“Ζώα και άνθρωπος στη Μινωική πραγματικότητα”

 

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης – Πανεπιστήμιο Κρήτης σε συνεργασία με  την κυρία Αθηνά Κυριακάκη – Σφακάκη συνδιοργανώνουν Κύκλο 8 Ομιλιών με γενικό τίτλο
«Ξενάγηση στο Κρητικό Παρελθόν». Η κυρία Σφακάκη, ξεναγός και συγγραφέας βιβλίων αρχαιολογικού και ιστορικού περιεχομένου, θα μιλήσει την Τετάρτη 7 Νοεμβρίου και ώρα 18:00 για τη σχέση των Μινωιτών με την πανίδα της Κρήτης και τις ποικίλες διατροφικές συνήθειές τους.

Οι πηγές πληροφοριών για τα ζώα στη μινωική φύση είναι τα αρχαιολογικά ευρήματα, προερχόμενα από ανασκαφές μινωικών θέσεων στην Κρήτη και στη Σαντορίνη. Επίσης πληροφορίες δίνονται από τοιχογραφίες, ομοιώματα  ζώων, γραπτές  και εγχάρακτες  διακοσμητικές  παραστάσεις, σφραγιδολίθους, κοσμήματα, ζωόμορφα αγγεία και οστά ζώων. Η Σχέση των Μινωιτών με τα ζώα φαίνεται ζωτική και πολύπλευρη. Αρχαιολογικά ευρήματα πληροφορούν για Μινωίτες και Μινωίτισσες που οδηγούν ζώα σε ιερά, τελετουργίες, προσφορές και θυσίες. Οργανικά κατάλοιπα, ευρήματα σε  ανασκαφείσες μινωικές θέσεις, όπως στον Γαλατά Ηρακλείου, αποδεικνύουν ότι οι Μινωίτες κατανάλωναν κρέας και θαλασσινά. Ενταγμένα στη μινωική διατροφή ήταν και τα βοοειδή, τα χοιρίδια, οι πέρδικες, οι λαγοί, τα ψάρια και τα όστρακα.

Οι ομιλίες πραγματοποιούνται στην Αίθουσα Πολυμέσων του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης. Συνοδεύονται με προβολές εικόνων και συζήτηση με το κοινό.

Εθελοντική επιμέλεια παρουσιάσεων: Αθηνά Κυριακάκη – Σφακάκη, Ξεναγός – Συγγραφέας

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί