Αλ. Τσίπρας: Θεσμός η Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας-Βουλγαρίας-Σερβίας-Ρουμανίας (Βίντεο)

Θεσμό χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας την τετραμερή Διάσκεψη Ελλάδας-Βουλγαρίας-Σερβίας-Ρουμανίας, στην οποία σήμερα συμμετέχει και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, τον οποίο χαρακτήρισε έναν σημαντικό συνομιλητή και έναν πολύ σημαντικό φίλο.

Μαζί του θα κουβεντιάσουμε, είπε, για τις δυνατότητες ευρύτερης συνεργασίας των χωρών μας και σταθερής τετραμερούς συνεργασίας των 4 μας με έναν εταίρο, το Ισραήλ, που μπορεί να παίξει κρίσιμο στην περιοχή.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην κατάσταση στην οποία βρίσκονταν τα Βαλκάνια 4 χρόνια πριν, για να τονίσει πόσο έχει αλλάξει η κατάσταση σήμερα.

Είπε, μεταξύ άλλων, ότι το καλοκαίρι του 2017 ήταν μια δύσκολη στιγμή για την περιοχή, με τις σοβαρές πολιτικές κρίσεις στην Αλβανία και την ΠΓΔΜ. Μίλησε για την επιτυχημένη βουλγαρική προεδρία της ΕΕ, προσθέτοντας ότι έχουμε την ευκαιρία να συνομιλούμε για την επικείμενη ρουμανική προεδρία που ευελπιστούμε να οδηγήσει και σε μια νέα περίοδο για την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων.

“Σήμερα, είχαμε την ευκαιρία να τονίσουμε τη σημασία που αποδίδουμε στην ενταξιακή πορεία όλων των χωρών της νοτιοανατολικής Ευρώπης, αλλά ειδικότερα της Σερβίας, η οποία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των υποψηφίων χωρών”, είπε ο Αλ. Τσίπρας

Επισήμανε τον ιδιαίτερο συμβολισμό του γεγονότος ότι τρεις βαλκανικές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκονται μαζί με τη Σερβία σε αυτήν την πρωτοβουλία.

Η Συμφωνία των Πρεσπών σηματοδοτεί την επίλυση ενός χρόνιου προβλήματος, δίνοντας μια νέα προοπτική για ολόκληρη την περιοχή μας, υπογράμμισε.

Μια συμφωνία, όπως τόνισε, που θα έχει πολλαπλά οφέλη για την ευημερία και την οικονομική συν-ανάπτυξη στη νοτιοανατολική Ευρώπη και που μπορεί να συνεισφέρει στην αναβάθμιση της Βόρειας Ελλάδας και ειδικότερα της Μακεδονίας, μετατρέποντάς τη σε σημαντικό περιφερειακό ενεργειακό, εμπορικό, ναυτιλιακό και μεταφορικό διαμετακομιστικό κόμβο.

Υπογραφή συμφωνίας για τα χρονοδιαγράμματα κατασκευής δύο μεγάλων συγκοινωνιακών έργων

Σήμερα πρόκειται να υπογράψουμε με τον Βούλγαρο πρωθυπουργό μία κοινή διακήρυξη, στην οποία θα ορίζονται όλα τα βήματα, και τα σχετικά χρονοδιαγράμματα, για την υλοποίηση δύο σημαντικών έργων, ανακοίνωσε ο Αλ. Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της Τετραμερούς Συνόδου Ελλάδας-Βουλγαρίας-Ρουμανίας-Σερβίας, που διεξάγεται στη Βάρνα της Βουλγαρίας.

Πρόκειται, είπε, για το έργο του εκσυγχρονισμού της σιδηροδρομικής διασύνδεσης Αλεξανδρούπολης- Μπουργκάς-Βάρνας, που μαζί με τη γραμμή από Θεσσαλονίκη μέχρι Αλεξανδρούπολη, θα έχουμε ένα πολύ σύγχρονο και ταχύ σιδηροδρομικό δίκτυο. Επίσης, τη δημιουργία ενός δρόμου ταχείας κυκλοφορίας από την Αλεξανδρούπολη μέχρι την περιοχή Μαρίτσα στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα και, από εκεί, με τις ήδη υπάρχουσες οδούς προς Σόφια ή προς Βάρνα και Μπουργκάς».

«Προχωρούμε», πρόσθεσε, και στη δημιουργία μιας κοινής εταιρείας που θα αναλάβει την κατασκευή και τη διαχείριση του έργου.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε σε μια ιδέα που είχε ο Σέρβος Πρόεδρος, δηλαδή οι τέσσερις χώρες να αναλάβουν από κοινού μια μεγάλη αθλητική διοργάνωση, όχι άμεσα, αλλά σε βάθος δεκαετίας. Θα εξετάσουμε αυτή την ιδέα, είπε ο κ. Τσίπρας.

Η παρουσία του Ισραηλινού πρωθυπουργού, ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας κατά τη διάρκεια της Τετραμερούς Συνόδου που διεξάγεται στη Βάρνα, μας δίνει τη δυνατότητα να κουβεντιάσουμε όχι μόνο για το σημαντικό πρότζεκτ του East Med, αλλά και για την προοπτική της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή μας.

Έργο υψηλής σημασίας ο αγωγός IGB
Μιλήσαμε για τις μεγάλες δυνατότητες που υπάρχουν μέσα από τη συνεργασία των χωρών μας για επένδυση στην ενεργειακή ασφάλεια στην περιοχή, είπε ο Αλ. Τσίπρας, χαρακτηρίζοντας τον αγωγό IGB ως έργο υψηλής σημασίας.

Πρόσθεσε ότι και με την παρουσία σήμερα στη Βάρνα του πρωθυπουργού του Ισραήλ είχαν την ευκαιρία να κουβεντιάσουμε και τη τη δυνατότητα “ένα έργο μεγάλης γεωπολιτικής σημασίας όχι μόνο για τις χώρας μας, αλλά ευρύτερα για την Ανατολική Μεσόγειο, που είναι ο East med που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την Ανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη, να έχει τη δυνατότητα να πάει και προς τα Βόρεια μέσω των ήδη υπαρχουσών υποδομών στην Ελλάδα”.


Β. Ντάντσιλα: Επιθυμούμε ο Δούναβης να γίνει ένας διάδρομος ανάπτυξης μεταξύ της Ανατολικής και Δυτικής Ευρώπης

Επιθυμούμε ο Δούναβης να γίνει ένας διάδρομος ανάπτυξης μεταξύ της ανατολικής και δυτικής Ευρώπης, δήλωσε η πρωθυπουργός της Ρουμανίας, Βιόριτσα Ντάντσιλα, κατά την Τετραμερή Σύνοδο Ελλάδας – Βουλγαρίας – Ρουμανίας – Σερβίας που πραγματοποιείται στη Βάρνα της Βουλγαρίας.

«Συζητήσαμε θέματα που αφορούν την υποδομή των μεταφορών και της ενέργειας και υπογραμμίσαμε την ανάγκη να κάνουμε περισσότερα για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης», είπε και τόνισε ότι οι σχέσεις της Ρουμανίας με τη Βουλγαρία είναι εξαιρετικές και χαρακτηρίζονται από δυναμική και ποιότητα.

Η Ρουμανία, ανέφερε, πρότεινε τη σύσταση ομάδας εργασίας, τόσο σε τετραμερές όσο και σε τριμερές επίπεδο, και σημείωσε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας «ανέλαβε να συζητήσει και να δει πώς μπορούμε να χτίσουμε από κοινού αυτές τις μεταβατικές και τις διασυνδετικές δυνατότητες πάνω από τον Δούναβη».

Η πρωθυπουργός της Ρουμανίας δήλωσε, επίσης, ότι η σημερινή συνάντηση ήταν καλή ευκαιρία να συνεχιστεί ο διάλογος για τη συνεργασία σε περιφερειακό επίπεδο ξεκινώντας από κοινά συμφέροντα, εξασφαλίζοντας τη σταθερότητα, την ευημερία και την ασφάλεια της περιοχής. Υπογράμμισε ότι για τη Ρουμανία η πολιτική συνοχής πρέπει να παραμείνει η κύρια πολιτική επενδύσεων σε επίπεδο ΕΕ, ενώ όπως δήλωσε κατά τη διάρκεια του εξαμήνου της ρουμανικής Προεδρίας της ΕΕ επιθυμεί να προωθηθεί η οικονομική ανάπτυξη, η κοινωνική συνοχή και η μείωση των περιφερειακών ανισοτήτων.

«Οι συζητήσεις με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα έβγαλαν στην επιφάνεια ότι έχουμε ίδιες απόψεις σε πολλά ζητήματα», τόνισε η πρωθυπουργός της Ρουμανίας, ενώ συνεχάρη τον κ.Μπορίσοφ να φέρει στη σημερινή συζήτηση και τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπεντζαμίν Νετανιάχου, αναφέροντας ότι «υπάρχουν θέματα μεγάλου ενδιαφέροντος που μπορούμε να συζητήσουμε από κοινού μαζί του, όπως η ενεργειακή συνεργασία, η συνεργασία απέναντι στην τρομοκρατία και η συνεργασία για τη διασυνδεσιμότητα στην περιοχή.


Νετανιάχου: Τιμή για μένα  και το Ισραήλ η πρόσκληση για συμμετοχή του στις εργασίες της Συνόδου

Στις δηλώσεις του στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου της Τετραμερούς Ελλάδας-Βουλγαρίας-Σερβίας-Ρουμανίας, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου χαρακτήρισε τους τέσσερις ηγέτες «φίλους» και τόνισε τη σημασία και την τιμή που αποτελεί για τον ίδιο και το Ισραήλ η πρόσκληση για συμμετοχή του στις σημερινές εργασίες της Τετραμερούς.

Ο κ. Νετανιάχου ανέφερε ότι στα τέσσερα κράτη υπήρξαν γενναίοι άνθρωποι που προστάτευσαν τις ζωές των Εβραίων στις δυσκολίες που πέρασαν και ευχαρίστησε για τη θέση τους κατά του αντισημιτισμού.

Η τεχνολογία, η ενέργεια και η ασφάλεια είναι τρεις τομείς στους οποίους εντοπίζεται κοινό ενδιαφέρον μεταξύ του Ισραήλ και των τεσσάρων χωρών της Τετραμερούς, όπως είπε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

Αναφορικά με την ενέργεια, συζήτησαν για το πώς μπορεί να βοηθήσει το Ισραήλ στον ενεργειακό τομέα. Αναφερθείς στον EastMed είπε ότι θα είναι ο μεγαλύτερος υποθαλάσσιος αγωγός που θα περάσει απ’ το Ισραήλ δια της Κύπρου προς την Ελλάδα και προς τα Βαλκάνια και πρόσθεσε ότι είναι πολύ σημαντικό να υλοποιηθεί.

“Μιλήσαμε για το Ισλαμικό Kράτος, την Αλ Κάιντα, υπάρχουν κι άλλες εξτρεμιστικές οργανώσεις που κινούνται απ’ το Ιράν. Tην Κυριακή ο Πρόεδρος Τραμπ θα ανακοινώσει άλλες κυρώσεις κατά του Ιράν”, ανέφερε ο κ. Νετανιάχου. Πρόσθεσε ότι “βλέπουμε πόσο μεγάλο χρήμα εισέρχεται στον προϋπολογισμό τέτοιων τρομοκρατικών οργανώσεων και έχουμε πολλές ενδείξεις και ελπίζω ότι και οι Ρώσοι θα πετύχουν τον στόχο τους και όλοι πρέπει να εργαστούμε σε αυτή την κατεύθυνση”.

Αναφέρθηκε “σε αυτό που συνέβη στο προξενείο στην Κωνσταντινούπολη. Ήταν κάτι φρικτό και πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτά τα προβλήματα”. Συμπλήρωσε ότι επίσης “πολύ σημαντικό θέμα για τη σταθερότητα είναι η σταθερότητα στη Σαουδική Αραβία”.

Τέλος, ο κ. Νετανιάχου προσκάλεσε την Τετραμερή στο Ισραήλ το επόμενο έτος.

Μπορίσοφ: Η συνεργασία μας θα κάνει την ΕΕ πιο ισχυρή

Στόχος της Τετραμερούς, στο πλαίσιο της ΕΕ, είναι να αναπτύξει τις πολιτικές διασυνδεσιμότητας, η δε συνεργασία δεν στρέφεται ποτέ εναντίον τρίτων, τόνισε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, κατά τη διάρκεια της Τετραμερούς Συνόδου Ελλάδας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας, Σερβίας που πραγματοποιείται στη Βάρνα της Βουλγαρίας και σημείωσε: «Η συνεργασία μας θέλει να κάνει την ΕΕ πιο ισχυρή».

Όσον αφορά την ενεργειακή ασφάλεια, είπε ότι η διαφοροποίηση της ενέργειας έχει πολύ μεγάλη σημασία. «Δεν υπάρχει τίποτα που να μας χωρίζει», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας ανέφερε, τέλος, ότι συζήτησαν την πρόταση να εξεταστεί η υποβολή μιας κοινής υποψηφιότητας των 4 κρατών για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου του 2030 και άλλες αθλητικές διοργανώσεις.

Ικανοποίηση του Προέδρου της Σερβίας Α. Βούτσιτς

Την ικανοποίηση του για τα αποτελέσματα των εργασιών της πέμπτης Τετραμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδας-Βουλγαρίας-Σερβίας-Ρουμανίας στη Βάρνα εξέφρασε ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Είπε ότι συζήτησαν για τη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας και τη διασυνδεσιμότητα. Η επόμενη Σύνοδος θα γίνει στα μέσα του Δεκεμβρίου στο Βελιγράδι και ο στόχος είναι να διευρυνθεί με τη συμμετοχή και μιας άλλης χώρας.

Για τον διάλογο Βελιγραδίου-Πρίστινας είπε ότι συνεχίζεται και οι δυο πλευρές κατορθώνουν να αποδείξουν ότι μπορούν να αποφύγουν τις συγκρούσεις και να διατηρήσουν την ειρήνη και την ασφάλεια.

Επίσης καλωσόρισε την παρουσία του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον Μπ. Νετανιάχου

Στη στενή συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και στο Ισραήλ αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην αρχή της συνάντησής του με τον Ισραηλινό ομόλογό του Μπέντζαμιν Νετανιάχου, στο περιθώριο της Τετραμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδας – Βουλγαρίας – Σερβίας – Ρουμανίας, που πραγματοποιείται στη Βάρνα.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Τσίπρας είπε στον κ. Νετανιάχου πως είναι σημαντικό το γεγονός ότι μπορούν να συζητούν εποικοδομητικά, τόσο στις συναντήσεις που γίνονται στην Ελλάδα και στο Ισραήλ όσο και τώρα με αφορμή τη Τετραμερή Σύνοδο σε μια άλλη χώρα των Βαλκανίων.

Κι αυτό, γιατί, όπως τόνισε, τα Βαλκάνια έχουν μεγάλη στρατηγική σημασία και ειδικότερα για το μεγάλο πρότζεκτ του Eastmed για το οποίο υπάρχει στενή συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και το Ισραήλ.

Η συνάντηση Τσίπρα-Νετανιάχου ολοκληρώθηκε και βρίσκεται σε εξέλιξη η Τετραμερής Ελλάδας-Βουλγαρίας-Σερβίας-Ρουμανίας.

Στα οφέλη από την επιτυχή υλοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών, όχι μόνο για την Ελλάδα και την ΠΓΔΜ, αλλά για την ευρύτερη περιοχή, καθώς και στην ανάδειξη της χώρας μας σε πυλώνα σταθερότητας, αναμένεται να αναφερθεί ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, στις παρεμβάσεις του στη σημερινή Τετραμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας-Βουλγαρίας-Σερβίας-Ρουμανίας που διεξάγεται στη Βάρνα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο κ. Τσίπρας αναμένεται να επισημάνει ότι η επιτυχής υλοποίηση της συμφωνίας των Πρεσπών, την οποία υποστηρίζουν όλες οι χώρες της περιοχής, θα έχει πολλαπλά οφέλη για τη σταθερότητα και την οικονομική συνανάπτυξη στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ενώ παράλληλα η Βόρεια Ελλάδα αναβαθμίζεται πολλαπλώς και καθίσταται ως ένας από τους σημαντικότερους περιφερειακούς ενεργειακούς, εμπορικούς, ναυτιλιακούς, μεταφορικούς και διαμετακομιστικούς κόμβους.

Επίσης ο κ. Τσίπρας αναμένεται να αναδείξει τη θέση της Ελλάδας, ως πυλώνας σταθερότητας για την ευρύτερη περιοχή και τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει ως σύνδεσμος ανάμεσα στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Η σημερινή Τετραμερής Σύνοδος Κορυφής είναι η πέμπτη στη σειρά (η προηγούμενη είχε γίνει στη Θεσσαλονίκη). Το εν λόγω σχήμα ξεκίνησε ως Τριμερής Ελλάδας-Βουλγαρίας -Σερβίας με την πρώτη Σύνοδο να πραγματοποιείται στην Θεσσαλονίκη και πολύ γρήγορα εξελίχθηκε σε Τετραμερή με τη συμμετοχή και της Ρουμανίας με την πρώτη Σύνοδο να πραγματοποιείται πριν ένα χρόνο στη Βάρνα.

Η εξέλιξη αυτή αποδεικνύει τη μεγάλη δυναμική του εγχειρήματος και τη σημαντική του συμβολή τόσο στην περιφερειακή συνεργασία σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο και στο ζήτημα της ευρωπαϊκής προοπτικής χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

Στη Σύνοδο αναμένεται να συζητηθούν θέματα που αφορούν τη σταθερότητα και ασφάλεια στην περιοχή, η διασυνδεσιμότητα και η οικονομική συνεργασία στα πεδία των σιδηροδρομικών και οδικών μεταφορών, και ζητήματα που αφορούν την ενέργεια και τις υποδομές.

Περισσότερες ​φωτογραφίες στο άλμπουμ: Ο Αλ. Τσίπρας στην Τετραμερή Σύνοδο Κορυφής:

Αναλυτικά το πρόγραμμα του κ. Τσίπρα στην Τετραμερή Σύνοδο έχει ως εξής:

10.00: Διμερής συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

11.00 – 12.00: Συνάντηση των τεσσάρων ηγετών Ελλάδας, Βουλγαρίας, Σερβίας, Ρουμανίας.

12.00 – 12.30: Συνέντευξη Τύπου.

12.30-14.00: Γεύμα εργασίας των τεσσάρων ηγετών, με τη συμμετοχή και του πρωθυπουργού του Ισραήλ.

14.30: Διμερής συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί