Ολοκληρώθηκαν οι δολωματικοί ψεκασμοί για την δακοκτονία στην ΠΕ Ηρακλείου

Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής ΠΕ Ηρακλείου σε συνέχεια του με ημερομηνία 18-10-2018 δελτίου τύπου της, ανακοινώνει την ολοκλήρωση των δολωματικών ψεκασμών του προγράμματος δακοκτονίας σε όλη την Π.Ε. Ηρακλείου για τη φετινή περίοδο.

Η συγκομιδή  του ελαιόκαρπου για τις παρακάτω περιοχές μπορεί να ξεκινήσει ως εξής:

  • στις Τοπικές Κοινότητες του Δήμου Βιάννου από τις 30-10-2018
  • στη Δημοτική Ενότητα Καστελλίου του Δήμου Μινώα Πεδιάδας από τις 30-10-2018
  • στη Δημοτική Ενότητα Αρκαλοχωρίου του Δήμου Μινώα Πεδιάδας από τις 5-11-2018
  • στη Δημοτική Ενότητα Αστερουσίων του Δήμου Αρχανών Αστερουσίων από τις 5-11-2018
  • στις Δημοτικές Ενότητες Γόρτυνας, Κόφινα και Ρουβά του Δήμου Γόρτυνα από τις 5-11-2018
  • στις Τοπικές Κοινότητες του Δήμου Φαιστού από τις 10-11-2018

Επισημαίνεται ότι σε ελαιώνες όπου η συγκομιδή θα γίνει πιο όψιμα και δεδομένου ότι στο δίκτυο παγίδευσης της υπηρεσίας μας σε αρκετές από τις παραπάνω Τοπικές Κοινότητες  καταγράφονται υψηλοί δακοπληθυσμοί, συνιστάται οι ελαιοπαραγωγοί να παραμείνουν σε εγρήγορση, να παρακολουθούν την εξέλιξη του ελαιοκάρπου τους και εφόσον υπάρξει αναγκαιότητα, να προχωρούν στις κατάλληλες φυτοπροστατευτικές επεμβάσεις, πάντοτε σε συνεργασία με τους τεχνικούς συμβούλους τους. Τονίζεται ότι θα πρέπει να τηρηθούν αυστηρά οι ημέρες αναμονής πριν από τη συγκομιδή που αναγράφονται στην ετικέτα του χρησιμοποιηθέντος φαρμάκου.

Παρακαλούνται τόσο οι παραγωγοί όσο και οι ελαιοτριβείς των ανωτέρω Τοπικών Κοινοτήτων να ακολουθήσουν το χρονοδιάγραμμα που υποδεικνύεται από την υπηρεσία μας ώστε να αποφευχθούν τυχόν προβλήματα ύπαρξης υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων στο ελαιόλαδο.

Επισημαίνεται ότι και φέτος θα πραγματοποιηθούν δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε όλη την ΠΕ Ηρακλείου για τον προσδιορισμό υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων στο ελαιόλαδο.

Υπενθυμίζεται παράλληλα στους ελαιοτριβείς η υποχρέωσή τους για ενημέρωση της υπηρεσίας μας τόσο για την έναρξη λειτουργίας των ελαιοτριβείων τους όσο και για την αποστολή μηνιαίων στοιχείων παραγωγής.

Επισημαίνεται ότι οι Τοπικές Κοινότητες Ασημίου, Βαγιονιάς-Λούκιας-Κουμάσας, Διονυσίου – Παναγιάς, Σταβίων και Στερνών, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Γόρτυνα, εξαιρέθηκαν από την εφαρμογή του προγράμματος δακοκτονίας κατά τη φετινή περίοδο. Οι καλλιεργητές που έχουν ελαιόδεντρα σ’ αυτές τις Τοπικές Κοινότητες δεν θα πληρώσουν εισφορά δακοκτονίας για τον ελαιόκαρπο που προέρχεται από αυτά τα ελαιόδεντρα.

Περισσότερες διευκρινίσεις για την εισφορά δακοκτονίας για την ελαιοκομική περίοδο 2018 -2019 θα δοθούν σε επόμενο δελτίο τύπου της υπηρεσίας, μετά την έκδοση της σχετικής απόφασης της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί