τρομοκράτες και εξτρεμιστές όλους εκείνους τους μετανάστες και πρόσφυγες, από Ασία και Αφρική, που προσπαθούν να φτάσουν και να μπουν στην Ευρώπη, αναζητώντας τη στοιχειώδη επιβίωσή τους». Σύμφωνα με ανακοίνωσή του, ο υφυπουργός σημείωσε ακόμα ότι «αυτή η προσέγγιση που γίνεται από ορισμένους, ακόμα και κράτη, δεν μας αφορά στη δική μας πολιτική της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης».

Αυτό όμως, ξεκαθάρισε, «δεν σημαίνει ότι «η Ελλάδα με τη συνεργασία όλων των αρμόδιων υπηρεσιών της (Ελληνική Αστυνομία, Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, Λιμενικό Σώμα, Τελωνεία κ.λπ.) δεν ελέγχει όπως οφείλει, με τη μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα, τα ρεύματα των εισερχομένων αλλοδαπών, με το ενδεχόμενο να έχουν παρεισφρήσει ή να προσπαθούν να εισέλθουν οι επικίνδυνοι για την ασφάλεια της πατρίδας μου και της Ευρώπης γενικότερα».

Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα πάντα με ανακοίνωσή του, ο κ. Κουίκ είπε ότι τιμά την Ελλάδα η παραδοχή της EUROPOL «για τη δουλειά που κάνουμε και μάλιστα -αναφέρομαι τώρα στο μεταναστευτικό/προσφυγικό- χωρίς τη βοήθεια των εταίρων μας, όπως θα τη θέλαμε και όπως θα έπρεπε να είναι» και τόνισε την ανάγκη μεγαλύτερης ενίσχυσης και ουσιαστικότερης βοήθειας στη χώρα μας σε ανθρώπους και μέσα. «Να μην ξεχνάτε ότι είμαστε τα σύνορα της Ευρώπης. Και αυτό αφορά όλους κι όχι μόνο εμάς», υπογράμμισε.

Στο περιθώριο της Υπουργικής Συνόδου, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υφυπουργού Εξωτερικών, ο κ. Κουίκ συνομίλησε με τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλλα Β΄ και τους υπουργούς Εξωτερικών της Κύπρου Νίκο Χριστοδουλίδη και της Ολλανδίας Στεφ Μπλοκ.

Σημειώνεται πως η Υπουργική Συνάντηση «Πρόγραμμα της Άκαμπα» πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά φέτος εκτός ιορδανικών συνόρων.

 

left.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί