Στο σφυρί για χρέη εκατομμυρίων γνωστό ξενοδοχείο στο Ηράκλειο

Υψηλό ενδιαφέρον συγκεντρώνει το πέντε αστέρων ξενοδοχείο Aktia Lounge hotel & Spa της εταιρείας Ανθούσα Hotels που εκπλειστηριάζεται, με επισπεύδουσα την τράπεζα Πειραιώς, την Τετάρτη 7 Νοεμβρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, για την ξενοδοχειακή μονάδα, που διαθέτει συνολικά 202 δωμάτια και εκποιείται με τιμή εκκίνησης 13 εκατ. ευρώ, ενδιαφέρονται 4-5 σχήματα.

Το ξενοδοχείο που βρίσκεται στη Σταλίδα του Δήμου Χερσονήσου Ηρακλείου Κρήτης εκτείνεται σε δύο τριώροφα κτήρια. Το 2007 η εταιρεία είχε λάβει ομολογιακό δάνειο, ύψους 16,7 εκατ. ευρώ, σε ελβετικό φράγκο του οποίου η αδυναμία αποπληρωμής την οδήγησε σε οικονομικό αδιέξοδο. Στο παρελθόν, η τράπεζα Πειραιώς ως επικεφαλής των ομολογιούχων με αίτησή της, που είχαν απορρίψει τα δικαστήρια, επιδίωξε να θέσει σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης την Ανθούσα Hotels.

Έτσι, ακολούθησαν οι πλειστηριασμοί. Αρχικά το ξενοδοχείο είχε προγραμματιστεί να βγει στο σφυρί στο Ειρηνοδικείο Ηρακλείου τον Οκτώβριο του 2017, με τη διαδικασία να μην πραγματοποιείται για διαδικαστικούς λόγους. Πλέον ακολουθεί αυτός της επόμενης Τετάρτης, με το ξενοδοχείο να φέρει υποθήκες και προσημειώσεις της τάξης των 33 εκατ. ευρώ από τις οποίες ποσό της τάξης των 27 εκατ. ευρώ είναι αποτιμημένο σε ελβετικό φράγκο.

Το ξενοδοχείο της ελίτ

Στο ξενοδοχείο, γνωστό παλαιότερα ως Ανθούσα (σημ.: η Ανθούσα Παπαγεωργίου είναι η πρόεδρος της Ανθούσα Hotels), έχουν διαμείνει προσωπικότητες της εγχώριας και παγκόσμιας ελίτ, όπως ο Ανδρέας Παπανδρέου και ο ηγέτης του σοσιαλδημοκρατικου κόμματος και πρωθυπουργός της Σουηδίας Ούλωφ Πάλμε που είχε και σπίτι στην Κρήτη.

Παρότι το Aktia Lounge Hotel είναι σε άριστη κατάσταση, ενημερωμένες πηγές αναφέρουν ότι ο νέος ιδιοκτήτης ενδεχομένως να χρειαστεί να υλοποιήσει σημαντικές δαπάνες για την τακτοποίηση πολεοδομικών ζητημάτων.

Δεδομένου ότι σε αντίθεση με μία παραδοσιακή αγοραπωλησία, όπου χωρίς βεβαίωση μηχανικού δεν λαμβάνει χώρα η μεταβίβαση, στους πλειστηριασμούς, πολλές φορές, ο υπερθεματιστής βρίσκεται αντιμέτωπος με επιπρόσθετα έξοδα πολλών χιλιάδων εάν όχι εκατομμυρίων ευρώ. Κι αυτό επειδή ένα ακίνητο που βγαίνει στο σφυρί ενδέχεται να διαθέτει σειρά πολεοδομικών αυθαιρεσιών.

Το  κόστος μπορεί να αυξηθεί ακόμη περισσότερο, εάν η εισφορά σε χρήμα από την πράξη εφαρμογής ρυμοτομικών σχεδίων σε έναν Δήμο δεν έχει καταβληθεί από τον προηγούμενο ιδιοκτήτη, κάτι που αποτελεί ιδιαίτερα συχνό φαινόμενο, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς.

Και δεν είναι σπάνιες οι περιπτώσεις όπου η επίλυση των προβλημάτων ενός ακινήτου, που αλλάζει χέρια μέσω πλειστηριασμών, μπορεί εκτός από χρήμα να απαιτήσει και χρόνο, όπως αναφέρθηκε στο πρόσφατο συνέδριο για την ακίνητη περιουσία Prodexpo.

Του Δημήτρη Δελεβέγκου, capital.gr

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί