Η επέλαση των ρομπότ και τα νέα δεδομένα

Ο φόβος από την τεχνολογική εξέλιξη, τις επιπτώσεις της στην παραγωγή και τις απώλειες σε θέσεις εργασίας δεν είναι σημερινός. Έχει μια προϊστορία περίπου δύο αιώνων, που ξεκινά από το μακρινό 1811 σε συγκεκριμένες βιομηχανικές περιοχές της Βρετανίας (Lancashire και Wiltshire 1826) και διαπερνά όλο τον 19ο και 20ό αιώνα, για να φτάσει στις μέρες μας με την έκρηξη της πληροφορικής και της μαζικής ένταξης των βιομηχανικών ρομπότ στην παραγωγή. Όμως, ποια είναι η κατάσταση σήμερα;

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία επίσημων διεθνών οργανισμών, η ταχεία εξάπλωση των βιομηχανικών ρομπότ δεν φαίνεται να έχει επιδεινώσει τα στοιχεία για την απασχόληση. Η εξήγηση που δίνεται είναι ότι σήμερα έχουν δημιουργηθεί νέα καθήκοντα και ειδικότητες για το εργατικό δυναμικό, παράλληλα με τις λειτουργίες που εκτελούνται από μηχανές. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει η τελευταία μελέτη του Κέντρου Ευρωπαϊκών Οικονομικών Ερευνών (ZEW) για λογαριασμό του ομοσπονδιακού υπουργείου Παιδείας και Έρευνας της Γερμανίας (BMBF) που δημοσιοποιήθηκε τον περασμένο Απρίλιο στη Φραγκφούρτη.

Την εκτίμηση αυτή ενισχύει και η πρόσφατη έκθεση του World Economic Forum (Σεπτέμβριος 2018), σύμφωνα με την οποία οι θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν θα είναι περισσότερες από αυτές που θα χαθούν. Μάλιστα, το WEF προβλέπει ότι τα ρομπότ θα εξαφανίσουν 75 εκατομμύρια θέσεις εργασίας παγκοσμίως έως το 2022, αλλά θα δημιουργήσουν 133 εκατομμύρια καινούργιες θέσεις εργασίας, δίνοντας με αυτό τον τρόπο θετικό πρόσημο στο ισοζύγιο απωλειών και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας.

naftemporiki.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί