Ρόδι: Γιατί θεωρείται υπερτροφή και τι προσφέρει στην υγεία μας

Το ρόδι και ο χυμός του έχει αποδειχθεί με έρευνες ότι έχουν πολλαπλά οφέλη για τον οργανισμό μας!

Αρχικά 1 μόνο ρόδι μπορεί να καλύψει το 60% των ημερήσιων αναγκών ενός ενήλικα σε Βιταμίνη Β6, το 45 % σε βιταμίνη Cκαι το 25% σε Φυλλικό οξύ. Επίσης είναι εξαιρετική πηγή καλίου, μαγνησίου, σιδήρου, ψευδαργύρου, φωσφόρου, καθώς και άλλων βιταμινών του συμπλέγματος Β(θειαμίνη, ριβοφλαβίνη).

Ο χυμός του ροδιού έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, είναι έως και 3 φορές πιο αντιοξειδωτικός από το κόκκινο κρασί και το πράσινο τσάι.

Οι έρευνες αποδεικνύουν την

· αντιοξειδωτική,

· αντιφλεγμονώδη,

· αντιμικροβιακή,

· αντιμυκητιακή και

· αντικαρκινική δράση του στον οργανισμό μας

Συνολικά, όλες οι μελέτες επιβεβαιώνουν ότι το ρόδι έχει προληπτική αλλά και θεραπευτική δράση ενάντια:

· Στα καρδιαγγειακά νοσήματα ( Η υψηλή συγκέντρωση αντιοξειδωτικών προστατεύει από τη δημιουργία αθηρωμάτωσης των αρτηριών.)

· Στην υπερχοληστερολαιμίακαι την υπέρταση (Ιδιαίτερα για άτομα που πάσχουν ήδη. Έχει αποδειχθεί ότι η καθημερινή κατανάλωση ροδιού μειώνει την διαστολική (μικρή) πίεση έως και 36% ενώ την συστολική (μεγάλη) μέχρι και 5%.

· Στην στυτική δυσλειτουργία και την ανδρική υπογονιμότητα( Με καθημερινή κατανάλωση ενός ποτηριού ροδιού για ένα μήνα βελτιώνονται οι σεξουαλικές επιδόσεις. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το ρόδι είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, τα οποία βοηθούν την καλύτερη αιμάτωση του πέους. Πιο συγκεκριμένα, τα αντιοξειδωτικά, όπως και τα φάρμακα για την καταπολέμηση της ανικανότητας, αυξάνουν τα επίπεδα νιτρικού οξέος στον οργανισμό, με αποτέλεσμα να χαλαρώνουν τα τοιχώματα των αρτηριών και το αίμα να ρέει καλύτερα.

· Στην οστεοαρθρίτιδα και στην ρευματοειδή αρθρίτιδα (αναστέλλει την απώλεια οστικής πυκνότητας και ενισχύει τον σχηματισμό των οστών)

· Στις διάφορες μορφές καρκίνου (του προστάτη, του μαστού, του παχέος εντέρου)

ΠΡΟΣΟΧΗ σε άτομα που έχουν χρόνια νεφρική ανεπάρκεια λόγω αυξημένης περιεκτικότητας σε κάλιο, το ρόδι θα πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο ή ακόμα και να αποφεύγεται.

Αναστασία Καραντούνη Πτυχιούχος Διαιτολόγος- Διατροφολόγος

Με εξειδίκευση στις Διατροφικές Διαταραχές και την Παχυσαρκία.

Τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιείται στην περιοχή της Λάρισας.

 

documentonews.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί