Στην τελική ευθεία το πόρισμα της Εξεταστικής για την υγεία

Στην τελική ευθεία βρίσκεται, σύμφωνα με πληροφορίες, η σύνταξη του πορίσματος από την εξεταστική επιτροπή της Βουλής που διερευνά τα σκάνδαλα στον χώρο της υγείας, ύστερα από 18 μήνες εντατικών συνεδριάσεων.

Από την ερχόμενη εβδομάδα και μέχρι τις 20 Νοέμβριου, θα πραγματοποιηθούν 4 ανοιχτές συνεδριάσεις της εξεταστικής επιτροπής για την οριστικοποίηση των επί μέρους κεφαλαίων του πορίσματος. Η πρώτη συνεδρίαση θα αφορά στο Ερρίκος Ντυνάν, η δεύτερη στις αρθροσκοπήσεις, η τρίτη στο ΚΕΕΛΠΝΟ και η τέταρτη και τελευταία στο φάρμακο και στα εμβόλια.

Αμέσως μετά το πόρισμα θα παραδοθεί στον πρόεδρο της Βουλής για να το εισάγει στην Ολομέλεια.

Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ: «Περισσότερη υπομονή και λιγότερο άγχος»

«Περισσότερη υπομονή και λιγότερο άγχος» συστήνουν πηγές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ σε όσους προεξοφλούν τα συμπεράσματα του πορίσματος από την εξεταστική επιτροπή για τα σκάνδαλα στο χώρο της Υγείας.

Σε επικοινωνία που είχαν με το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, πηγές της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ σημείωναν σχετικά με την εξεταστική για την Υγεία, ότι τμήμα του πορίσματος που αφορά το «Ερρίκος Ντυνάν», θα δοθεί από την πλειοψηφία στα υπόλοιπα μέλη της επιτροπής το πρωί της Δευτέρας και εν συνεχεία θα συζητηθεί στην πρώτη από τις τέσσερις επόμενες συνεδριάσεις της επιτροπής (μία για κάθε υπόθεση).

«Όσο για τα δημοσιεύματα που προεξοφλούν τα συμπεράσματα του πορίσματος με δήθεν αποκλειστικές πληροφορίες, συστήνουμε περισσότερη υπομονή και λιγότερο άγχος», πρόσθεταν οι ίδιες πηγές.

Α. Μπαλωμενάκης: Το χρονοδιάγραμμα της δημοσιοποίησης του πορίσματος για τα σκάνδαλα στην Υγεία

Τις επόμενες δύο εβδομάδες θα δημοσιοποιηθούν τα τέσσερα κύρια κεφάλαια του πορίσματος για τα σκάνδαλα στην Υγεία και η Ολομέλεια θα αποφασίσει εάν υπάρχουν συγκεκριμένες ενδείξεις για περαιτέρω ενέργειες όπως η Προανακριτική, είπε ο πρόεδρος της Εξεταστικής Αντώνης Μπαλωμενάκης μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Στάθη Σχινά. Θύμισε ότι από την ίδια διαδικασία για τα δάνεια σε κόμματα και ΜΜΕ, το πόρισμα εστάλη στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και προέκυψαν 26 δικογραφίες, λέγοντας χαρακτηριστικά «έτσι κάπως θα γίνει και τώρα».

Δεν θα στηρίξει την πρόταση της πλειοψηφίας το ΚΙΝΑΛ

Το Κίνημα Αλλαγής δεν θα στηρίξει πρόταση της κυβερνητικής πλειοψηφίας για τη σύσταση Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης (Προανακριτική) για τα σκάνδαλα στο χώρο της υγείας, ανέφερε, σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο εκπρόσωπος Τύπου Παύλος Χρηστίδης και το επικοινωνιακό επιτελείο στη διάρκεια της καθιερωμένης εβδομαδιαίας συνάντησης με τους δημοσιογράφους, το μεσημέρι της Πέμπτης.

Όπως τονίστηκε, είναι απαράδεκτες οι διαρροές από την κυβερνητική πλειοψηφία γιατί ουσιαστικά παρεμβαίνει και υπαγορεύει αποφάσεις πριν συνεδριάσει η Εξεταστική Επιτροπή. «Δεν υπάρχουν στοιχεία για στελέχη μας. Πρόκειται για απόπειρα αποπροσανατολισμού από τα πραγματικά κοινωνικά προβλήματα της χώρας, όπως οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας και από τις διενέξεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης», επεσήμανε ο κ. Χρηστίδης.

Τόσο ο ίδιος όσο και ο γραμματέας του Τομέα Επικοινωνίας, Σταμάτης Μαλέλης, υποστήριξαν πως όση λάσπη κι αν επιχειρήσει η κυβέρνηση να ρίξει, δείχνει πανικό και δεν πρόκειται το Κίνημα Αλλαγής να επιτρέψει να γίνει αρένα η πολιτική ζωή ενόψει των εκλογών.

Σχετικά με την αναθεώρηση του Συντάγματος υπογραμμίστηκε ότι το Κίνημα Αλλαγής με τις δικές του προτάσεις θα συμμετέχει στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες ενώ ειδικότερα για το ζήτημα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας οι κ.κ. Χρηστίδης και Μαλέλης τόνισαν ότι η άμεση εκλογή του από το λαό συνιστά αλλοίωση του πολιτεύματος ενώ το Κίνημα Αλλαγής τάσσεται υπέρ της αποσύνδεσης της εκλογής από τις εκλογές. «Ο κ. Τσίπρας δεν θα πρέπει να μιλάει γι’ αυτό γιατί το χρησιμοποίησε το 2014», τόνισαν τα δύο στελέχη του ΚΙΝΑΛ.

Σπ. Λάππας: Το πόρισμα θα αποκαλύπτει και τις βασικές αιτίες της χρεοκοπίας της χώρας

Το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής για τα σκάνδαλα στην υγεία θα είναι έτοιμο και την Πέμπτη θα παραδοθεί στους εισηγητές των κομμάτων τόνισε ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής, Σπύρος Λάππας μιλώντας την Τρίτη στην ΕΡΤ.

Το πόρισμα θα αποκαλύπτει και τις βασικές αιτίες της χρεοκοπίας της χώρας. 85 δισ. είναι το μαύρο χρήμα, η μίζα μόνο στο φάρμακο, ενώ από το 1997 οι υπουργοί υγείας είπαν ότι το ποσό αγγίζει τα 250 εκατ. ευρώ

Ο κ. Λάππας κάλεσε μάλιστα Ν.Δ. και ΚΙΝΑΛ «να τολμήσουν να δουν τον εαυτό τους στον καθρέφτη και να καταλάβουν γιατί η τιμή και η αξιοπιστία τους είναι στο ναδίρ. Και επιπλέον ότι  κατάφεραν να το χρεωθεί αυτό η ελληνική κοινωνία που ούτε το δικαιούνταν ούτε έφερε ευθύνη για αυτό».

Είναι διαπιστωμένο ότι τα σκάνδαλα στον χώρο της Υγείας μαζί με τα σκάνδαλα για τα εξοπλιστικά ήταν ένας από τους βασικούς παράγοντες χρεοκοπίας της χώρας. Αυτό που είπε ο υπουργός στη Βουλή, για μαύρο χρήμα 85 δισ., ο υπεύθυνος του ΣΕΥΠ μας είπε ότι είναι μικρό το ποσό πρόσθεσε ο κ. Λάππας.

«Οι αριθμοί, τα πορίσματα είναι έγγραφα που κανείς δεν μπορεί να προβάλλει αμφισβήτηση» συνέχισε, ενώ υπέδειξε στους εκπροσώπους των δύο κομμάτων Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ να κοιτάξουν τι έλεγε ο κ. Ρακιτζής και ο κ. Σούρλας. Επιπλέον ο κ. Λάππας υπενθύμισε ότι η αντίδραση των δύο κομμάτων σε όλα τα μεγάλα σκάνδαλα ήταν ότι πρόκειτο περί σκευωρίας.

Ο κ. Λάππας ενημέρωσε ότι «το πόρισμα θα εξατομικεύει το σύνολο των ευθυνών πάντων. Θα περιγράψουμε όλα τα στοιχεία που πληρούν παθογένειες ποινικού χαρακτήρα». Επιπλέον «έχουμε ζητήσει από καιρό το άνοιγμα των λογαριασμών και το έχει κάνει ήδη απ’ ό,τι πληροφορούμε η Εισαγγελία Διαφθοράς» είπε.

Τέλος πρόσθεσε: «Με εκπλήσσει όχι μόνο το ποσό που αντιστοιχεί με 15 χρεοκοπίες, αλλά η ευχέρεια σαν κάτι φυσικό να κάνεις υποκλοπή δημόσιου χρήματος έχοντας την αίσθηση ότι μπορείς να παραμείνεις ατιμώρητος εσαεί. Αυτό είναι εκπληκτικό».

Ήρθε η ώρα των συμπερασμάτων για το μεγάλο πάρτι όπως λέγεται που είχε στηθεί στο χώρο της υγείας την περίοδο 1997-2014

Όπως αναλυτικότερα αναφέρει το ρεπορτάζ Στο Κόκκινο, μετά από ενάμιση χρόνο διερεύνησης των ευθυνών, ήρθε η ώρα των συμπερασμάτων για το μεγάλο πάρτι όπως λέγεται που είχε στηθεί στο χώρο της υγείας την περίοδο 1997-2014 που εξετάστηκε, το οποίο όπως αποκαλύφθηκε μέσα από τις εργασίες της επιτροπής, κόστισε στο ελληνικό δημόσιο περισσότερα από 85 δισεκατομμύρια ευρώ.

Τα μέλη της επιτροπής μετά από εντατική δουλειά και αφού μελέτησαν τα σχετικά έγγραφα και εξέτασαν τους εμπλεκόμενους, θα προσπαθήσουν να εκδώσουν κοινό πόρισμα για υποθέσεις που αναμφίβολα ζημίωσαν το δημόσιο συμφέρον. Να θυμίσουμε οι υποθέσεις σκανδάλων που ασχολήθηκε η επιτροπή ήταν: η παραχώρηση του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ερρίκος Ντυνάν σε θυγατρική τράπεζας,  οι αρθροσκοπήσεις και η τιμολόγησή τους από ιδιωτικά κέντρα, του ΚΕΕΛΠΝΟ και του φαρμάκου.

Αυτοί είναι και οι 4 βασικοί πυλώνες του πορίσματος, οι οποίοι θα συζητηθούν σε 4 συνεδριάσεις προκειμένου να οριστικοποιηθούν επιμέρους κεφάλαιά τους. Η πρώτη συνεδρίαση θα είναι την Τρίτη που μας έρχεται, 6η Νοεμβρίου, ενώ ενδέχεται να πραγματοποιηθούν δυο ανοικτές συνεδριάσεις ανά εβδομάδα έτσι ώστε το τελικό πόρισμα, μέχρι τις 20 Νοεμβρίου να έχει παραδοθεί στον Πρόεδρο της Βουλής για να το εισάγει στην ολομέλεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες το πόρισμα ήδη σχεδόν είναι έτοιμο και αναμένεται σήμερα να παραδοθεί στους εισηγητές των κομμάτων για να το επεξεργαστούν και να γίνουν οι όποιες διευκρινίσεις.

Από τα δεδομένα που ανέδειξε η επιτροπή, στο πόρισμα θα αποδίδονται ευθύνες για πέντε πολιτικά πρόσωπα. Είναι ο Δημήτρης Αβραμόπουλος για την υπόθεση των εμβολίων και της αγοράς του κτηρίου του ΚΕΕΛΠΝΟ, οι Μάκης Βορίδης και ο Αντρέας Λοβέρδος για την υπόθεση εκχώρησης του Ερρίκος Ντυνάν, ο Μάριος Σαλμάς για την υπόθεση των αρθροσκοπήσεων και ο Άδωνις Γεωργιάδης για την υπόθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Όπως αναφέρεται από τα μέλη της πλειοψηφίας το πόρισμα θα εξατομικεύει το σύνολο των ευθυνών πάντων και θα περιγράφει όλα τα στοιχεία που πληρούν παθογένειες ποινικού χαρακτήρα, τεκμηριωμένα και βασιζόμενα σε αριθμούς και έγγραφα που κανείς δεν θα μπορεί να αμφισβητήσει.

Μια αδιαμφισβήτητη έκθεση που αναμένεται να στηριχθεί το πόρισμα της Επιτροπής, είναι η έκθεση πεπραγμένων 2012 – 2013 της Γενικής Γραμματείας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που αναλύθηκε κατά την εξέταση του προέδρου της, κ. Σούρλα.

Όπως αναφέρει στην έκθεση του το 2013, ο κ. Σούρλας: Το ποινικό τμήμα του Υπουργείου Δικαιοσύνης επέβαλε κατά συμβιβασμό εξωδίκως 350 εκατομμύρια δολάρια πρόστιμο σε αμερικανική εταιρεία φαρμακευτικού υλικού, η οποία χρηματοδοτούσε και δωροδοκούσε κρατικούς αξιωματούχους.

Η έκθεση αυτή όπως αποκαλύφθηκε από την Επιτροπή, αρχειοθετήθηκε από την δικαιοσύνη, ενώ όπως υπογραμμίζει στα συμπεράσματά της και επικαλούμενη τους πλέον μετριοπαθείς υπολογισμούς, οι απώλειες του Ελληνικού Δημοσίου από την καταγεγραμμένη διαφθορά ανέρχονται σε περισσότερα από 12 δισεκατομμύρια το χρόνο, οι οποίες ευθύνονται για τη χρεοκοπία της χώρας.

Επίσης, αδιαμφισβήτητα είναι και τα έγγραφα και τα στοιχεία για το ΚΕΕΛΠΝΟ που εκτίθενται στο πόρισμα της γενικής επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης, Μαρίας Παπασπύρου, όπως και στη δικογραφία της εισαγγελέως Ελένης Τουλουπάκη, όπου ήδη υπάρχουν οι πρώτοι κατηγορούμενοι.

Πρόκειται για 7 μέλη του ΔΣ του ΚΕΕΛΠΝΟ που αντιμετωπίζουν κακουργηματικού χαρακτήρα κατηγορίες οι οποίες αφορούν σύσταση, συμμορία και απιστία σε βάρος του δημοσίου, καθώς επίσης υπεξαιρέσεις και πλαστογραφίες.

Με αυτά τα δεδομένα, η πλειοψηφία εκτιμά ότι θα υπάρξει κοινό πόρισμα για τα όσα έγιναν την περίοδο που χαρακτηρίζεται ως το μεγάλο πάρτι στο χώρο της Υγείας και που αδιαμφισβήτητα ζημίωσε το ελληνικό δημόσιο.

Μένει να δούμε λοιπόν, εάν στην αποδεδειγμένη και καταγεγραμμένη διαφθορά που θα αναδείξει το πόρισμα, οι βουλευτές της αντιπολίτευσης, ανταποκριθούν στο αίτημα του περισσότερου κόσμου για δικαιοσύνη, ή συνεχίζουν να ομιλούν για «σκευωρίες» και «δόγμα Πολάκη».

ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΥΓΗΣτο Κόκκινο

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί